Államügy lett a L'Oréal örökösnőjének családi botránya

Címkék: L'Oréal, örökösnő, politikus

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Franciaország legújabb médiaszenzációja páratlan adócsalási és államügy is. Liliane Bettencourt beszélgetéseiről saját komornyikja készített kompromittáló felvételeket, aminek eredményeképp most felmérik a L'Oréal örökösnőjének vagyonát. Több közéleti személy és politikus is kénytelen védekezni a felhozott vádakkal szemben.

A londoni The Daily Telegraph megfogalmazása szerint a 87 éves Liliane Bettencourt bizonyos szempontokból a brit uralkodónőhöz lehet hasonlítani: királynői megjelenés, elegancia, ápoltság - és mérhetetlen gazdagság.

Egy indiszkrét komornyik korábban azonban titokban felvette Liliane Bettencourt kompromittáló magánbeszélgetéseit. A francia olvasók csak úgy kapkodják a fejüket, olyan korábban elképzelhetetlen dolgok derülnek ki: eltitkolja jövedelmeit az adóhivatal elől, közvetve a kormány egyik vezető miniszterének feleségét alkalmazza, és olyasmibe keveredett, ami az igazságszolgáltatás befolyásolásának tűnik az elnöki hivatal segítségével.

Az angolszász sajtó által már "komornyikgate"-ként emlegetett botrány ráadásul új fordulatot hozott abban az elmérgesedett jogi csatában, amely Liliane Bettencourt és egyetlen lánya között folyik. Az utóbbi azt állítja, idős anyja már nincs olyan elmeállapotban, hogy képes lenne a családi vagyon kézben tartására. Francoise-Meyers Bettencourt ezért beperelte anyja barátját, egy meleg társasági fényképészt: azzal vádolja, hogy anyja szellemi leépülésével visszaélve egymilliárd eurónyi (hozzávetőleg 280 milliárd forintnyi) értékű vagyont csalt ki tőle.


Szeret ajándékozni

Az ügynek ez a része korábban csak a lapok társasági rovatát foglalkoztatta, hiszen a különböző becslések által 10 milliárd és 17 milliárd euró (2800 és 4800 milliárd forint) közötti összegre értékelt vagyontól és a fotósnak adott hihetetlen értékű ajándékoktól eltekintve közönséges öröklési viszálynak látszott.

Amikor azonban a komornyik 2009 májusa és 2010 májusa között rögzítette az asszony beszélgetéseit, amelyeket Neuilly-sur-Seine-ben - Párizs egyik elővárosában, ahol Nicolas Sarkozy elnök egykor polgármester volt -, családi villájában folytatott ismerőseivel, a szomorú családi történet dimenziója megváltozott. A Paris Match magazin Egy sajátos barátság címmel első oldalas szenzációként számolt be a felvételek tartalmáról, megjegyezve, hogy "a gyengéd barátság a milliárdosnő és a fényképész között államüggyé duzzadt".
    
Kényes állítások
    
Az 57 éves Francoise-Meyers Bettencourt, aki maga is gazdag és a L'Oréal igazgatótanácsának tagja, a Le Figarónak nyilatkozva kijelentette: "Ez egy olyan tragikus történet, amelynek anyám az áldozata, és lányaként az a kötelességem, hogy megvédjem őt. Nem tudom, figyelembe veszi-e anyám a véleményemet, de én továbbra is szeretem őt". Hangoztatta azt is, hogy semmi köze sincs a magnófelvételekhez, amelyeket Pascal Bonnefoy-tól, anyja komornyikjától kapott.

A nő a teljes 41 órás anyagot átadta a rendőrségnek. A felvételeken hallani lehet, hogy a Liliane Bettencourt vagyonát kezelő cég főnöke, az asszony pénzügyi tanácsadója, Patrice de Maistre azt mondja a milliárdosnőnek, hogy 78 millió euró (22,2 milliárd forint) összegű titkos betétje van egy svájci bankban, és közvetítő cégek révén rendelkezik a Seychelles-szigeteket alkotó 156 sziget egyikével - ám   a francia adóhivatal egyikről sem tud. A tanácsadó utalt arra is, hogy Eric Woerth volt költségvetési miniszter felesége - a kormányban ma is miniszteri tárcát betöltő politikus ajánlására - most cégének, vagyis a Bettencourt asszony vagyonát kezelő irodának az alkalmazottja.

