Nem árverezik a lopott Banksy-t

Címkék: Banksy, árverés

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Visszavonták egy miami árverésről Banksy "gerillafestő" egy vélhetően dollárszázezreket érő falfirkáját, amely egy londoni áruház faláról tűnt el tisztázatlan körülmények között.

Az aukciót szervező Fine Art Auctions Miami tulajdonosa azt mondta, hogy noha nem lett volna semmiféle törvényes akadálya az árverésnek, a kép eltűnését övező viták miatt megkérték a tulajdonost, hogy vegye vissza a Slave Labour (Rabszolgamunka) című graffitit.

Az utcai falfestmény mezítlábas, térdeplő fiúcskát ábrázol, aki varrógép fölé görnyedve varrja a brit nemzeti lobogót. Banksy a mindent egy fontért árusító Poundland bolthálózat egyik üzletének falát dekorálta ki vele 2012-ben, mert a cég gyaníthatóan olyan termékeket importált Indiából, amelyek gyermekmunkával készültek.A graffiti egy hete tűnt el az alatta lévő vakolattal együtt, s már másnap felbukkant a floridai aukciósház honlapján, ahol február 23-ra, szombatra hirdették még az árverést, 500-700 ezer dollár (110-150 millió forint) közötti árat remélve érte. Senki sem tudja, hogy ki vallja magát a kincset érő falfirka tulajdonosának, sem azt, hogyan került a miami aukciósházhoz. A "freskó" eltűnése felháborította az érintett észak-londoni negyed lakosait, akik már hozzászoktak a látványához.

A Rabszolgamunka című művel egyidejűleg visszavontak egy másik Banksy-graffitit is, a Wet Dog (Vizes kutya) című, 600-800 ezer dollár értékűre becsült alkotást, amelyet egy Banksy-firkákra szakosodott New York-i galériatulajdonos, Stephan Keszler bocsátott árverésre. A Jordán folyó nyugati partján 2006-ban vagy 2007-ben készült képet, amelyen egy kutya éppen lerázza a vizet nedves bundájáról, Keszler és emberei mentették meg 2010-ben a háztulajdonos kérésére, majd Keszler meg is vásárolta tőle.Keszler azt mondta, hogy a másik Banksy-képet övező hajcihő miatt mondtak le a graffiti eladásáról. A műkereskedő nem árulta el, hogy ő bocsátotta-e árverésre a Rabszolgamunkát a mindeddig ismeretlen tulajdonos megbízásából. Mindenesetre örvendetes áttörésnek nevezte, hogy immár Banksy falfirkái is aukcióképesek.

Stephan Keszlert gyakran vádolják azzal, hogy úgymond lopott műalkotásokkal kereskedik, a galériatulajdonos szerint azonban Banksy kéretlenül, az ingatlantulajdonosok megkérdezése nélkül dekorálja ki a falakat, így a falfirkák a háztulajdonosokat illetik, akik szabadon, Banksy megkérdezése nélkül azt tehetnek velük, amit akarnak.

A társadalom-, sőt civilizációbíráló képeiről ismert Banksy kiléte ismeretlen, mert szigorúan névtelenségbe burkolódzik.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5