Évekig kell csatáznia a kormánynak a luxusáfáért

Címkék: vagyon, gazdag, luxus, áfa, adó, milliomos

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Országvédelmi tervet hirdetett a magyar kormány, a javaslatok között szerepel egy 35 százalékos, luxustermékekre kivetett áfakulcs bevezetése. Utánajártunk: az ötlet helyességéről az egész Európai Uniót meg kellene győzni, ráadásul nem is határozható meg egyértelműen, hogy mi minősül luxuscikknek. Vagyonadóval talán jobb eredményt lehetne elérni.

Országvédelmi tervet hirdetett Orbán Viktor miniszterelnök, a többféle javaslat között szerepel egy 35 százalékos új áfakulcs bevezetése. Ezt az emelt fogyasztási adót a luxuscikkekre vetné ki a kormányzat, az EU-s szabályok miatt nemcsak itthon, hanem az egész unióban. Vagyonadó kivetéséről nem szól a csomag, utóbbi és a luxusáfa között jelentős különbség van.

A luxusáfa nem vagyonadó

Míg a luxusáfa lényegében bizonytalan költségvetési bevételt jelent (egyes termékek megvásárlásáról könnyedén le lehet mondani), a vagyonadót a meglévő vagyontárgyakra lehet kivetni. Magyarországon a közelmúltban meg is próbálták bevezetni, sikertelenül: a nagy értékű vagyontárgyak adója címén tavaly év elejétől augusztus végéig mintegy 2,43 milliárd forint folyt be a költségvetésbe. A vagyonadó zömét, mintegy 2,299 milliárd forintot a nagyteljesítményű személygépkocsik után fizették be az adózók, a vízi járművekkel kapcsolatos befizetés közel 125 millió forint, míg a légi járművek utáni befizetés kevesebb mint hatmillió forint volt.

www.luxuryretreats.com
Egy meglévő vagyontárgy jól körülírható, de mi számít luxuscikknek?

A 2010-től hatályban lévő vagyonadóból 50 milliárd forint bevételt terveztek, ami döntő részt a nagy értékű, 30 milliónál értékesebb ingatlanok megadóztatásából származott volna, ám az Alkotmánybíróság megsemmisítette a vagyonadónak az ingatlanok adóztatására vonatkozó részét. A 2010-es kormányváltás után megszüntették magát a vagyonadót is.

Nem könnyű bevezetni

Ha az uniós tagállamok bele is mennének abba, hogy a luxuscikkekre magasabb áfát lehessen felszámítani, abból nem mostanában lenne bevétel, mert a vonatkozó irányelv (az Unióban alkalmazott legmagasabb áfakulcs 25 százalék lehet) módosítása évekbe is telhet. "Bármelyik tagország tehet ilyen javaslatot, de mivel a hozzáadottérték-adóról szóló irányelv módosítását igényelné, ehhez a többi tagország egyetértése is szükséges" - mondta a Deluxe Magazinnak Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. "Ha az adóügyi biztos el is fogadja és előterjeszti a magyar javaslatot, a sorsa attól függ, hogy a többi tagállam mit szól hozzá. Mivel nem az unióban sokak által felvetett kérdésről van szó, támogatókat kellene szerezni, azokat, akik ellenkeznek, meg kellene győzni. Nem érzem reálisnak, hogy gyorsan keresztül mehetne."

"Fontos kérdés, hogyan határozzák meg a luxuscikkek körét. Általánosságban biztosan nem lehet szabályozni ezt a területet, pontosan meg kellene határozni, mit tekintenek luxusnak. Elvileg ilyen lehet például egy aranyékszer vagy egy személyenként 500 ezer forint feletti utazás. Ami azonban az egyik tagállamban luxuscikknek számít, nem biztos, hogy egy másikban is annak minősül, így nagyon nehéznek tűnik a terület szabályozása."

MTI
Warren Buffett szerint kell a vagyonadó

"Egyszerűbb lenne a vagyonadó bevezetése, de az általános ingatlanadó igazságosan nagyon nehezen bevezethető, s ha egy hatalmon lévő kormányzat korábban már elkötelezte magát amellett, hogy ilyet nem vezet be, ettől valószínűsíthetően nem fog visszalépni. Más vagyontárgyak esetében bevezethető lenne a vagyonadó, bár ebben az esetben alacsony lenne a várható bevétel, hacsak nem horribilis összeget állapítanak meg." Zara szerint a luxusáfa bevezetése mellett szól, hogy a termékek célközönségét valószínűleg nem viselné meg egy néhány százalékos áremelés, aki azonban mégsem szeretne több pénzt fizetni, előre tudja hozni vásárlását.