AFP
A bírósági tárgyalásra tartva

Mindez megdöbbentette a francia közvéleményt, amely a L'Oréal-örökösnőt csak társasági hírességként és jótékonysági gálák szervezőjeként ismerte. A francia lapok gyorsan kiderítették, hogy Woerth tavaly Becsületrenddel tüntette ki Patrice de Maistre-t. Felvetették azt is, hogy a miniszter és felesége tudhatott az adócsalásról, amit az utóbbiak természetesen rögtön cáfoltak.

Ám a komornyik felvételén szerepelt egy politikailag még sokkal kényesebb állítás is. De Maistre ugyanis az egyik beszélgetés során beszámolt a milliárdosnőnek arról, hogy az elnök - azaz Nicolas Sarkozy - egyik meg nem nevezett munkatársa a fotós ellen lánya, Francoise-Meyers Bettencourt által indított perről szólva azt mondta neki: "az első fokú tárgyaláson nem tudunk többet tenni érdekében, de ha (Liliane barátja) elveszti a pert, másodfokon már nagyon-nagyon jól ismerjük az ügyészt".

Sarkozy elnök számára nem is jöhetett volna rosszabb időpontban ez a megjegyzés, hiszen népszerűsége alaposan megcsappant az utóbbi időben. A szocialista ellenzék azonnal a jelenleg a - nagy társadalmi ellenállásba ütköző - nyugdíjreformot irányító Eric Woerth munkaügyi miniszter lemondását követelte azon a címen, hogy feleségének állása összeférhetetlen volt költségvetési tárcájával, amely alá tartozik az adóhivatal is.

A komornyik magnófelvételei azt is cáfolni látszanak, hogy Liliane Bettencourt tökéletes szellemi állapotban van. Az egyik beszélgetésből az sejlik ki, hogy elfelejtette: ő ajándékozott egy seychelles-i szigetet fotográfus barátjának, és végrendeletében is mindent rá akar hagyni. "Banier nagyon intelligens, de megöl engem... Egyre követelőzőbb: add nekem ezt, add nekem azt..." - hallatszik a felvételen.

Bonnefoy, aki 20 évig volt Liliane Bettencourt komornyikja, azzal indokolta a magnófelvételek elkészítését és átadását lányának, hogy "nem tudta tétlenül nézni, amint az idős asszonyt gátlástalan személyek kihasználják".

Új fejlemények

Az ügyben a hét elején új fordulatot hozott, hogy Francois Baroin, a jelenlegi költségvetési miniszter bejelentette: a hatóság fogja felmérni Liliane Bettencourt vagyonát. Az eljárást különben maga az örökösnő kezdeményezte, igaz, ő a vagyonkezelőjét bízta meg, hogy készítsen pontos leltárt javairól, és derítse ki, mi az, ami esetleg "kimaradt az adóbevallásokból" - mint például a seychelles-i Arros sziget.

A Le Parisien online kiadása szerint hétfő reggel Patrice de Maistre, a vagyonkezelő ügyvédje a költségvetési minisztérium főigazgatójával folytatott megbeszélést az ügyről. Erre a találkozóra a lap szerint sohasem került volna sor, ha a komornyik magnófelvételei nem kerülnek nyilvánosságra.

Ami a nagypolitikát illeti, Nicolas Sarkozy a hét végén két alkalommal is megerősítette, hogy megbízik Eric Woerth-ben, akit az egész kormány és a többség is támogat. A kormánypárt pedig politikai támadásnak minősítette a miniszter feleségének állásával kapcsolatos, az ellenzék által hangoztatott összeférhetetlenségi vádat.

Mindenesetre Woerth már közölte, hogy felesége kilép a Liliane Bettencourt vagyonát kezelő kezelő cégtől.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5