New York-i épületekből készült gitárok

Címkék: gitár, New York

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Különös módot választott New York építészeti történetének megőrzésére egy amerikai hangszerész: lebontásra ítélt vagy felújítás alatt álló történelmi épületek eredeti faanyagaiból készít gitárokat. Hangszereit olyan neves zenészek is használják, mint Bob Dylan vagy Lou Reed.

Rick Kelly 1968 óta készít gitárokat és gyakran használ régi faanyagot New York 1800-as évekbeli épületeiből. Hangszerei olyan történelmi helyek emlékét őrzik, mint a híres Chelsea Hotel, a Manhattan déli részén található Bowery negyed házai vagy a szesztilalom idején nyílt tiltott italmérés, a Chumley's, az elveszett nemzedék és a beatnemzedék tagjainak kedvelt helye.


Történelmi alapanyagokkal dolgozik
   
A hangszerész, aki a város csontjaiként beszél az öreg fenyőgerendákról, New York építészetének szerelmese és fontosnak tartja a régi épületek megőrzését. Az ingatlanfejlesztők azonban gyakran kapnak zöld utat a bontáshoz. Mint a BBC-nek felidézte, volt olyan, hogy a munkások kezéből vette ki a gerendát, mielőtt a szemetet elszállító teherautóra hajították volna. Kérdezték is, hogy mire kell ez neki? - jegyezte meg Rick Kelly, aki mindig is kutatta, hogyan lehet olcsón hangszereket készíteni, mert sosem engedhette meg magának, hogy drága faanyagot vásároljon.


Bob Dylan kedvenc Kelly-gitárjval


Az egykor tetőszerkezetekhez, padlózathoz használt gerendáknak azonban spirituális jelentőségük is van, hiszen olyan fákról van szó, amelyek még George Washington idején nőttek, most pedig gitár lesz belőlük.
   
Sokaknak kifejezetten szimpatikus, hogy újrafelhasznált faanyagról van szó, de ami igazán fontos, hogy ezeknek a gitároknak sokkal szebb a hangjuk, hiszen régi faanyagból készülnek - hangsúlyozta Rick Kelly, emlékeztetve arra, hogy a hangszereknek az idő múlásával pont a fa érése miatt lesz egyre jobb a hangzása.


Dylan egyik kedvenc helyéből készült

   
A manhattani West Village-ben dolgozó hangszerész gitárjain sok híresség is játszik. Köztük van Bob Dylan is, aki például külön kérte, hogy gitárja anyaga a Hemingway, Steinbeck és Dylan Thomas által is sokat látogatott Chumley's-ból származzon, ahova ő maga is lejárt.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5