Polgár Árpád: Tele van értékes kinccsel a magyar aukciós piac

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Visszatérőben vannak a magyar aukciós piacra a külföldiek, az árveréseken való személyes jelenlét viszont egyre kevésbé jellemző. Sok jó tárgyból lehet válogatni, a devizahitelekre vonatkozó végtörlesztési lehetőség is mozgatja a piacot. Polgár Árpáddal, a Polgár Galéria tulajdonosával beszélgettünk.

Polgár Árpád 1955-ben született Zalaszentgróton. Családja a kereskedői pályára szánta, ő mégis a színészet felé fordult. A Nemzeti Stúdió elvégzése után 1975-től 1982-ig a békéscsabai Jókai Színház színésze, és a Gyermekszínházban játszik főszerepeket. Több filmben és tévéműsorban is feltűnik. 1983-tól foglalkozik műkereskedelemmel, első üzletét a József körúton nyitja, majd megalapítja a Polgár Galériát. 1995-ben elsők között rendez magánárverezést, ezekben az években az ő nevéhez fűződnek a szakma csúcsárai.

Legkülönlegesebb árverései a Fenyő-hagyaték, vagy Lehotka Gábor orgonaművész hagyatékának aukcionálása, de a nevéhez fűződik több jótékonysági árverés lebonyolítása is. Több szakmai és egy életrajzi könyv szerzője. Szenvedélyes műgyűjtő és hajós, három gyermek édesapja. Jelenleg kétlaki életet él, ingázik Florida és Magyarország között.


Polgár az elsők között kezdte a privát aukciózást

Polgár Árpád a Galéria élén arra törekszik, hogy egy hagyományos, családi vállalkozást vezessen, lehetőleg egy többgenerációs jövő felé. Fontos számára, hogy az emberekkel ne csak megismertesse, de meg is szerettethesse a művészetet. Gyűjtői érdeklődési köre folyamatosan változik és alakul, míg kezdetben a XX. századi magyar festészetre és az órákra fókuszált, ma elsősorban a reneszánsz óra és ötvöstárgyak, valamint a különleges veterán autók gyűjtése vált szenvedélyévé. Polgár imádja az extrém konyhákat és a jó borokat. Ha teheti, szívesen szentel időt annak, hogy barátaival közös főzőpartit szervezzen.

Vonzónak bizonyult a Polgár Galéria október 13-án tartott dekorációs árverése, az érdeklődők megtöltötték a Petőfi Sándor utcai aukciós termet. Az olcsón megszerezhető festmények, grafikák, plasztikák mellett keleti tárgyakat, a Zsolnay és más porcelánokat, antik ezüstöket, az ezüst használati és dísztárgyakat sokan megpályázták. Több ismert gyűjtő és alkalmi vevő, kereskedő is bevásárolt, a telefonosok között pedig külföldiek is voltak.

Mindjárt a második tétel nagyot szólt. Igaz, ez egy líraian szép Matisse litográfia, egy női portré volt, amelyet 18 ezer forintra tartottak, és százezret adtak érte. Ha ilyen mértékben nem is, de megemelt áron ment el Miró, Dali, Picasso és Mattis Teutsch János grafikája.

A festmények között is a portrék taroltak. Barabás Miklós Darányi Ignác egykori földművelésügyi minisztert ábrázoló vászna két licitlépcsővel lépett 700 ezer forintra. Jól járt, mert két képet kapott, aki 400 ezer forintért megvett egy Mednyánszky László olajképet, mivel a fatábla mindkét oldalára egy-egy férfiportrét festett a mester. A nagy nevek azonban nem mindig vonzották a gyűjtőket, bár Scheiber Hugó vegyes technikájú női arcképe 260 ezerről 850 ezerig bírta, de két másik Scheiber festmény beragadt. Kádár Bélától is csak az 1934-re datált temperát, a Pártás lányt vették meg egymillió forintért, egy olajképet, a többször reprodukált téli tájat 850 ezerért ott hagyták.

Kikiáltási árának csaknem ötszörösére, 420 ezer forintra licitálták Szánthó Mária női aktját, Edvi Illés Aladár tájképe pedig triplázott, 120 ezer forintra. Egy berlini, KPM jelzésű porcelán falikép, egy bájos kislány arcképe, 140 ezer forintról hosszas licitharcban 850 ezerig jutott. Bár nem volt sok belőlük, a szecessziós Zsolnay dísztárgyaknak, vázáknak egytől egyig akadt vevője. A 19-20. század kínai, japán tárgyakat árukban vitték el. Egy mongol Bódhiszattva szoborra azonban sokan voltak vevők, végül az a gyűjtő szerezte meg, aki 420 ezer forintot ajánlott érte.

A Polgár Galéria mindig gazdag ezüst kollekciót árverez. Most is bőven lehetett válogatni bécsi, pesti, londoni, velencei moszkvai, szentpétervári ezüst tálak, kínálók, evőeszközkészletek között. Ezeket szinte kivétel nélkül felverték, ami nem is csoda, mert nagyon visszafogott árakról indították őket. Többen is meg akarták szerezni a csúcsdarabot, az állatfiguráiról híres Julius Rappoport míves dísztőrjét a szentpétervári Fabergé műhelyből. Végül egy telefonos vevő lett a győztes, aki megadta érte az 1,4 millió forintot.

