Luxushotelekből rabolják el a gazdagokat

Címkék: kalózok, Kenya, luxus

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A szomáliai kalózok már jó ideje belépni tilos övezetté alakították az ország partvidékét a hajósok számára, ám a szomszédos Kenya üdülőhelyei ellen nemrég elkövetett támadások azt jelzik, hogy a kalózok drámai mértékben változtattak taktikájukon - adta hírül szerdán a CNN amerikai televízió hírportálja.

Az elmúlt években mindennapossá váltak azok a jelentések, amelyek nagy és kis hajók kalózok általi eltérítéséről szóltak az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon. Ezek során több tucat tengerészt és hajót tartottak fogva, bizonyos esetekben hónapokon át. Amikor azonban a világ haditengerészetei megjelentek a térségben hogy megpróbálják védelmezni a vízi közlekedést, a kalózok számára ez kihívást jelentett.

A hajófoglalók egy része ahelyett, hogy szembenézett volna az Egyesült Államok, valamint tucatnyi másik állam jól kiképzett fegyvereseivel, illetve ultramodern hadihajóival, láthatóan könnyebb célpontokat keresett, és hajók helyett a határ  túloldalán nyaraló turistákra fókuszált.

AFP
Őrzött luxusüdülőkbe is betörnek

A kenyai Lamu Archipelago aranyló homokjával és kristálytiszta vizével a gazdag nyaralók álma, amelyet azonban csak egy hajszál választ el Szomália háború sújtotta, a törvényeket hírből sem ismerő határ menti régióitól. Szeptember 11-én fegyveres  banditák zavarták meg az idilli luxusüdülő nyugalmát, amikor megtámadtak két, ötvenes éveikben járó brit turistát a nyaralójuk előtti tengerparton. David Tebbutt-ot ellenszegülés közben fejbelőtték, feleségét pedig magukkal vitték egy motorcsónakon, feltételezhetően Szomáliába. Október 1-jén szintén hasonló támadás történt, ekkor egy hatvanas éveiben járó francia nőt ragadtak ki a Mandala-szigeten lévő nyaralójából. A helyi hatóságok az esettel kapcsolatban elmondták: a kenyai haditengerészet motorcsónakkal üldözőbe vette a kalózokat, tűzharc is zajlott, de a bandának végül sikerült átlépnie a szomáliai határt.

A legutóbbi támadásokat követően a brit külügyminisztérium felszólította a Kenyába utazó turistákat, hogy kerüljék el a kenyai-szomáliai határ 150 kilométeres körzetét, továbbá felhívták a figyelmet a különösen veszélyeztetett tengerparti szállásokra. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma óva intett a Szomáliába történő utazásoktól, illetve a korábbi esetekre figyelmeztette a Kenyába utazni szándékozókat.

Will Geddes biztonságpolitikai szakértő a CNN-nek úgy fogalmazott, hogy a kalózok látható stratégiaváltása nem csupán a turisták, hanem a kenyai és a szomáliai hatóságok számára is aggasztó. A szakértő szerint a támadók úgy érzik, hogy a rendőrség sem képes megállítani őket, a helyi hatóságoknak pedig sürgős intézkedéseket kell végrehajtaniuk a nyaralók, valamint az ország sebezhető turizmusának védelmében.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5