Igazgatói fizetés bébiszittereknek

Címkék: család, London, milliomos, nevelő

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egyre több gazdag orosz, arab, indiai és kínai család települ át a brit fővárosba. Jó hír ez azoknak a dadáknak és nevelőknek, akiknek fizetése a válság miatt az elmúlt években csökkenni kezdett, a milliomosok ugyanis semmi pénzt nem sajnálnak, ha gyermekeikről van szó.

A lehetőségek városává nőtte ki magát London, legalábbis a jól fizető bébiszitter-munkákra vadászó, képzett nevelőknek számára. A legjobb szakemberekért valósággal versengenek az ügyfelek, akik olykor igazgatói fizetéseket megszégyenítő összeget is hajlandóak fizetni a gyerekfelvigyázóknak.

A londoni Times cikke szerint az Imperial Nannies közvetítő ügynökség egyik kiváló hírnévnek örvendő munkatársát egy orosz család akarta elcsábítani egy másik kliensüktől 200 ezer dolláros (37,7 millió forintos) évi fizetésért. Egy másik megrendelőjük mind a három gyermekéhez külön nevelőt alkalmazott, akiknek éves díja külön-külön a 130 ezer dollárt (24,4 millió forintot) is elérte.

Fizetés és ingyenes juttatások

Ezekből a kivételes esetekből is sejteni lehet, hogy a gazdag családoknál még az átlagos bérezés is irigylésre méltó. Azok a tapasztalt nevelők, akiknek sikerül egy londoni milliomos családnál elhelyezkedni átlagosan évi 75 ezer dollárt (14,1 millió forintot) keresnek.

dailymail.co.uk
Séta London számtalan parkjának egyikében

A fővárosban a felső középosztálybeli családoknak dolgozó nevelők is jobban keresnek, mint a vidékiek: a családdal élők átlag több mint 300 fontos (92 ezer forintos), a saját lakással rendelkezők 400 fontos (123 ezer forintos) heti fizetésre számíthatnak. London külvárosaiban és a közvetlen környéken az átlagkereset 280 font (86 ezer forint) és 350 font (107 ezer forint), vidéken pedig 260 font (80 ezer forint) és 300 font (92 ezer forint).

A hasonló anyagi helyzetben lévő családoknál dolgozók fizetései között nagyobb különbségek is lehetnek, mivel egyes családok több, mások kevesebb munkával bízzák meg nevelőiket. Azok a családok, amelyeknek csak részmunkaidőben van szüksége segítségre gyakran megegyeznek egymással egy közös dada alkalmazásáról. A több kvalifikációval és tapasztalattal rendelkező nevelők természetesen nagyobb fizetésre tarthatnak igény.

A nevelők még középosztálybeli családoknál is kapnak ingyenes juttatásokat, mint a lakhatás, az étkeztetés, a munkájuk végzéséhez szükséges mobiltelefon vagy az autó használata. A gazdagabb családok természetesen ezekkel is bőkezűbben bánnak. A családdal egy fedél alatt élő nevelők például nem csak egy saját fürdőszobával rendelkező szobát kapnak, hanem külön lakrészt, vagy akár a ház egyik emeletét. A külön lakásra igényt tartó nevelőknek sem kell mindig a saját zsebükbe nyúlniuk: egy Szaúd-arábiai család például egy házat vásárolt dadájuknak. A magán repülőgéppel rendelkező családokban előfordul, hogy azt a nevelő is használhatja, egyesek pedig szokatlan ajándékokat is kapnak: egy olasz kliens például egy gardróbnyi új ruházatot adott alkalmazottjának.

Egyedi kihívások

A külföldi milliomosok csemetéire vigyázni nem kezdőknek való, a család szokatlan elvárásokat támaszthat a nevelővel szemben. Az Imperial Nannies vezetője, Sarajane Ambrose ezt nyilatkozta a nevelőkre váró nehézségekről: "Teljesen más környezetbe csöppennek - más kultúra, más családi értékek. Az orosz családok elvárják alkalmazottaiktól, hogy a hét hat napján 24 órán keresztül elérhetőek legyenek. A gyerekeket mindig testőrök veszik körül. Mindenhol kamerák vannak. A család sokat utazik, így a nevelők rengeteg időt töltenek a ki- és bepakolással. A gyerekeket értékes ruhákban járatják, amiket nem koszolhatnak össze. És mindezek mellett nagy elvárásokat támasztanak a gyerekekkel szemben."

