A világ legszebb nemzeti parkjai - galériával

Címkék: nemzeti park, természet

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Öt kontinens tizenkét legszebb és legérdekesebb nemzeti parkját járjuk be.

Napjainkban - 139 évvel a világelső Yellowstone megalapítása után - Földünkön közel hétezer nemzeti park található. Hazánkban az elsőt, a Hortobágyit 1973-ban hozták létre, és 2002-ig, az Őrségi megalapításáig tízre nőtt a számuk. A Forbes.com cikke alapján készült listánk öt kontinens tizenkét legszebb nemzeti parkját mutatja be.

1. Yosemite Nemzeti Park, USA

Az Egyesült Államokban a kaliforniai Yosemite-völgy volt az első terület, amit a törvényhozás védetté nyilvánított. Az 1864-es határozat szolgált precedensként az első nemzeti park, a Yellowstone megalapításához 1872-ben. Yosemite 1890-ben vált nemzeti parkká.


Magát a völgyet egész évben lehet látogatni, de a park többi része a téli időszakban nem járható be. Amatőr és profi túrázók 1300 kilométernyi útvonalból választhatják ki a nekik megfelelő nehézségűt. A park gránitsziklái amerikai és külföldi sziklamászók egyik legkedveltebb célpontjának számítanak. Yosemite évente 3,5-4 millió látogatót fogad, a legháborítatlanabb része az északnyugati Hetch Hetchy gleccservölgy.

2. Fuji-Hakone-Izu Nemzeti Park, Japán

Az ország egyik legkedveltebb nemzeti parkja Tokiótól délnyugatra található, 1200 négyzetkilométeres területét egymástól elszigetelt helyszínek teszik ki. A látnivalók között található a minden évszakban más arcát mutató Fuji hegy, a lábánál fekvő, vulkánkitörések által kialakított tavak, a Hakone Botanikus Kert, a tengerpart vonalát követő történelmi Tokaidó út és a búvárok által kedvelt csendes-óceáni Izu-szigetek.

3. Grand Canyon Nemzeti Park, USA

Az Egyesült Államok egyik legismertebb nemzeti parkját ötmillióan látogatják évente. A kanyon déli pereme a látogatottabb, itt mintegy 48 kilométernyi szakaszon lehet végigmenni autóval. Az átlag 300 méterrel magasabb északi peremen kevesebb kilátóponthoz lehet hozzáférni, de a táj változatosabb, virágos mezőket, nyárfa és lucfenyő erdőket láthatunk. Ha a kanyon mindkét széléről körülnéznénk, öt órás autóútra kell felkészülnünk, az egyetlen átkelőhely, a Navahó híd messze északra fekszik a park déli bejáratától.

4. Guilin és Lijiang folyó Nemzeti Park, Kína

A dél-kínai Li folyó által átszelt karszthegység az ország egyik legköltőibb tája, versek és festmények gyakori helyszíne. A nemzeti parkot a folyón, Kujlin és Jangsuo városok között tett 48 kilométeres hajóúttal a legegyszerűbb megtekinteni. A táj sokféleségének érzékeltetéséhez elég felsorolni néhány hegy nevét: Elefántormány, Sárkányfej, Öt ujj. A parton a kilátóhelyek mellett cseppkőbarlangokat is érdemes felkeresni.

5. Banff Nemzeti Park, Kanada

Kanada első nemzeti parkja, 1885-ben alapították. A 19. század végén és a 20. század elején még főleg gazdag európai és amerikai utazók kedvelt célpontja volt. Napjainkban évente mintegy 4 millió turista látogatja. A síelés, túrázás és lovaglás mellett a Fairmont Banff Springs Hotelben még golfozni is lehet egy 27 lyukú pályán.

6. Szerengeti Nemzeti Park, Tanzánia

A Szerengeti körül élők helyzetének javítására a tanzániai kormány tavaly egy a parkot átszelő út építését tervezte, a nemzetközi tiltakozás miatt azonban elálltak a tervtől, és más útvonalat keresnek. A közel 15 ezer négyzetkilométeres nemzeti parkban nincs állandó település, kizárólag vadőrök, biológusok, és a látogatókkal foglalkozó alkalmazottak laknak itt.


A zebrák, gazellák és gnúk vándorlását és a park életének más fontos eseményeit különféle stílusú szálláshelyekről kiindulva figyelhetjük meg, a hagyományos kőépületektől a szafaritáborokig.