A gazdagok szívesen fizetnének többet

"Elég a szupergazdagok kényeztetéséből" címmel jelent meg Warren Buffett, a világ harmadik leggazdagabb emberének véleménycikke múlt hónapban. A nagybefektető, a Berkshire Hathaway vállalat tulajdonosa, írásában amellett érvel, hogy sokkal jobban meg kellene adóztatni a leggazdagabb amerikaiakat - így őt magát is.

Buffett szerint miközben az alsó és középosztálybeliek számára gyakran a megélhetés is nehézséget okoz, az Egyesült Államok legtehetősebb emberei teljesen indokolatlan adókedvezményeket kapnak. Példaként saját tavalyi jövedelemadóját említi, mely 6 938 744 dollárra rúgott. "Ez sok pénznek tűnik, de az adóköteles jövedelmemnek csupán 17,4 százaléka. Eközben az irodámban dolgozó 20 alkalmazott mindegyike magasabb, 33 és 41 százalék közötti adóterhet viselt, az átlag 36 százalék volt" - írta Buffett. A magyar származású Soros György egyetért a kezdeményezéssel, mely véget vetne a milliárdosok védett státuszának.

http://blogs.liverpooldailypost.co.uk
A sokmilliós luxusórák vásárlóit valószínűleg nem izgatná egy kis áremelés

Szintén augusztusban nyilvános levélben ajánlotta fel segítségét a kormánynak az adósságok leküzdéséhez több szupergazdag francia. Azt javasolták a kormánynak, hogy dolgozzon ki a rendkívül tehetős franciáknak egy olyan speciális adózási konstrukciót, ami még nem kényszerítené őket arra, hogy külföldi adóparadicsomokba helyezzék át székhelyüket. A levelet aláíró tizenhat ember között volt egyebek mellett a L'Oreal-örökös Liliane Bettencourt, a Total-főnök Christophe de Margerie, Frédéric Oudéa, a Société Générale vezérigazgatója, illetve Philippe Varin, a PSA Peugeot Citroën elnöke.

Ahol tervezik a vagyonadót

A spanyol kormány tervezi vagyonadó bevezetését, a miniszterelnök-helyettes egy rádióinterjúban elmondta: az adó nagyjából 90 ezer embert érintene a 46 milliós országban. Spanyolországban 2007-ben vezettek be vagyonadót, akkor ebből az államnak 2,1 milliárd euró bevétele származott, de a rákövetkező évben belpolitikai viták nyomán eltörölték, éppen akkor, amikor a válság elérte az országot. A kormányszóvivő szerint az újabb vagyonadó évi 1,2 milliárd eurót hozna az államkasszába.

A vagyonadó bevezetése mellett foglalt állást Heinz Fischer osztrák államfő egy interjúban. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt már 2012-ben be akarja vezetni az adót, ha megállapodásra jut a másik kormánypárttal, a konzervatív Osztrák Néppárttal. Az egymillió euró feletti magánvagyonok megadóztatását javasolják, amely 80 ezer embert érintene. A Néppárt nem ért egyet a javaslattal, a pénzügyminiszter szerint a vagyonadó a középosztály terheit növelné. Rámutatott, hogy jelenleg is vannak vagyoni jellegű adók Ausztriában, így például a takarékbetéteket és az árfolyamnyereséget kamatadó, a telektulajdont telekadó terheli. Fekter ehelyett inkább az adórendszer egyszerűsítését szorgalmazza.

Hasonló vita zajlott a közelmúltban Olaszországban, ahol Silvio Berlusconi kormányfő a legtöbbet keresőkre kivetett szolidaritási adóval próbálta volna betömködni a költségvetési lyukakat. A kabinet végső terveiben a megoldás már nem szerepelt, mondván: a bérből élő jómódú, jellemzően multinacionális cégeknél foglalkoztatott középosztályt terhelné az újabb adó, míg a vállalkozók könnyen kibújhatnak alóla.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5