Mitől lesz különleges a kertünk?

Címkék: kert, trend, dizájn, növény, bonsai

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Bár nincs két egyforma kert a világon, mindenki azt szeretné, hogy az ő kertje szebb, hangulatosabb, különlegesebb legyen, mint a többi. Egy kert azonban nem feltétlenül attól lesz különleges, hogy egzotikus és extrém formájú növényekkel zsúfoljuk tele. Tippek következnek a legszebb kertek kialakításához.

Kerti trendek

Akárcsak a divatban és az építészetben, a kertek esetében is beszélhetünk trendekről. Az egyik ilyen irányzat az egyszerűen elegáns, minimál stílus, amelyet örökzöld, esetleg formára nyírt növények túlsúlya jellemez, tudtuk meg Zatykó Lászlótól, a New Garden kertészet marketingvezetőjétől. A minimalista kertekbe kevés fajta növényt ültetnek, és ha egyáltalán vannak virágok, azok általában egyszínűek, leginkább fehérek.

istock
Hódítanak a japán stílusú kertek

A kerttulajdonosok a mediterrán vonalat is nagyon kedvelik, szívesen idézik fel a tengerpart mellett töltött nyaralások emlékeit. Továbbra is hódítanak emellett a keleti stílusú kertek, amelyek a több ezer éves japán kertművészetet próbálják meg imitálni.

A New Garden szerint európai szemléletmóddal kicsit nehéz értelmezni, hogy a japánkert az egész természetet szimbolizálja, vagyis olyan, mint egy stilizált látkép, és azt is, hogy a harmóniához az üresség is hozzátartozik. Ami a kertben azt jelenti, hogy nem kell feltétlenül mindenhová ültetni valamit.

Különleges növények

A formára nyírt növények (buxus, a tiszafa és a tuja) nem feltétlenül zavarba ejtően giccses képződmények, akár jól is mutathatnak a kertben, ha nem ragaszkodunk a Disney-figurákhoz. A minimálkertekhez a geometriai alakzatok illenek a leginkább, a kertészetben lehet gömb, henger és spirál formára nyírt növényeket is. Az árak 4 ezer forinttól kezdődnek, és százezres nagyságrendig nőhetnek, főleg a lassan növekvő fajták esetében, és 5-15 év is szükséges, mire egy ilyen növény "elkészül".

commondatastorage.googleapis.com
A formára nyírt növények sem feltétlenül giccsesek

Ha bevállaljuk a japánkertet (amit az autentikus szimbólumrendszer pontos betartása nélkül inkább "japán hangulatú kertnek" nevezhetünk), vegyük fel a bevásárlólistára a japán selyemfenyőt, a japán ernyőfenyőt (50 centimétertől 32.970 forint), a tarka levelű japán erdeifenyőt (18 400 forint) és a japán ciprust. A New Garden rododendront, babérmeggyet, japán babérsomot is ajánl.

A japán juhar ősszel és tavasszal gyönyörű színt ad a kertünknek, az egész kompozíció stílusát befolyásolja. Rendszeres öntözést igényel, így ha nem félárnyékos, hanem napos helyre ültetjük, automata öntözőrendszerre is szükség lesz. A 45-50 centiméteres példányok ára 5500-7000 forinttól indul, de költhetünk akár 200-300 ezer forintot is a növényre.

A bambusz egyre több kertet díszít itthon, sövényként vagy önmagában is nagyon látványos. Léteznek télálló fajták is, amelyek simán kibírják a mínuszokat.


A bonsai kert nem olcsó

A bonsai-ok beszerzése nem túl pénztárcakímélő megoldás, főleg ha 1-2 méteres példányokkal akarjuk díszíteni a kertet. A New Garden lánc budai üzletében fekete fenyőből, erdei fenyőből, vörös fenyőből, cédrusból kialakított bonsai-okat is találunk. Egy 2,2 méteres bonsai fenyő 800 ezer forint körül kapható.

Ne feledkezzünk azonban meg arról, hogy egy kert nem feltétlenül az elültetett növényektől lesz különleges, teljesen közönséges fákkal és cserjékkel is lehet rendhagyó kertet alkotni, a lényeg, hogy hogyan használjuk őket. Ha például a kitüntetett pontokra karakteres növényeket ültetünk, máris érdekesebbnek tűnik az összkép.

A fent említett növények nagy részére igaz, hogy gondozásuk a későbbiekben nem igényel szaktudást, így nem kell miattuk felvenni egy kertészt. Fontos azonban, hogy télre védelemmel lássuk el őket. A kertészet az árcímkén feltüntetett szimbólumokkal jelzi a növényekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Amit viszont nem lehet megspórolni, az az idő, az alázat és a türelem.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5