Tetemes összeget ért Yves Klein neodadaista alkotása

Címkék: Yves Klein, árverés

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A művész esetében rekordot jelentő, 23,5 millió fontért (8,4 milliárd forintnak megfelelő összegért) kelt el egy szerda esti londoni árverésen Yves Klein francia művész Le Rose du bleu (RE 22) című alkotása.

A szivaccsal díszített kép 199x153x16 centiméteres: a vásznat kilenc nagyméretű szivacs díszíti, az egész kompozíció rózsaszínű, ciklámenes árnyalatú. A műalkotás a Christie's aukciós ház kortárs művészeti remekekből szervezett kétnapos árverésén kelt el. A világháború utáni és a kortárs művészeti alkotásokból szervezett aukció a várakozások szerint akár 120 millió fontos bevétellel zárulhat.

-
Yves Klein - Le Rose du Bleu (RE 22), 1960

A Le Rose du bleu megszerzésére irányuló licit apránként haladt felfelé, míg végül átlépte a Klein esetében eddig rekordot jelentő árat - azt a 36,4 millió dolláros összeget - amely májusban egy New York-i árverésen született.

Kleint, a neodadaizmus képviselőjét különösen érdekelte a színek szimbolizmusa, a rózsaszín a szentlélek volt számára, meglehet azért, mert mélyen vallásos volt - magyarázta Arno Verkade, az árverés felelőse.

Az aukció másik fénypontja Francis Bacon 1964-ből származó tanulmánya volt egy önarcképhez. A mű 21,5 millió fontért kelt el. A kompozíció vélemények szerint a művész legjobb pillanatainak sorában született.

Tetemes összegért, 7,6 millió fontért kelt el Gerhard Richter német művész Struktur című alkotása, míg Lucian Freud egy műve, a Naked Portrait 4,3 millió fontért talált gazdára.

A csütörtökön folytatódó árverésen gazdára vár még Andy Warholnak II. Erzsébetről festett portréja, valamint Jean-Michel Basquiat egy cím nélküli műve.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5