A nevelőnek - ismerve saját teljesítményének határait és felmérve, mennyi extra pénzre van szüksége - saját magának kell eldöntenie, vállalja-e a munkaidőn kívüli bébiszitterkedést vagy a 24 órás elérhetőséget. Az ügynökségek irányelveibe ezek általában nem férnek bele. A Nannies Incorporated közvetítő javaslata szerint például egy teljes munkaidős nevelő napi 10-12 óránál nem dolgozhat többet, és hetente két szabadnap jár neki, valamint négy hét fizetett szabadság. Ezek azonban nem szigorú szabályok, hiszen minden családnak egyedi elvárásai vannak.

au-pair-australia.com
A korrepetálás a nevelő egyik legfontosabb feladata lehet

A gazdag családoknál vállalt munka sokszor azt jelenti, hogy a nevelőnek a megszokottnál több időt kell töltenie a gyerekekkel, amíg a szülők stresszes munkájukkal vagy kiterjedt társas életükkel vannak elfoglalva. Egy Nick néven nyilatkozó nevelő azt mondta a Timesnak, hogy "a gyerekek anyagi javakban nem szenvednek hiányt, de érzelmileg elhanyagoltak. Szüleik soha nincsenek mellettük, és a nevelők túlfizetésével próbálják bűntudatukat csillapítani."

Kiből lehet nevelő?

Az Egyesült Királyságban nincsenek hivatalosan meghatározott követelmények egy nevelői munkakör (nanny, ahogy ott hívják) betöltésével kapcsolatban. Bizalmi állásról lévén szó, a legfontosabb elvárás az, hogy a jelentkező meg tudjon nevezni olyan személyeket, akiktől a leendő munkaadója érdeklődhet jelleméről és a gyerekek felügyeletében szerzett tapasztalatairól.

Oktatási vagy egészségügyi területen szerzett tapasztalat is sokat számíthat, azok a családok, amelyek elit iskolába járatják gyerekeiket különösen szívesen veszik, ha valaki tanári gyakorlattal rendelkezik és segíteni tud a házifeladatok elkészítésében.

Az egyetlen, gyermekekkel foglalkozó szakemberek képzését felügyelő brit akkreditációs testület a CACHE (Council for Awards in Care, Health and Education). Az országban csak két felsőoktatási intézmény a Bathban található Norland College és a cavenshami Chiltern College kínál a CACHE által elismert képzést a gyermekpedagógia terén. Mindkét iskola biztosít egy gyakorlati évet is a bizonyítvány megszerzése előtt.

A gazdagabb ügyfélkörrel rendelkező közvetítő ügynökségek nagy figyelmet fordítanak arra, hogy munkatársaik minőségi képzésben részesüljenek, így csak azokat a nevelőket veszik fel soraikba, akik elvégezték a cég saját tanfolyamát. Az egyik ilyen ügynökség, a Bespoke British Nanny Service már a tanfolyamra való jelentkezést is egy-két éves nevelői vagy au-pair gyakorlathoz köti.

Magyaroknak sem lehetetlen, de nem is egyszerű

Aki tehát Magyarországról szeretne nevelőként betörni a brit felső tízezer világába, több évig tartó munka és tanulás elé néz. A fent említett, teljes munkaidős nevelőket képző ügynökséghez hasonló, úgy tűnik, hazánkban nem működik, vannak azonban bébiszitter, au-pair és gyermekfelügyelő tanfolyamok. A babaklub.com 49 500 forintért kínál két hónapos bébiszitter tanfolyamot 16 éven felülieknek, illetve 35 ezer forintért egy hónapos au-pair tanfolyamot 18 éven felülieknek (távoktatás formájában is elvégezhető). A Micimackó Bébiszitter és Idősgondozó Szolgálat családi napközi vezetésére felkészítő programja 35 ezer forintba kerül, a vizsgadíj 5000 forint.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5