Rovarszakácskönyvet dobtak piacra

Címkék: rovar, szakácskönyv

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Rovarokkal fűszerezett ételeket felvonultató különleges szakácskönyvet dobtak piacra Hollandiában: a szerzők szerint a bogaras fogások rendkívül gazdag fehérjeforrást kínálnak.

A The Insect Cookbook (A rovarszakácsköny) című receptgyűjtemény segítségével bárki fehérjedúsabbá teheti kedvenc csokis muffinját vagy gombás rizottóját. "Ez a szakácskönyv egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy idővel a holland éttermek menüjében is megjelenjenek az ízeltlábúak - mondta Marcel Dicke, az élelmiszertudományokra specializálódott Wageningeni Egyetem professzora. - Reményeim szerint az emberek megveszik a könyvet, és elkezdik rovarokkal kiegészíteni otthoni fogásokat."
   
A legjobb fehérjeforrás?

Az egyetem szakembereinek kutatása szerint a rovarok jelenthetik a legjobb fehérjeforrást a világ egyre növekvő népességének. Jelenleg a mezőgazdasági területek mintegy hetven százalékát használják az állatállományok tenyésztésére. "A Föld lakossága várhatóan 2050-re eléri a kilencmilliárd főt, vagyis meglehetősen problémás lesz az emberiség húsellátásnak biztosítása, mivel nem lesz elég terület az állatok tenyésztésére" - mutatott rá Dicke.   

thatsweird.net
Nem csak grillezni lehet

A rovarok tápanyagértéke nagyjából megegyezik a húséval, és a tenyésztésük során felszabaduló üvegházhatású gázok mennyisége elenyészik - alig egyszázad része - például a sertéstenyésztéskor kibocsátott káros anyagoknak. A szakember szerint leginkább azok az országok ódzkodnak a bogaras fogásoktól, amelyek hagyományosan nagy mennyiségű húst fogyasztanak.
   
Azok, akik nem szeretnének bajlódni a rovarok beszerzésével és elkészítésével, megkóstolhatják őket néhány holland étteremben. Az Amszterdamtól nyugatra fekvő Haarlemben működő Specktakel nevű étterem például ötfogásos bogármenüt kínált múlt hónapban a vendégeinek, míg e havi kínálata a mogyoróval, magokkal és kukacokkal fűszerezett húsos pite.
   
Az étterem séfje, Mark Van Kimmenaede ugyanakkor nem fűz nagy reményeket a fogásokhoz, mégpedig a bogarak sajátos íze miatt. "Nem illik például a halételekhez, de persze ettől még lehet egy-két rovarral megspékelt fogás a menüben, de ennyi elég is belőlük" - mondta.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5