Négy új magyar turisztikai attrakció

Címkék: utazás, turizmus, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Szeptember végétől bővíteni kell Magyarország turisztikai látnivalóinak listáját. Utánajártunk, hogy nemcsak külföldön szélesedik a kínálat, hanem hazánkban is akad egy-két figyelemreméltó újdonság.

Négy helyszínen, összesen 574 millió forint értékű turisztikai beruházást adnak át szeptember 30-án. Nógrád megye területének közel negyven százaléka erdő, a természetföldrajzi adottságok és a társadalmi környezet is indokolják, hogy az állami erdők kezelője hangsúlyt fektessen az idegenforgalmi szolgáltatások fejlesztésére. 2005-ben készült el az ökoturisztikai koncepció, és kezdődtek el azok a beruházások, amelyekre a most elkészült projektek tehetik fel a koronát.

Füvészkert és Vadaspark Balassagyarmaton

Balassagyarmat kedvelt pihenőhelyén, a Nyírjesben, hat évvel ezelőtt kezdődött el a 22 hektáros füvészkert kialakítása. A kert koncepciója, hogy Európa, Ázsia és Észak-Amerika mérsékelt égövi növényeit erdőtársulás-szerűen mutassa be a látogatóknak.

A hatszáz különleges növényfajt - köztük 550 Magyarországon nem honosat - bemutató kertben 2011-ben több kilométer hosszú, tájékoztató táblákkal szegélyezett tanösvény épült, amely három egyedi fahídon vezet át. Emellett egy 15 hektáros vadaspark is létrejött, valamint korszerű erdei játszótér, fedett, erdei foglalkoztató, mozgáskorlátozottak részére parkoló, vizesblokk, továbbá sportpálya épült a területen. A mintegy 40 hektárosra bővített, rendezett parkot elsősorban a szervezett kirándulóknak, illetve iskolai csoportoknak ajánlják, de ideális helyszíne lehet ismeretszerző erdei túráknak és erdei iskolai foglalkozásoknak is.

Túrázók bázisa és tudástár Diósjenőn

A Börzsöny keleti bejáratát vigyázó diósjenői erdőgondnoki ház körüli, 4 hektáros területen jött létre a Diósjenői Erdei Szabadidőpark. A Börzsöny erdeinek sokszínűségét idéző, tájékoztató táblákkal jól ellátott sétaút épült, amely egy különleges fahídon is átvezet. Az út mentén pihenőhelyek, játszóterek, sportpályák, állatsimogató és minigolfpálya várja a kirándulókat. A csoportosan érkezőket fedett rendezvénytér, a piknikezni vágyókat szabadtéri tűzrakó helyek fogadják. A látogatók kényelmét a Börzsönyről tájékoztató információs pult, erdei teázó, a környék termékeit kínáló ajándékbolt, és kulturált mosdók szolgálják.


Minigolf az erdőben

A Diósjenői Erdei Szabadidőparkot a Börzsöny meghódítására indulóknak éppúgy ajánlják, mint a komoly túrázási szándék nélkül a természetbe vágyóknak. Az év minden szakában ideális helyszíne lehet osztálykirándulásoknak, csapatépítő tréningeknek, közösségi foglalkozásoknak.

A világörökség közelében

A világörökségnek számító Hollókő történelmi központjában, évek óta látogatható az Erdő és ember című kiállítás. Ennek közelében, a szomszédos Rimócra vezető erdei út mellett épült fel a hatalmas fahídon át megközelíthető tanösvény. A tanösvényt a környék élővilágát bemutató tájékoztatótáblák, pihenőhelyek, erdei játszó- és tornaeszközök egészítik ki. Az kiépített erdei út bejárása során a látogatók bepillanthatnak a Hollókő környéki erdők világába, a természetben tapasztalhatják meg mindazt, amit a kiállításon már láthattak.


Új fahidak

Kirándulóközpont a Börzsöny és a Cserhát kapujában

A Budapesttől alig félórára lévő Naszály környékének turisztikai feltárása 2004-ben kezdődött. Szendehely-Katalinpusztán az elmúlt években elkészült a Gyadai tanösvény, a madártani ösvény, majd az óvodásoknak ajánlott "Legyél te is kis erdész" élményösvény. A néhány év alatt népszerűvé vált tanösvényeket tavaly az "Év ökoturisztikai létesítményének" választották.


Katalinpusztai kirándulóközpont

A tanösvények kiindulópontjánál, két futballpályányi területen épült fel a Katalinpusztai Kirándulóközpont és Erdei Iskola. Sportpályák, játszóterek, pihenőtó, szabadtéri tűzrakóhelyek, erdei teázó és bolt, kulturált mosdók, illetve parkolók mellett régi erdei mesterségeket bemutató műhelyek, csoportfoglalkozásokra alkalmas termek, kiállítótér, méhészeti bemutató és egy osztály befogadására alkalmas szálláshely várja a jövőben a kirándulókat. Egy hatalmas modell is áll a parkban, amibe belépve egy fa belsejébe jutunk, és megérthetjük a növény működését. A "Tölgyfa élete" című kiállítás pedig egy fa életciklusán keresztül enged bepillantást a naszályi gyertyános-tölgyesek életébe, és az erdészek munkájába.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5