Vért izzadtak a győzelemért Litkeyék a Kékszalagon

Címkék: Kékszalag, vitorlázás, Litkey Farkas

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Minden, ami nehéz, benne volt az idei versenyben - mondta a Kékszalagon tizedszer győztes Litkay Farkas a Deluxe Magazinnak. A vitorlázó szerint nagyon komoly ellenfeleket sikerült legyőzni idén, ami nagy szakmai sikert jelent. Litkey úgy véli, hogy pénteki rajt esetén körülbelül harminc hajó döntötte volna meg a Nemere II. rekordját.

Litkey Farkas tizedik Kékszalag-győzelmét aratta

Több órája mentik a Kékszalag bajba jutott indulóit

Litkey Farkas kormányzásával a Budapest Bank (Lisa) nyerte a 43. Kékszalag Telekom Nagydíjat. A hagyományos tókerülő vitorlás versenyen a győztes csapat 21 óra 23 perckor ért a balatonfüredi célba, a légvonalban 145 kilométeres távot 12 óra 23 perc alatt tette meg. Ezzel idén sem dőlt meg a Nemere II. cirkáló 1955-ben felállított, 10 óra 40 perces rekordja.  

Második helyen a Vodafone-Budacash (Principessa) érkezett a célba, amely Rauschenberger Miklós kormányzásával sokáig vezetett a versenyben. Kezdetben a kilenc órás rajt után gyenge szél fújt, amely inkább ennek a hajónak kedvezett, ám a nyugati medencébe érve a Budapest Bank felzárkózott és a két hajó sokáig szoros versenyt vívott egymással. A Balaton nyugati végében már erősebb szél fújt és a Lisa a Keszthelytől Balatonfüredre vezető úton tetemes előnyre tett szert. 


Tikkasztó volt a hőség a rajt után

Harmadik helyen a Király Zsolt kormányzásával vitorlázó Sponsor Wanted nevű hajó végzett. Az éjszakai vihar miatt a versenyen mintegy 30-40 vitorlás futott zátonyra, borult fel, merült el vagy sodródott nádasba csütörtök este óta, a vízi rendőrök 57 főt mentettek ki a vízből. Személyi sérülés nem történt.

"Minden, ami nehéz lehet, benne volt az idei versenyben" - nyilatkozta a Deluxe Magazinnak Litkey Farkas, aki tizedszer nyerte meg Európa egyik legrangosabb tókerülő versenyét. "A rajt után megterhelő volt a rekkenő hőség, hogy keresni kellett szelet, az este érkezett vihar pedig fizikailag merítette ki a csapatot. Nagy erőfeszítéseket tettünk a győzelemért."

MTI
Erősebb szélben Litkeyék behozták lemaradásukat

Litkeyéket nem keserítette el, hogy a verseny elején előnyre tett szert a Vodafone-Budacash csapata, számítottak erre. "Végig bíztunk benne, hogy a szél előbb-utóbb megérkezik. A gyenge szeles időszakban az volt a cél, hogy minimalizáljuk a hátrányt, így a folytatásban maradjon esélyünk a győzelemre. Bevallom, tartottunk tőle, hogy a közel szélcsendes időben túl nagyra hízik a lemaradásunk, nagy szakmai sikernek tartom, hogy sikerült tartanunk a tempót. Benne volt a pakliban, hogy erősebb szélben a Vodafone-Budacash csapata kifullad, sikerült is megfordítanunk az állást."

"Évről évre egyre komolyabb kihívások elé állítanak minket az ellenfelek a Kékszalagon, a Vodafone-Budacash nagyon kemény rivális volt. Nagyon jó érzés, hogy minden nehézség ellenére sikerült elsőként célba érnünk." Litkeyt nem zavarta, hogy a verseny előtt őt emlegették nagy esélyesként, csak még motiváltabbá vált. "Nagyon jól esett, hogy ebben az erős mezőnyben minket tartottak a legesélyesebbnek. Motiválttá tett a nagy várakozás, egy hónappal ezelőtt még éppen a motiváció hiányával küzdöttem. Az esélylatolgatások felpörgettek."


Rekord is dőlhetett volna

"Ugyan már tizedszer győztem, és az utolsó diadal mindig kedves, minden egyes sikerem önálló történetként él a fejemben. Nagy ünneplést még nem csaptunk, csak vacsorázni ültünk le a csapattal, aggódtunk a többiek miatt, akik bajba kerültek a viharban. Nemrég kaptuk a hírt, hogy nem sérült meg senki, én is csak most nyugodtam meg végleg."

Litkeyék nem tudták megdönteni a Nemere II. 1955-ben felállított rekordját, kis szerencsével azonban sikerült volna a csúcsdöntés. "A Kékszalagot mindig pénteken rendezik, idén csütörtökön volt a rajt. Ha a hagyományoknak megfelelően ma indult volna a verseny, estére körülbelül harminc hajó döntötte volna meg a rekordot. Technikailag ma már ilyen szinten jár a sportág, a rekorddöntés innentől csak az időjárás kérdése."

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5