Tevehús-reneszánsz az Arab-öbölben

Címkék: teve, hús, arab

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Tevecarpaccio, teve burgundi módra, tevehamburger aranyfóliában: az Arab-öböl országai sztárséfek segítségével népszerűsítik a korábban csak a beduinok körében nagyra becsült tevehúst.

Abu-Dzabi legelegánsabb szállodája, az Emirates Palace aranyozott kupolája alatt Sandro Gamba francia mesterszakács mutatja be legújabb alkotását: az aranyfóliás tevehamburgert humuszos hasábburgonyával.

"Ez lett az egyik legkelendőbb ételünk" - mondta az Abu-Dzabiba látogató előkelő turisták számára kötelező "szálloda" 15 éttermét vezető séf. A tevehamburgert füstöltsajt-ágyon tálalják karamellizált hagymával, a zsemlét vékony aranyfólia borítja. Egy adag ára 50 dollár (közel 11 ezer forint).


A francia séf Sandro Gamba (jobb) teveburgert kóstol az Emirates Palace konyhájában -  © Marwan Naamani - AFP/File

Sandro Gamba a sivatag lakói által ünnepi alkalmakkor fogyasztott rizses tevehúson messze túllépve előkelő fogásokat kínál, például a burgundi marhahúshoz hasonló tevecarpacciót (vékony csíkokra vágott nyers hús) szarvasgombás vinegrette öntettel.

"Minél fiatalabb a teve, annál puhább a húsa. Egyes receptekhez tevecsikó húsát használjuk fel, úgy omlik a szájban, mint a vaj. Ha az állat öregebb, pácolni vagy párolni kell a húst" - tette hozzá Sandro Gamba.

Az Egyesült Arab Emírségekben ugyanúgy nevelnek tevecsikókat tejen vagy kukoricán, mint más országokban borjúkat, hogy minél omlósabb legyen a húsuk. Gertraude Ruffinen német nyugdíjasnak kellemes meglepetést okozott az Emirates Palace-beli tevehamburger. "Finom, bár korábban sosem gondoltam volna, hogy megkóstolom ennek az állatnak a húsát, amelyet az állatkertben láttam".

A szélsőséges időjárási körülményekkel szemben ellenálló teve, amely létfontosságú a sivatagi nomádok számára, akik a tejét és a húsát egyaránt fogyasztják, igen népszerű az Arab-öböl térségében: tevegyorsasági és teveszépségversenyeket is tartanak.

Katarban Alain Ducasse Michelin-csillagos sztárséf a dohai Iszlám Művészet Múzeumában működő Idam nevű éttermében libamájas tevehúst kínál szarvasgombával. A Teve Rossini módra nevű fogáshoz öt napon át kell a húst főzni - mondta el Romain Méder séf. A fogás ára 90 dollár (közel 20 ezer forint), bort azonban nem lehet fogyasztani hozzá, mert az étteremben nem szolgálnak fel alkoholt.

A tevetej szintén egyre népszerűbb, exportra is kerül a térségből. Jelenleg Európába és Japánba szállítanak tevetejet, amely nem olyan zsíros, mint a tehéntej, de C-vitaminban háromszor gazdagabb. Az öböl menti országokban a tejből francia desszerteket, illetve italokat készítenek, mint például a kapucsínó ihlette Camel-ccino.

Az al-Nassma cég Ausztriába tevetejport szállít, amelyet csokoládé készítéséhez használnak fel: a tábla-, illetve teveformájú csokit az emírségekben forgalmazzák.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5