A szibériai tokhal mentette meg a francia kaviárt

Címkék: kaviár, Franciaország, hal, tenyésztés

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Szibériai tokhalnak köszönhetően visszakerül a francia éttermi kínálatba a francia kaviár. A túlhalászás miatt védett halak helyett ezt a fajt tenyésztik majd.

Bordeaux környékén, a Gironde-folyóban tenyésző közönséges, vagy atlanti tokhal (Acipenser sturio) 1982-ben a túlhalászás és a vízszennyezés miatt csaknem kihalt, ezért védetté nyilvánították. Oroszországban és Iránban, a két fő kaviártermelő országban a túlhalászás és az orvhalászat miatt igencsak csökkent a tokhalállomány, így korlátozták az exportot. A kaviárkedvelőknek végül a lénai tok, az Acipenser baerii segített be - jelenleg a halat négy francia cég tenyészti.

marinasdeli.com
Új lehetőségek a francia kaviárnak

Ezek egyike az 1993-ban alapított Moulin de Cassadotte nevű cég, amely jelenleg évi 1 tonna kaviárt termel. (Franciaország kaviártermelése évi 20 tonna).

"Éves szinten 5-6 tonnát is elő tudnánk állítani, ám  2-2,5 tonnában maximáljuk a termelést" - fogalmazta meg a távlati célokat Jean-Pascal Feray, a cég elnöke.

A cég tulajdonában hetvenezer tokhal van, amelyeket természetes környezetben, a Gironde környékén létrehozott 32 friss vizű medencében nevelnek. A vizet nem melegítik, vagyis nem alkalmazzák a haltenyésztők által olyannyira kedvelt "termelésgyorsító" módszert.

"A tokhalnak minőségi életfeltételeket kell biztosítani. Amennyiben nem megfelelőek a feltételek, a kaviár sem lesz igazán jó" - vélekedett Jean-Pascal Feray.

Tíz évbe telik, mire egy toktól halikra nyerhető. Az ivarérett egyed hossza elérheti az egy métert, súlya pedig a 7 kilogrammot: ennek 10 százalékát teszi ki a halikra, amelyet laboratóriumi körülmények között nyernek ki.

A Diva márkájú kaviárt tartósítószerek felhasználása nélkül állítják elő, s mindössze 3 hónapig fogyasztható: egy 30 grammos üvegcse 69 euróba (valamivel több mint 18 ezer forintba) kerül. Az Ebene márkájú, amelyet hagyományos orosz és iráni módszerrel állítják elő, másfél évig tartható el, és 90 euróba (csaknem 24 ezer forintba) kerül.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5