A szex miatt drága a szarvasgomba

Címkék: szarvasgomba, drága, kutatás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Szarvasgombából van hím és nőstény egyed, és csakis szexuális úton képes szaporodni a növény - fedezték fel olasz kutatók, magyarázattal szolgálva arra, miért oly ritka és emiatt méregdrága ez a gombafajta.

Az emberiség évezredek óta afrodiziákumnak tartja a fekete szarvasgombát, ami a föld alatt nő, tölgyek tövében, és termesztése - azaz ember általi szaporítása - nemigen sikerült eddig.

Francesco Paolocci olasz genetikus vezetésével azonban egy perugiai tudóscsapat felfedezte, hogy szarvasgombából létezik nőstény és hím példány is. Ez hatalmas különbség a többi gombához képest, mivel azok önmegtermékenyítők, és aszexuálisan szaporodnak.

Deluxe.hu
Hím vagy nőstény?

A szarvasgombánál azonban nemcsak a kétneműség jelent problémát, hanem az is, hogy egy-egy lelőhelyen csak azonos nemű kolóniák élnek belőle, a másik neműekből a legközelebbi csoport innen sok méterre tenyészik.

Az olasz kutatók megpróbálkoztak vegyes nemű kolóniákat létrehozni, ám azok hamarosan egyneművé váltak: hímmé vagy nősténnyé. Feltételezéseik szerint a szarvasgombák kerítői az állatok: ők közvetíthetik a két nem spóráit. Kutyák, disznók, bogarak lehetnek a spórafutárok.

A szarvasgomba amúgy kölcsönösen előnyös szimbiózisban él a vele kapcsolatba került fával: a gyökerén megtelepedve táplálékkal, ásványokkal látja el, cserében a gyökérből táplálja magát. Szüretelésének ősszel és télen van az ideje, gombavadászdisznókkal és -kutyákkal szimatoltatják ki a fekete gyémántnak is hívott növényt.
 
A fekete szarvasgombát périgord gombának is nevezik, mivel a franciaországi Périgord környékén a leggyakoribb. Ára elérheti a 20 ezer forintot is darabonként, és nem fog egyik napról a másikra lezuhanni, mivel még ha sikerül is a termesztés, a szarvasgomba lassan nő - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5