Nagyszabású ünnepség Picasso Guernicájának

Címkék: Picasso, kiállítás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Nagyszabású képzőművészeti kiállítással ünneplik keddtől a madridi Zsófia Királyné Múzeumban Pablo Picasso világhírű festményét, a most 75 éves Guernicát; a Találkozások a 30-as évekkel című tárlaton Miró, Mondrian vagy épp Antonio Berni mellett Moholy-Nagy László alkotásai is szerepelnek.

A szezon kiemelkedő eseményeként beharangozott kiállítást maga Zsófia királyné nyitotta meg kedden, a nagyközönség szerdától láthatja. A neves múzeum ezzel a tárlattal emlékezik meg Pablo Picasso világhírű képéről - sokak szemében háborúellenes kiáltványáról -, amelyet a Baszkföldön fekvő Guernica 1937. április 26-i bombázása ihletett.

A mostani tárlat jelentőségét mutatja, hogy csaknem kétezer négyzetmétert és két szintet foglal el: több mint négyszáz festményt, rajzot, fotográfiát, szobrot és egyéb alkotást foglal magában. A felsorakoztatott művek háromnegyede még soha nem volt látható Spanyolországban.

-

A műkincsek többek közt a párizsi Pompidou Központból, New Yorkból - a Modern Művészetek Múzeumából (MoMA), a Guggenheim Múzeumból, illetve a Metropolitan Múzeumból -, valamint a berlini Nationalgalerie-ből érkeztek Madridba.

A szervezők célja, hogy művészi és történelmi szempontok alapján egyaránt "újradefiniálják" a 20. század e jelentős időszakát. A kurátorok szerint ugyanis a harmincas évek kulcsfontosságúak annak a kornak a megértésében, amelyben most élünk.

A tárlat a múlt század legjelentősebb művészeinek munkáiból válogat: Picasso, Miró mellett Moholy-Nagy László, Man Ray, Mondiran, Kandinszkij, Bunuel vagy épp Hans Arp és Paul Klee alkotásaival találkozhatnak a látogatók stílusirányzatok szerinti bontásban.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5