Luxus és törvénytelen a milliomos pár nyolc gyereke

Címkék: millió, kínai, gazdag

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A családtervezési törvények megsértése miatt indítottak vizsgálatot egy nyolcgyermekes kínai házaspárral szemben a helyi hatóságok. A több millió forintért béranyákat is alkalmazó gazdag pár esete hatalmas botrányt okozott az ázsiai országban.

A nyolc gyermek közül hármat biológiai anyjuk, míg további ötöt két béranya hozott világra. A házaspár egy helyi napilap szerint közel egymillió jüant (37 millió forintot) költött testen kívüli (in vitro) mesterséges megtermékenyítésre és a béranyák kifizetésére. A csecsemők 2010. szeptembere és októbere között születtek, a hatóságok azonban csak idén értesültek az esetről, miután egy, a gyerekekről készült fotó szerepelt egy hirdetésben.

Valóságos vagyont költöttek a gyerekekre

A China Daily beszámolója szerint a nyolcgyermekes pár tizenegy bébiszittert bérelt fel, nyolcan a négy kisfiúról és négy kislányról gondoskodtak, ketten takarítottak, további egy fő pedig a csecsemők etetéséért felelt. A párnak  a gyermekekre fordított havi kiadásai meghaladták a 100 ezer jüant (3,7 millió forint). 


Nem tudtak leállni

Az eset kivizsgálására Kuangtung (Guangdong) tartomány családtervezési hivatala külön vizsgálóbizottságot állított fel, a szervezet vezetője pedig illegálisnak és erkölcstelennek nevezte a történteket. Az ügy nem is elsősorban a Kínában érvényben lévő (egyre lazuló és nem is teljesen egységes) egy gyermek politika megsértése, hanem a béranyák alkalmazása miatt került a figyelem középpontjába. A kérdés jogilag szürke területnek számít az ázsiai országban. Habár egy 2001-ben hozott törvény szerint csak a biológiai anya hordhatja ki a lombikbébiket, a "béranyai szolgáltatásokat" közvetítő ügynökségekre csak ritkán csapnak le a hatóságok - írja a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao). Számos kínai honlap ajánl ilyen szolgáltatásokat, e tevékenységgel foglalkozó vállalkozások száma pedig növekvőben van.

A "fiús" béranyák drágábbak

Az ügy ezen felül a társadalmi egyenlőtlenségekre is rávilágított. Egy teljes "béranya-csomag" ára egy fiúgyermek esetén akár az egymillió jüant is elérheti - írja honlapján a BBC. Kínai bloggerek felháborodott üzeneteikben arról panaszkodnak, hogy míg a gazdagok büntetlenül megússzák az illegális úton való gyermeknemzést, addig a szegényebb rétegekből származó, meddő pároknak nincs lehetőségük a családalapításra. Hszia Hszüe-luen (Xia Xueluan), a Pekingi Egyetem szociológus professzora szerint az ügy a jogi vonatkozások mellett a társadalom erkölcsi tartásának rombolása miatt is elítélendő.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5