Mogul nyakék több milliárdért

Címkék: mogul, nyakék, árverés

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Húszmillió dollárért (mintegy 4,4 milliárd forintért) eladó a mogul birodalom idejéből származó, öt laposra csiszolt gyémántból álló, smaragd függőkkel díszített nyakék - jelentette be a Bonham árverési ház.

A mogul nyakék rendkívüli alkotás színtelen, érdes gyémántjaival, amelyeket az indiai Golkonda bányáiban találtak a mogul birodalom idején (XVI.-XVII. század).
   
A 28 karátos középső kő az eddig ismert legnagyobb fennmaradt laposra csiszolt gyémánt, és a nyakláncot alkotó 16-28 karátos gyémántok alkotják a legnagyobb ismert, a mogul birodalomból származó laposra csiszolt gyémántkollekciót. A gyémántok minden valószínűség szerint az egyik mogul császár tulajdonában voltak.

francemagazine.org


   
Matthew Girling, a Bonhams ügyvezető igazgatója közleményében rámutatott, hogy a vétel iránt nagy érdeklődés mutatkozik az ékszerész szakma és a potenciális vásárlók között is.
   
A mogul császárok és a maharadzsák számára a drágakövek minősége és mérete mindenekfelett fontos volt, és a laposra csiszolt gyémántokat mindenekelőtt a tisztaságukért és a méreteikért kedvelték.
   
Az összesen 96 karát súlyú, laposra csiszolt gyémántokból álló ékszer célja a kövek szépségének kihangsúlyozása volt anélkül, hogy fel kellett volna áldozni a méretüket.
   
Az Amerikai Drágakő Intézet (GIA) feltételezi, hogy az öt, szinte teljesen színtelen gyémántot ugyanabból a kristályból vágták ki. A kolumbiai smaragd függőket később erősítették a nyakékhez, a XVIII. század végén vagy a XIX. század elején.
   
Az ékszer túlélte a politikai rendszerek, ízlések és divatok változását. Számos indiai királyi ékszer szenvedte meg a XIX. és a XX. századi divatot, újakkal cserélték le vagy nyugati stílusú briliánssokká csiszolták át a gyémántokat. A mogul birodalom gyengülésével és összeomlásával párhuzamosan szóródtak szét vagy vesztek el a királyi ékszergyűjtemények darabjai.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5