Luxus a síparadicsomban

Címkék: , síelés, Alpok

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A szokásosnál később kezdődött el a síszezon a francia Alpokban, Megéve-ben, amit hagyományosan, egy Swarovski-karácsonyfa avatásával nyitottak meg.

Franciaország egyik legrégebbi és legelegánsabb síközpontjában, az Aravis sziklatömbje és a Mont Blanc hegyláncai által ölelt különleges atmoszférájú Megéve-ben immár harmadik alkalommal a Swarovski-karácsonyfa avatásával nyitották meg ünnepélyesen a téli szezont. A háromezer apró kristályégővel ékesített 11 méter magas és 9 méter átmérőjű fenyőfa a XIII. században épült település macskaköves utcákkal övezett főterét díszíti az ünnepek alatt.
    
Rusztikus parasztházak, csilingelő lovas szánok
    
Megéve több szempontból is egyedülálló helynek számít a kiváló körülményeket biztosító francia síközpontok között. Az elmúlt ötven évben a közvetlenül a sípályák tövében, 1500-2000 méteres magasságban épült hatalmas betonkomplexumokból álló síparadicsomokhoz hasonlóan az 1000 méteren fekvő Megéve-ből is könnyen elérhető a világ egyik legtöbb felvonóval ellátott, minden igényt kielégítő és folyamatosan karbantartott síterepe, amelynek minden pontjáról a Mont Blanc panorámájában lehet gyönyörködni. A kisváros ugyanakkor megőrizte régi hangulatát: a rusztikus parasztházak, a csilingelő lovas szánok, a kávéházi teraszok egy letűnt világot idéznek. A szórakozási, szállási, étkezési és vásárlási lehetőségek (200 üzlet!), valamint a szervezett programok kínálata pedig felülmúlja az összes többi francia téli üdülőhely szolgáltatásait.


Késett kicsit a szezonnyitó

Az évszázadokon át hegyi gazdálkodásból, erdei fakitermelésből és állattartásból élő szavojai kisváros élete az első világháborút követően Noémi de Rothschild bárónőnek köszönhetően változott meg teljesen, aki a svájci üdülőhelyek - köztük St. Moritz - mintájára kívánta a francia Alpokban is meghonosítani a téli sportokat. Ennek reményében nyitotta meg 1921-ben a ma is működő luxusszállodáját, a Palace Mont d,Arbois-t.

A kezdeményezést gyors siker koronázta, 1932-ben megalakult az első síklub, egy évvel később pedig megnyílt az első sífelvonó, és Megéve a francia burzsoázia és a párizsi művészvilág kedvelt téli pihenőhelyévé vált. Fellépett itt Edith Piaf, Charles Trenet, Josephine Baker, Juliette Gréco, 1952-ben Roger Vadim Megéve-ben forgatta Gérard Philipe-pel a főszerepben a Veszedelmes viszonyok című filmjét, Jean Cocteau pedig Párizs 21. kerületének nevezte el a kisvárost.


Nagy a kínálat a luxusfaházakból

A francia alpesi vidék legkedveltebb téli pihenőhelye a modern síparadicsomok kiépülésével némileg hanyatlásnak indult, de a sármos városka manapság ismét reneszánszát éli, miután gazdag programkínálatával nem kizárólag a síelni vágyókat várja. Az ide érkező turisták nyolcvan százaléka hazai vendég, de az olasz és svájci szomszédok mellett évről évre növekszik a kelet-európai, elsősorban orosz, ukrán, lengyel és magyar telelők aránya.
    
Michelin-csillagos éttermek a síparadicsomokban
    
Megéve négyezer fős lakossága a téli hónapokra tízszeresére duzzad, a vendégeket több mint ötven, köztük több ötcsillagos hotel várja. Toronyházszerű hotelkomplexumokat azonban sehol nem látni: a hagyományos alpesi faházakból álló szállodafaluk mindenhol megőrizték a hegyvidék hangulatát, miközben luxuskörülményeket (uszoda, szauna, jacuzzi) kínálnak a téli pihenésre vágyóknak.


A Flocon de Sel, ahol enni és tanulni is lehet

Párizs mellett a síparadicsomok büszkélkedhetnek a legtöbb Michelin-csillagos étteremmel Franciaországban, amelyből egy kétcsillagos Megéve-ben is található. A harminc férőhelyes Flocon de Sel (Sópehely) séfje, Emmanuel Renaut főzőtanfolyamokat is vezet éttermében, de a szűkebb pénztárcájú vendégeket is kiváló, helyi sajtspecialitásokat (raclette, tartiflette, fondu) kínáló vendéglők várják. A város környéki mintegy negyven tanyán pedig házi termelőktől vásárolható friss kecske- és tehénsajt, valamint házi készítésű felvágottak és gyümölcslevek.

Az Alpokban korábban ismeretlen kutyaszánhajtást egy volt sportedző, Bruno Cornali honosította meg a Megéve fölötti Villard Nord-hegyen. A nagyapjától örökölt tanyán húsz évvel ezelőtt három kutyával vágott bele a tenyésztésbe. Jelenleg 35 alaszkai malamutot és szibériai huskyt nevel, és egész télen várja azokat, akik szívesen fedezik fel a havas erdei tájat kutyaszánon.

Hasonlóan felejthetetlen élményt ígér a Mont Blanc hófödte csúcsa körüli félórás repülőút. A megéve-i repülőtérről felszálló, sítalpakkal felszerelt, négyüléses kisrepülőkből az utasok közvetlen közelről csodálhatják meg az örökjég országának gleccsereit. Az élményrepülőzés - amelyre legalább két nappal előre érdemes helyet foglalni - fejenként 100 euróba kerül.

Megéve számos síbajnokot adott a világnak, de a kisvárosban élők Emile Alliasra a legbüszkébbek. A 100. születésnapját februárban ünneplő egykori élsportoló 1936-ban a németországi Garmisch-Partenkirchenben rendezett téli olimpián alpesisí-kombinációban bronz érmet szerzett, de a díjátadón nem volt hajlandó Adolf Hitlerrel kezet fogni.

Az idei télre a környék valóságos szabadtéri múzeummá alakult át: Salvador Dali kilenc eredeti szobrát állította ki az önkormányzat a sípályákon és a település utcáin, az alkotások árpilis 5-ig tekinthetők meg. Az Alice Csodaországban című, mintegy 2,8 millió eurót érő bronzszobor például 1700 méteres magasságban egy sífelvonó melletti melegedőnél tekinthető meg. A négy méter magas, fél tonnás alakot helikopter szállította a síparadicsomba.

Az önkormányzat egyébként a látogatók igényeinek kielégítésére további fejlesztéseken is gondolkodik. Sylviane Grosset-Janin polgármester az MTI-Pressnek elárulta, hogy nemrégiben Budapesten járt, ahol a termálfürdők kihasználási lehetőségeivel ismerkedett.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5