Tizenötmillió forintot hoztak az elnök ajándékai Budapesten

Címkék: Sólyom László, ajándék, érverés

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Nem maradt egy szabad hely sem hétfőn a Nagyházi Galéria aukciós termében Az elnök ajándékai címmel meghirdetett árverésen, amelyre Sólyom László azokat a tárgyakat ajánlotta fel, amelyeket 2005 és 2010 között államfőként ajándékba kapott.

A 350 tétel változatos darabokat tartalmazott: festményeket, grafikákat, plasztikákat, az egyes országok jellegzetességeit felvillantó iparművészeti, népművészeti alkotásokat, szőnyegeket, fegyvereket. Ezek mellett díszes használati tárgyakat, tollakat, íróasztaldíszeket, antik tárgyak másolatát, pénzérméket, plaketteket. De még vízipipát és inggombot, serlegeket és lámpát, pohárkészletet vagy városkulcsokat, címereket és üvegvitrint is kapott ajándékba az elnök.

MTI
Sólyom László egy indonéziai tőrrel

Valamennyi tételhez igen szolid kikiáltási árakat, néhány ezer, tízezer forintot rendeltek. Mindössze négy ezüst tárgyért indult százezer forint felett a licit.

Az alacsony induló áraknak, a különleges kínálatnak és a jótékony célnak köszönhetően két tétel híján minden elkelt, méghozzá nem is akármilyen áron. A résztvevők gyakran ütöttek le négy-ötszörös árat, de nem volt ritka a tíz-harmincszoros licit sem. Az ezer forintról indított darabok között egy montenegrói tollkészlet, vagy egy japán tuskészlet 32, illetve 20 ezerre jutott. Az itáliai Montegrappa töltőtoll 38 ezerről 320 ezerre ment fel.

MTI
350 tétel került kalapács alá

A mexikói Estella Maya másolata harmincötszörös árat produkált, elérte a 70 ezer forintos leütést. A legnagyobb verseny egy lengyel szablyáért folyt, a fémtokba zárt, díszített pengéjű fegyver 40 ezer forintról indult és meg sem állt 3,2 millió forintig. A különböző fegyverek, vadásztőrök, tiszti kardok is százezrekét keltek el, csak úgy, mint a keleti szőnyegek, az elegáns porcelán étkészletek, italos edények. Kínaiak is vásároltak, ők vettek meg több, hazájukból származó tárgyat, vázát. Egy olasz gyűjtő pedig festményekre licitált.

A végeredmény igen impozáns: pontosan 15.623.000 forint folyt be az árverésből. Az aukciósház a tételek után 21 százalék közvetítési összeget számol fel, de ezt ugyancsak a Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona javára ajánlotta fel, mint ahogy a teljes összeg is ide került.

 

 

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

vaktyúk | 2011. május 26., csütörtök 14:35:08

Szép..szép, meg a célt is támogatom. Csak azt nem tudom, hogy diplomáciailag helyes-e. Nagyon útálnám, ha az ajándékomat a megajándékozott kivinné a bolhapiacra. Ezeket meg állam- kormányfők adták. Nem úgy szokták, hogy a hagyatéki örökös intézi az ilyesmit?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5