Luxus Magyarországon a kézműves cipő

Címkék: luxus, Magyarországon, kézműves, cipő

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Trenntre Shoe Design tervezőjével, Galicza Eszterrel készítettünk villáminterjút. Kézműves cipők reneszánszáról, az aktuális trendekről és arról, hogy a kézzel készült cipő még mindig luxusnak számít nálunk.


Mennyire követed cipődizájnerként a tavasz-nyár trendszíneket?


Az az igazság, hogy ebben a témában nem vagyok túlzottan képben, hiszen egyáltalán nem figyelem tudatosan a trendeket. Már csak azért sem, mert az aktuális divatszínekben általában eléggé bő a választék. Jelenleg úgy látom, hogy a merész, rikító színek határozottan felkapottak lettek, de a metálosak is nagyon mennek. Ráadásul mintha férfi vonalon is színesedne kissé a paletta.

A probléma akkor kezdődik, ha valami mást szeretne ez ember. Itt jössz te képbe?

Igen, ezt az űrt próbálom kitölteni. Ha van is némi egyezés az aktuális divatirányzatokkal néhol, az általában a véletlen műve.


Eszter szerint merni kell merésznek lenni (Fotó: Neményi Márton)

Mit javasolsz, milyen szempontok szerint válasszunk utcai cipőt?

Nálam a fő szempont mindig a kényelem. Nincs szörnyűbb annál, amikor egy jó kis program rémálommá válik egy rossz cipő miatt. Az persze, hogy ki mit választ stílusban, dizájnban, az ízlés dolga. Én mindenkinek azt ajánlanám, hogy merjen merész lenni. Sok embernek van kifejezetten klasszikus ruhatára, rengeteg szürkével, barnával, bézzsel és feketével. Ezeket nyugodtan fel lehet dobni extravagáns, vagy kicsit tarkább kiegészítőkkel. Nem kell egy színesebb cipőhöz mindjárt egy komplett új ruhatár, elég egy hozzá passzoló táska, fülbevaló, és már mehetünk is.A saját ízlés mellett az anyagválasztás mennyire törpülhet el?

Nem igazán. Szerintem igenis fontos a minőség. A bőrcipők például sokkal inkább a lábra idomulnak, jól szellőznek, viszont nem áznak be. De a bélés is legalább ilyen fontos. Legyen puha, természetes anyagból készült darab, különben hiába az igényes külső réteg.

Pontosan milyen?

Én a hasított bőr bélésre esküszöm, ez nem irritálja a lábat, nem csúszkál az ember a szandáljában, és nagyon puha, kényelmes. Illetve nyárra nagyon tudom ajánlani a textilből készült topánokat. Ezek ugyanis még szellősebbek, mint a bőr, és ha "jól meg vannak csinálva", akkor akár mosógépben is moshatóak.Mik a kézzel varrott cipők előnyei a konfekcióval szemben?

Egész egyszerűen az, hogy tapasztalatom szerint tartósabbak, igaz ez nem feltétlenül a kézzel készítés eredménye. Például egy Nike vagy Adidas cipő is baromi strapabíró, pedig gyárban készülnek, csak szigorúan odafigyelnek a színvonalra is. Sajnos azonban a legtöbb konfekcióban kapható termék egy szezonra készül, és nagyon fontos, hogy alacsonyan tartsák az árakat. Ez értelemszerűen a felsőrészek és a talpak anyagára is sokszor rányomja a bélyegét. Előnye, hogy egy nyárra akár 5 pár ilyen cipőt is vehetünk, de ezeket általában 3-4 hónap múlva már le is lehet selejtezni. Aki kézzel készült bőr, vagy egyéb cipőt vásárol, az már inkább egy tudatosabb, hosszabb távra gondolkodó vásárlói típus.

Érdemes is méretre készíttetni?

A méretre készítés egy külön kategória ám. Nálam ugyanúgy méretsor van, mint egy boltban, bár kisebb korrekciókat tudok ugyan végezni, hogy valahol például tágítani kell picit a cipőn. Méretre készíteni nem szoktam, mert az rengeteg plusz munkával jár, ami feláras, így azt általában nem kérik. Természetesen van, hogy a kisebb korrekciók, amiket nyújtani tudok, nem elegendőek. Ezek azonban általában már ortopéd cipő kategóriába tartoznak, ami pedig egy külön tudomány. Egyébként lehet, hogy mostanában sikerül megszervezni egy együttműködést egy cipésszel, aki ilyeneket csinál, és akkor erre is lesz lehetőség. A már említett kisebb korrekciók többnyire a fél méretekkel való játszadozást jelenti. Magas sarkúnál ugyanis nagyon nem mindegy, hogy kilépeget-e belőle az ember vagy nem..Szerinted mennyire megfizethető ma Magyarországon a méretre készült cipő? 

Ez nehéz ügy. A nagy többségnek valószínűleg ez nem elérhető, de azért van egy nem is olyan szűk réteg, aki már megengedheti ezt magának. Az viszont még mindig nem könnyű, hogy a készítő megtalálja a közönségét.

Nyilván jóval 10 ezer forint fölötti ársávban mozognak.

A nyári szandálok 18-23 ezer forint körül vannak nálam, a félcipők 33 ezer, a bakancsok 36 ezerbe kerülnek. A legmagasabb ára a magas sarkúaknak van, ezek 38-40 ezer körül mozognak, és egy év garancia van rájuk.Mi a véleményed erről az iparágról itthon? 

Szerintem abszolúte feljövőben van. Egyre fontosabb, hogy az ember ne szemetet gyártson a fogyasztásával, hanem hosszú távon is működőképes darabokat szerezzen be. A kézműves dolgoknak is van egy reneszánsza, az egyediség pedig egyre inkább előtérbe helyeződik, ráadásul a kényelem szintén  a kézműves megoldások mellett szól. Szóval bizakodó vagyok.

 

 

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Ciboney | 2012. május 9., szerda 11:52:20

Szerintem a hölgy elég magas áron dolgozik! Ha az ember veszi a fáradságot, bejárja a belvárost, és nem rest bemenni régi cipészmesterekhez akkor egy balerína cipő 10 ezer forint körül mozog, akárhová megy az ember. 30 és 50 ezer között már csizmát is készítenek!

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5