Luxusolajakat kóstoltunk a luxusszállodában

Címkék: olíva, kóstoló, olaj

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Minőségi olívaolajkóstolón jártunk, ahol az ország egyik vezető szakértőjének, Tóth Gusztávnak a felügyelete alatt vettük sorra a válogatott finomságokat.

Tóth Gusztávval egy, az Iberostar Grand Hotelben tartott olívaolajkóstolón volt szerencsénk találkozni. A szakértő mintegy 350-370 féle olívaolaj megkóstolásán van túl, kurzusokat, kóstolókat tart, éttermeknek ad tanácsot, emellett tapasztalatát versenyeken, szakmai kiállításokon hasznosítja, szakértelmének köszönhetően pedig a legjobb ár-érték arányú "olajforrásként" tartják számon a régióban.


Rengeteg díjat bezsebelt már olajaival a családi birtok

A kóstolón az "olívász" a Basilippo Gourmet Calidad S.A. alkotásaiból nyújtott ízelítőt, ami egy 5000 fával rendelkező családi birtok a Sevilla melletti El Viso del Alcorban. Évek óta díjat díjra halmoznak, nem véletlen, hogy az Iberostar Grand Hotel Budapest La Plaza éttermének séfje, az El Bulliban öt évig edződött Juan Carlos González Hernández a Basilippohoz ragaszkodik, mondta el a Deluxe Magazinnak Tóth Gusztáv.

"Az integrált gazdálkodású birtok olajai a komoly hozzáértésnek köszönhetően néhány év alatt a világ legjobbjai közé emelkedtek. És hogy miért is: Többek között azért, mert a bogyókat válogatják, kézzel palackoznak, a tartályokat pedig 18 ˚C-on tartják."

Erős kezdés

A La Plazában végül három olajukat kóstoltuk meg. Alapjában véve sokban emlékeztetett egy csokoládé-, vagy borkóstolókhoz, de egészen újszerű élmény volt, hogy egy olívaolaj is ennyi új íz- és illatélményt tartogathat.


Intenzív illatjegyek voltak már az első tételnél is

Elsőként egy igazi, erős, izmos olaj, egy házasítás érkezett. A szakértő szerint a Manzanilla és Arbequina coupage nem kezdőknek való, de jó alap a következő kettőnek. Az azonnali, intenzíven jelentkező zöld, salátás, articsókás, tormaleveles illatjegyek mellett főtt csirkehúsra emlékeztető puhaság is előjött. Ízében dominált a korai manzanilla bikasága, de a határozott kesernyésséget és enyhe csípősséget jól tompította az arbequina lágy almás aromája.

Egy jó olajjal már illik tisztelettel bánni

Másodikként jött a Basilippo nagyágyúja. 100 százalékban válogatott arbequina a szüret első napjaiból. Mintha a legmélyebb színű és legtökéletesebb tempranillo szemekből készítenének bort. A Gourmet a 2011-es londoni Gold Taste Awards egyik aranyérmese. "Meg kell mondanom, hogy a rendezvény előtt egy órával kaptam meg én is a palackokat, így ez a 3-4 hetes szüret engem is meglepett. A 2010-11-es tél Gourmet-ja megérdemelte az aranyat, nekem gyümölcsösebbnek tűnt, erős almamagos és meggyszáras aromákkal. A mostani szűretlen eresztés viszont nagy meglepetéseket tartogat még, máris érezhető, miből lesz a cserebogár. Opálossága kifejezetten gyöngyházfényű."- nyilatkozta Tóth Gusztáv, aki milliónyi illatot és ízt is tetten ért benne. Úgy vélte, illatban és ízében nagyon bakfis, inkább kirobbanóan friss, de minden további nélkül ott van benne az articsóka, a dióhártya, a tépett fű és a saláta, almahéjasság és enyhén a nyári szarvasgomba. Fiatalsága miatt érnie kell még a palackban. Szerinte 4-5 hónap míg lecsitul és előbújhatnak a behízelgőbb arbequina jegyek. Egy ilyen olajjal már illik tisztelettel bánni, figyelmeztetett a szakértő.


Harmadikként egy olajkülönlegesség érkezett, méghozzá narancsos olívaolaj. Igazi befutó, desszertolaj, amolyan mosolygós, mondja Tóth Gusztáv. A birtok saját narancstermését a kiváló extra szűz olívaolaj készítéséhez szánt bogyókkal együtt őrlik, pépesítik. A narancs olaja az intenzív gyümölcsösséggel együtt összeházasodik az olívaolajjal és az eredmény egy kirobbanóan narancsos, édeskés, de citrusosan kesernyés ízbomba. 

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5