Íme, a világ leggyorsabb rakétahajtású autója

Címkék: rakétahajtású, autó

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy brit mérnökcsapat az óránkénti 1600 kilométeres sebesség elérésére képes, rakéta meghajtású gépkocsi kifejlesztésén dolgozik.

Andy Green vadászpilóta, a "repülő skót", a szárazföldi sebességi rekord tartója a BBC hírportálján (bbc.co.uk) írt naplójában vázolja azokat az erőfeszítéseket, amelyekkel az új sebességi rekord megdöntésére szánt sugárhajtású gépkocsiját, a Bloodhound (Véreb) névre hallgató szuperszonikus gépkocsit fejlesztik. Green bejegyzéseivel a közvélemény és a mérnöki tudomány figyelmét szeretné felhívni a projektre.


Andy Green vadászpilóta
   
A szuperszonikus gépkocsit Eurofighter hajtómű "repíti" majd a hihetetlen sebességig, megállításáról levegőfékek, ernyők és a kerekek fékei gondoskodnak majd. Katasztrofális következményekkel járna, ha a kerekek a rájuk ható erőt nem viselnék el. A hátsó futóművön is nagyon sok múlik majd, hiszen a 12 tonna tolóerejű rakéta és a felfüggesztés terhelését is viselnie kell - írja Green.
   

A szuperszonikus gépkocsi

A gépkocsi felső vázának kialakítása is nagy kihívás elé állítja a szakembereket, akik a titánból készült panelek felhasználása mellett döntöttek. Ezek viszont nehezen hajlíthatók és a felületi repedésekre érzékenyek. Az eddig tesztelt három panel közül egy eltört, ezért a szakértők tanácsára alumíniummal és acéllal ötvözött titánt is vizsgálnak, ami a probléma gyors megoldását jelentheti - olvasható a beszámolóban.
  
 Green 1997. október 15-én a nevadai Gerlach melletti Black Rock simára gyalult sivatagában állította fel a sebességi világrekordot 1227,98 kilométer/órával Thrust SSC nevű, háromkerekű, sugárhajtású  versenyautójával.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5