Milliókat hozott a német playboy gyűjteményének árverése

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A várakozásokat felülmúló bevételt hozott a Gunther Sachs német fotós és playboy képzőművészeti gyűjteményéből a Sotheby's aukciós ház által szervezett londoni árverés első felvonása, amely többek közt Andy Warhol műveit kínálta.

A kedd esti licit fénypontja épp Andy Warhol egy Sachsról készült portréja volt, az alkotás 5,3 millió fontért - csaknem kétmilliárd forintnak megfelelő összegért - talált névtelenséget kérő vevőre. A Pink Fright Wig című kép értékét előzetesen 2-3 millióra taksálták. Egy Sachs által Warholról festett portré a várt 600 ezer font helyett 1,3 millióért kelt el.
   
A becsült érték alatt maradt viszont Warhol portréja Sachs egykori feleségéről, Brigitte Bardot francia filmcsillagról. A mű négymillió helyett csak hárommillióért cserélt gazdát. A vártnál magasabb összegnél, 3,7 millió fontnál csapott le a kalapács Warhol egy virágos képénél.
   
Óriási érdeklődés kísérte a Sachs-gyűjteményben szereplő Allen Jones-bútorok - egy kalaptartó, egy szék és egy asztal - árverését. Jones félmeztelen kirakatbabákból formázta a darabokat 1969-ben. A piacon már vajmi kevés fordul meg belőlük, értéküket 40 ezer fontra taksálták, ennek ellenére végül 780 ezer és egymillió font között cseréltek gazdát.


Klein-kép is volt a birtokában
  
Az árverésre bocsátott alkotások 90 százaléka elkelt, a műtárgyak háromnegyede a vártnál magasabb áron.
   
Gunther Sachs tavaly halt meg: 78 évesen öngyilkos lett svájci otthonában. Gyógyíthatatlan beteg volt, minden valószínűség szerint Alzheimer-kórban szenvedett. Búcsúlevelében csak A-betűvel jelölte betegségét, a búcsúlevelében leírt tünetek is arról tanúskodnak, hogy ez a kór kínozta.
   
Sachs 1960-ban kezdett műalkotásokat és műtárgyakat gyűjteni, elsősorban olyan művészektől vásárolt, akikkel jó barátságban volt.
   
A fotós és világfi gyűjteményét Yves Klein és Salvador Dalí alkotásai is gazdagították, a kollekció újabb részét szerdán árverezi el a Sotheby's.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5