A Polgár Galéria évente négy nagy árverést rendez, amelyre jellemző a korok, stílusok és árkategóriák változatossága. A tételek nagyrészt privát kézből kerülnek a Galériába, és az aukciók alkalmával szintén többnyire magánszemélyek tulajdonába kerülnek vissza.

- Van a Galériának olyan fix ügyfélköre, mely rendszeresen árvereztet el érdekes tárgyakat?
- Igen, vannak fix ügyfelek, de ez a kör folyamatosan változik. Gyűjtemények alakulnak, aztán eltűnnek, főleg, ha az örökösök másban érdekeltek és eladnak mindent. Emlékszem gyűjteményekre, melyekbe évekig nem juthattam be, aztán az örökösök mindent eladtak gyorsan. Az élet ilyen. A visszatérő vevők és eladók szenvedélyes gyűjtők, akiknek a vétel és eladás az életük.


A Polgár Galériában a bolti értékesítésen is nagy hangsúly van

- Mennyit változott az aukciós piac az elmúlt években?
- Rengeteget. Az aukciózás sokáig állami monopólium volt, a Polgár Galéria az elsők között kezdte a privát árveréseket. Amikor ez az egész elkezdődött, akkor még szenzációnak számított egy-egy árverés, aki csak tudott, személyesen jelent meg. A telekommunikációs technológiák előretörésével ma már csak a közönség 40-50 százaléka jelenik meg személyesen, a többiek telefonon vagy interneten licitálnak.

- Tart tematikus aukciókat a Galéria?
- Szervezünk néhány tematikus aukciót, volt például olyan, amelyen csak Herendi vagy csak Zsolnay porcelánok, illetve kizárólag órák cseréltek gazdát. Az árverések nagyobb részét mégis a művészeti témájúak teszik ki: alapvetően a tematikus árverések érdekesebbek lehetnének, de nincs akkora közönség, hogy ilyeneket - nagy számban - megérje szervezni.


Sok értékes tárgy van a magyar piacon

- Jellemzően magyarok vagy külföldiek licitálnak az árveréseken?
- A '90-es évek közepén túlsúlyban voltak a külföldiek, a piac csúcspontján, a 2000-es évek közepén viszont a magyarok hajtották fel az árakat. Az utóbbi egy-két évben mintha megint túlsúlyban lennének a külföldiek, túlsúlyuk hamarosan a kezdeti állapotokat idézheti.

- Érdemes mostanában aukciókra járni? Bele lehet futni igazi értékekbe?
- Őszintén szólva, rengeteg a jó és értékes tárgy a piacon, a nagy decemberi aukciónkon ezernél is több tétel kerül kalapács alá. A kedvező helyzet részben az uniós csatlakozásnak köszönhető, elkezdtek visszaszivárogni az országba a korábban olcsón külföldre vitt műtárgyak, illetve pörgeti a piacot a kormány devizahiteleseknek szánt mentőcsomagja is. A végtörlesztési lehetőség miatt a tulajdonosok most megpróbálnak mindent pénzzé tenni, sok érték került elő a fiókok mélyéről. Valójában az áruk jelenleg biztosabban jönnek, mint a vevők.

- Befolyásolta a válság a Galéria helyzetét?
- A miénket szerencsére nem, mert nem csak műtárgyakra koncentrálunk. Arannyal és ezüsttel is foglalkozunk - a válság a nemesfémek árát soha nem látott szintre emelte, így ezek a tárgyak sok mindent kompenzálnak. A csak műtárgyas aukciósházak nagyobb bajban vannak, a festmények például most nem igazán mennek: a potenciális vevők nem azt számolgatják, hogy tudnak-e venni egy Munkácsyt, hanem hogy cégükből tizenöt vagy húsz embert küldjenek el. Erős a befektetői jelenlét, elsősorban ők is a nemesfémeket keresik.

- Könnyű belebotlani hamisítványokba?
- Rengeteg a hamisítvány, folyamatosan tele van velük a piac. Hamisítványok több száz éve vannak, hogy mennyi, az attól függ, mennyire divatos valami és mennyire könnyű megcsinálni. Nemcsak festményt, hanem bútort, nemesfémet is hamisítanak, ezért fontos a szakmai háttér, hogy ezeket ki tudjuk szűrni.


Polgár szenvedélyes hajós és veteránautó-gyűjtő

- Melyik volt a Galéria legemlékezetesebb árverése?
- Sok ilyen volt, a Fenyő-hagyatékot mégis ki kell emelnem. És azt a tollat is, amellyel Medgyessy Péter akkori miniszterelnök aláírta az uniós csatlakozásról szóló dokumentumot. 30 ezres toll volt, mégis 4,6 millió forintért ment el, a vevő nyilván hosszú távra gondolkodott vele. A '90-es évek végén, 2000-es évek elején adtunk el festményt 120 millió forintért is.

- És melyik volt a legbizarrabb aukció?
- A 2000-es évek elején volt egy Kovács Margit-kerámia, mely akkoriban maximum félmillió forintot ért. Az árverésünkön mégis nyolcmillióra ment fel az ára, mert mint kiderült, egy házaspár két tagja versenyzett egymással. Egyikük a helyszínen, másikuk telefonon licitált, egymást akarták meglepni. Egy ismert üzletemberről volt szó, később kiderült a dolog és valahogy orvosoltuk, annyira abszurd volt az egész.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5