Miró-gyűjtemény kalapács alatt

Címkék: Miró, aukció

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A portugál kormány áruba bocsátja Joan Miró (1893-1983) spanyol szürrealista festő és szobrász 85 alkotását, amely egy csődbe ment nagybank államosítása útján került a birtokába.

A műalkotásokat egy kedd este kezdődő kétnapos árverésen kínálja megvételre Londonban a Christie's aukciósház, amely arra számít, hogy a licit akár 30 millió font (több mint 11 milliárd forint) bevételt is hozhat.

Egy lisszaboni bíróság kedden délelőtt elutasította a portugál főügyészség és az ellenzéki szocialisták beadványát, amellyel az utolsó pillanatban le akarták állíttatni az értékes műalkotások "elkótyavetyélését".

-

Az árverezőház szerint ez lesz "a valaha is tartott egyik legnagyobb és legimponálóbb aukció a művész alkotásaiból". A kalapács alá kerülő művek között szerepel Miró egyik fő műve, a Nők és madarak című olajfestmény, amelyért a Christie's 4 és 7 millió font (1,5-2,6 milliárd forint) közötti leütési árat vár.

A katalán művész eddigi legdrágább alkotása, a Festmény (Kék csillag) című festmény 37 millió dollárért (8,5 milliárd forint) kelt el 2012-ben.

Sokan szerették volna, ha a műkincsek Portugáliában maradnak. Ezrek írtak alá például egy erre vonatkozó internetes petíciót. Joan Miró művészettörténeti jelentősége teljességgel vitathatatlan, és Portugáliában nem létezik hasonló vagyoni és művészi értékű gyűjtemény sem tőle, sem az adott korszak más alkotójától - hangoztatták a szocialista parlamenti képviselők.

Egy Miró-festménykollekció gazdagságot generáló művészi együttes bárhol a világon, pláne egy olyan turisták által látogatott országban, mint Portugália - hangsúlyozta a portugál múzeumok szövetsége.

Minden hiába, a kormány leszögezte, hogy "Portugália számára nem prioritás megtartani egy ilyen volumenű gyűjteményt egy 20. századi spanyol festőtől".

A műgyűjtemény 2008-ban került köztulajdonba, amikor államosították a Banco Portugues de Negocios bankot. A pénzintézetnek a nemzetközi gazdasági válság és csalárd műveletek okozta csődje legkevesebb 3,4 milliárd eurójába (105 milliárd forint) került a portugál adófizetőknek.

A csődbe ment bankok műgyűjteményének állam általi áruba bocsátása nem ritka a világban, így történt ez az amerikai Lehman Brothers, a négy nagy ír magánbank közé tartozó Bank of Ireland és dél-koreai takarékpénztárak szanálásakor is. Magát Portugáliát 2011-ben egy 78 milliárd eurós (24 220 milliárd forint) nemzetközi mentőcsomag mentette meg a fizetésképtelenségtől.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5