New York-i luxusszálloda őrzi a Titanic leggazdagabb utasának örökségét

Címkék: New York, luxusszálloda, Titanic

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy évszázaddal a Titanic elsüllyedése után a tragikus sorsú óceánjáró leggazdagabb és leghíresebb utasának öröksége még ma is tovább él az általa épített New York-i luxusszállodában.

John Jacob Astor IV, aki korának egyik leggazdagabb embere volt az Egyesült Államokban, a katasztrófa estéjén maga is a tengerbe veszett, miután besegítette terhes feleségét az utolsó mentőcsónakba. Az általa építtetett és Manhattan egyik legrégebbi luxusszállodájának számító St. Regis előterében azonban még ma is a múltat idéző fehérnyakkendős, fekete frakkos komornyikok serénykednek a gondosan kidolgozott márvány lépcsők és freskókkal díszített mennyezetek ölelésében.

studionemo.com
John Jacob Astor IV is az áldozatok között volt

"Ez a szálló volt az ő ékszeresládikája" - mondta Jackie Drexel, Astor unokája. - A nagyapámnak minden reggel első dolga volt végigsétálni a lépcsőkön, hogy meggyőződjön arról, minden tökéletesen halad". A régmúlt pompáját idéző antik bútorokkal és selyem tapétákkal díszített folyosókon még ma is a leggazdagabb emberek fordulnak meg: államfők, királyi családok tagjai, hírességek, és politikusok szállnak meg időről időre a szállodában, ahol a paparazzók elől is menedéket találnak.
   
Astor 1904-ben építette meg a patinás szállodát, amely mindössze 18 emeletével a város legmagasabb felhőkarcolója volt a maga idejében. A szálloda az extravagáns európai hotelek mintájára készült, amelyek akkor még nem voltak elterjedtek az Egyesült Államokban. A New York egyik legbefolyásosabb családjából származó Astor lelkes feltaláló - a légkondicionálás korai formáját teremtette meg azáltal, hogy hideg levegőt fújatott be a falak szellőzőnyílásain - és megszállott könyvgyűjtő volt. Bőrkötésbe csomagolt több ezres gyűjteménye ma is ugyanazokon a polcokon sorakozik a szállodában.


Halad a korral
   
Ahogy annak idején, úgy a hotel legtehetősebb látogatói ma is előszeretettel költöznek be hosszabb időre a szállodába. Mint azt Paul Nash igazgatója elmondta: az éjszakánként 21 ezer dollárba (4,7 millió forintnak megfelelő összegbe) kerülő elnöki lakosztály esetében gyakran előfordul, hogy hónapokon át ugyanaz az ember bérli. A nosztalgikus hangulat mellett ugyanakkor a St. Regis halad a korral. A luxusszállodák esetében ma már ritkaságnak számító komornyikok például, amellett, hogy kávét töltenek és felrázzák a párnákat, gyakorlatilag a vendégek több nyelven beszélő személyi asszisztenseiként serénykednek.

A hotelben is megemlékeztek az évfordulóról
   
A Titanic elsüllyedésének századik évfordulója alkalmából a közelmúltban különleges vacsorát tartottak a szálloda könyvtártermében, ahol Astor néhány leszármazottja is megjelent. A bundákba és tollakba bújt vendégek az óceánjárón felszolgált utolsó vacsora alapján összeállított menüből csemegéztek és megkapták a most megjelent A Survivor's Tale (Egy túlélő története) című könyv egy-egy példányát is.
   
A szálloda közreműködésével megjelent személyes beszámolót Jack Thayer írta, aki annak idején egy mentőcsónakba kapaszkodva élte túl a katasztrófa estéjét. 1912. április 15-én Astort szivarral a szájában látták utoljára a Titanic fedélzetén, miközben segített feltölteni a mentőcsónakokat. Holttestét később megtalálták a tengerben. Felesége hetekkel később fiúgyermeknek adott életet. "Azt hiszem a legvégéig kitartott. Eszébe sem jutott, hogy a saját életét mentse" - mondta az unokája.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5