A skót whisky története

Címkék: whisky, Skócia, történelem

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Összefoglaljuk, mit érdemes tudni a whiskyről, hogyan jutottunk el az élet vizétől a hordóba rejtett aranyszínű kincsig, és bemutatjuk a legkisebb skót manufaktúrát, az Endradourt. Azoknak, akik továbblépnének a Johnnie Walkeren.

Ha a whisky történetének kezdetére vagyunk kíváncsiak, már a különféle párlatok készítéséig visszanyúlhatunk az időben. Ha azonban nem is akarunk az ókorig elmerészkedni, az 1100-as évekig kénytelenek vagyunk, ekkor kezdett ugyanis elterjedni az alkohollepárlás hagyománya a brit szigeteken is.

1494-ből érdekes írásos feljegyzésre is bukkanhatunk, amiben IV. Jakab skót király egy szerzetesnek 8 hordó malátát adott, hogy készítsen belőle aqua vitae-t, vagyis élet vizét. Körülbelül 1500 palack whisky készülhetett belőle.

visitbritainimages.com
Az élet vize poharakba töltve

Az 1500-as években már az aqua vitae készítésének módját is részletesen leírták, igaz, ekkor még nem az ital élvezeti hatását emelték ki, inkább gyógyhatású készítményként ajánlották az "életvizet".

A whisky elnevezés a legenda szerint II. Henrik angol királynak köszönhető, aki az élet vizét ír szavakkal "uisce beathának" nevezte, ezt később whishkeybának, majd whiskynek ejtették.


A 17. század végén már sorra nyíltak a lepárló üzemek Skóciában, de az 1707-ben kiadott perszonáluniós törvény, amiben magas adót vetnek ki az ital készítőire, nem kedvezett a whisky terjedésének. A termelők lázongtak az adók miatt, olyannyira, hogy az első életképes törvény csak 1823-ban születhetett meg, mérsékelt adótartalom és engedélyhez kötött termelés és kereskedelem kitétele mellett.

visitbritainimages.com
Skóciában van választék

A malátawhiskyk után később ipari mennyiségben tudták előállítani a gabonawhiskyt is (ezek készítési módjairól itt olvashat), az 1880-as években kitört francia filoxérajárvány kedvezett a skót italnak, egyre elterjedtebb lett, a 20- század elején pedig már a Királyi Whisky Tanács határozta meg, mit nevezhetnek skót whiskynek.

A mai érvényes EU-s elnevezés szerint a skót whiskynek csak a Skóciában előállított, és legalább 3 évig és egy napig ott érlelt italt lehet nevezni - más egyéb kritériumok mellett.

Skócia legkisebb üzeme

Noha a nagy márkák sok esetben kiváló minőséget állítanak elő, a különlegességre vágyók bizonyára arra is kíváncsiak, melyik a legkisebb, minőségi italt előállító üzem az országban.

Az Edradour whiskyt talán a legnehezebb megtalálni a boltok polcain, mert az üzem csupán heti tizenkét hordónyi italt állít elő a termelési időszakban, a hordók pedig tíz évig pihennek, amíg a tökéletes minőségű italt kinyerik a belsejükből.

wikipedia.org
Látványosság lett

Az egyetlen hely, ahol egészen biztosan találunk az italból, az maga a lepárló üzem. Ehhez azonban Skócia Highlands (Felföld) tartományába kell utaznunk, ahol az üzemet is megtekinthetjük.

Az Edradourt 1825-ben alapították helyi gazdálkodók. Az elektromos áramot csak 1947-ben szerelték be. 1982-ben az üzemet megvásárolta a Pernod Ricard csoportba tartozó Campbell Distillers, négy évvel később palackozták az első single malt whiskyjüket. 2002-től az Andrew Symington of Signatory Vintage Scotch Whisky céghez tartozik.

Csupán tizenhárom üzlet kap rendszeresen szállítmányt az italból az Egyesült Királyságban, noha a whiskyből exportálnak is kisebb mennyiséget Európába, Ázsiába és Afrikába.

 

 

 

8 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Italguru | 2010. április 13., kedd 20:47:40

Szerintetek mi ér többet: egy pár éves palackozású "híres" magyar borász bora, egy 40%-os barackpálinka, vagy pl 1996-os Glen Grant maláta whisky? Minden termék kb 8 ezer forint/0,7.

Matt | 2010. április 12., hétfő 22:45:46

Azért megnézem mennyit ér a Laphroaig a Blue Label kategóriával szemben. Nem is érdemes összehasonlítani. Hiszen ezek csak pár éves löttyök a 60 éves Blue-hoz képest.

Adam | 2010. április 10., szombat 13:54:43

:) A héten volt szeszkultúra előadásom, és pont a különféle párlatokról beszéltünk. Whisky-whiskey, különbségek, az elkészítés módja, a hordók szerepe az érlelésben... Nagyon érdekes volt, és jó ez a cikk is, csak picit rövid.

Disho | 2010. április 10., szombat 09:10:03

A Cardhu-t amíg nem kóstoltátok, nem ittatok skót whisky-t. A Chivas a hazai választékot ismerők között arat, külföldön nem az a nagy szám.

Spider68 | 2010. április 9., péntek 20:04:38

és a Club99 mosogatólötty? Én spec Chivas párti vok.

yoichi | 2010. április 9., péntek 16:00:17

Legyen inkább whisky, sem mint whiskey. Sajnálom, hogy nem terjed ki a cikk a blended és a single malt közötti fényévnyi különbségre. Egyébként azért lendult fel a XVIII. században a whiskygyártás, mert magas adót vetettek ki a vörösborra az angolok...

Czoely | 2010. április 9., péntek 15:37:34

Laphroaig.... Yeah!!! Van még itt szakértő!!!

fanatikus | 2010. április 9., péntek 14:39:38

Johnnie Walker mint whiskey? hahaha. Különben is csak a Laphroaig A whiskey, minden más csak lóhugy!!!! Grrrr :)

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5