Nem valódi a lopott Caravaggio

Címkék: kép, festmény, Caravaggio

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Nem valódi Caravaggio, hanem korabeli másolat az a festmény, amelyet az ukrajnai Odesszából loptak el 2008-ban, és a napokban Berlinben találtak meg a hatóságok rajtaütés során - állítják szakértők.

A Krisztus elfogatása című kép eredetijét Írországban, a dublini Nemzeti Galériában őrzik. "A hamisítvány persze nem a megfelelő szó, abban a korban ugyanis az oktatás és a technika tökéletesítésének része volt, hogy a festők más mesterek műveit másolták" - mondta a dublini intézmény egyik szóvivője.

artinfo.com
Másolatot loptak el

A Fekete-tengeri kikötővárosból, Odesszából 2008 júliusában ellopott festményt Berlinben kobozták el pénteken, amikor egy bűnbanda épp átadta a vásárlónak. Akkor még arról szóltak a hírek, hogy a kép az 1571-1610 között élt Michelangelo Merisi da Caravaggio alkotása.

A frankfurti ügyészség szerint ismert volt, hogy korabeli másolatról - nem hamisítványról - van szó. Az ügy szempontjából nem volt jelentősége a kép eredetének, és bizonyos, hogy az Odesszából ellopott művet találták meg.

A berlini Gemäldegalerie 16-18. századi itáliai és spanyol festészettel foglalkozó kurátora, Caravaggio munkásságának avatott szakértője, Roberto Contini szerint az ukrán múzeumból ellopott alkotás "egész jó utánzat".

A festmény a múlt században került az odesszai Keleti és Nyugati Művészetek Múzeumába (Oroszország egyik párizsi nagykövete vásárolta meg, majd ajándékozta oda egy orosz hercegnek, tőle került a múzeumba), eredetiségével kapcsolatban azonban kétségek merültek fel. Ezeket szovjet szakértők az ötvenes években igyekeztek szétoszlatni, megerősítve hogy a kép Caravaggio alkotása. A művet 2006-ban restaurálták.

A berlini rendőrségi akció országhatárokon átívelő nyomozás része volt, az üggyel kapcsolatban Ukrajnában húsz embert tartóztattak le. Mindannyian egy olyan bűnbandához tartoztak, amely múzeumi rablásokra specializálódott.

A kép értékét - amikor még Caravaggio-műnek vélték - 100 millió dollárra becsülték, és az Ukrajnában lévő legdrágább műalkotásnak tartották.

 

 

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Manuka | 2010. július, 1., csütörtök 11:02:35

Nemrég voltunk Párizsban és kérdeztük a Mona Lisa előtt, hogy vajon az eredeti van kiállítva? Lehet, hogy az eredeti a pincében porosodik, vagy valakinél? Mi a garancia, hogy nem másolat van kiállítva, ki látja azt 5 méterről és golyóálló üvegfal mögül? Még egy szakértőnek is időre és műszerekre lenne szüksége.

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5