7. Torres del Paine Nemzeti Park, Chile

A patagóniai nemzeti parkban, Dél-Amerika egyik legkedveltebb túrázóhelyén a gránitsziklák között zöld erdők, kék tavak és fehér gleccserek bújnak meg. A kijelölt és menedékházakkal is ellátott túraútvonalakról (mint sok más helyen) tilos letérni.

A park fő látványosságát, a három ormú Torres del Paine hegyet - amelyet egy 19. századi brit utazó, Lady Florence Dixie Kleopátra tűinek nevezett el, mert az egyiptomi obeliszkekre emlékezették őt - akár egy nap alatt is meg lehet nézni. A park körbejárása 8-9 napot vesz igénybe.

8. Svájci Nemzeti Park

Svájc egyetlen nemzeti parkja az ország keleti csücskében, az olasz határhoz közel található. Növény- és állatvilága szigorúan védett, a látogatók a kijelölt gyalogutakat (hosszuk összesen 80 kilométer) nem hagyhatják el, nem lehet táborozni, aludni kizárólag a park által fenntartott kunyhókban szabad.

9. Lake District Nemzeti Park, Anglia

Az északnyugat-angliai tóvidék az angol hegymászósport bölcsője (itt található az ország legmagasabb csúcsa, a 978 méteres Scafell Pike), de kerékpárosok is kedvelik, és evezésre, vitorlázásra és horgászásra is számos alkalmat találhatunk itt. A táj legértékesebb részeit 1951-ben vették védelem alá, de a nemzeti parkba való belépés és a mezőgazdasági művelés alatt nem álló vidékek bejárása nincs szigorú szabályokhoz kötve. (Egy angliai törvénynek köszönhetően az ország lakatlan területeinek - köztük a nemzeti parkok egyes részeinek - bárki számára hozzáférhetőnek kell lenniük.)

10. Fiordland Nemzeti Park, Új-Zéland

A legnagyobb új-zélandi nemzeti parkban tizennégy gleccser található. A jég formálta tájon mérsékelt övi esőerdők és a Déli-Alpok magashegységi növénytakarója váltogatja egymást.


A 12 500 négyzetkilométeres parkban mindenki találhat neki tetsző tevékenységet: lehet madarakat (köztük a kakapót és a kivit) figyelni, szarvasra vadászni, kajakozni, búvárkodni, kerékpározni és természetesen túrázni.

11. Manuel Antonio Nemzeti Park, Costa Rica

A mindössze 16 négyzetkilométeres park területén trópusi esőerdőben, homokos és sziklás tengerpartokban gyönyörködhetünk. A védett területen több mint 180 madár- és több mint 100 emlősfaj él; delfinekkel, majmokkal, iguánákkal, papagájokkal és lajhárokkal is találkozhatunk, az igazán szerencsések pedig az épp arra vándorló bálnákat is megfigyelhetik.

A tengerparton szabadtüdős merülésre és kajakozásra, a szárazföldön túrázásra és lovaglásra van lehetőség.

12. Kakadu Nemzeti Park, Ausztrália

A hihetetlenül változatos, 1700 fajnál is több növényt magába foglaló flóra, és a számos ritka vagy csak itt megtalálható állattal gazdag fauna mellett a parkban - a régészeti leletek tanúsága szerint legalább 50 ezer éve itt élő - bennszülöttek sziklafestményeit is megcsodálhatjuk.

A terület központi településén, Jabiruban hotelt is találhatunk, de az önállóbb és kalandvágyóbb turisták a kijelölt táborhelyek egyikén is megszállhatnak. A parkot évente mintegy 200 ezren látogatják meg, a 16 éven felülieknek 5000 forintos belépődíjat kell fizetni, amit teljes egészében a táj és lakói védelmére fordítanak.

 

 

 

2 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Stöberl Erzsébet | 2011. szeptember 17., szombat 14:49:55

Szebbnél szebbek ezek a nemzeti parkok,az összest megnézném ha tehetném,de leginkább olyan helyre mennék ahol sok-sok víz vagy vízesés van.Például megnézném a Viktória vizesést,abba már lány korom óta szerelmes vagyok.És megnézném az összeset!Ilyenkor a szivem biztos csordultig lenne a gyönyörüségtől! Üdv. Stöberl Erzsi

Kissné Uszkay Angéla | 2011. szeptember 9., péntek 21:04:45

Látom a Grand Canyon a 3. helyen áll a 12-ből.. Én láttam, és tényleg gyönyörű... DE mikor megláttam Törökországban Kappadókiát, azt mondtam, hogy ez vetekszik a Grand Kanyonnal... Véleményem szerint többet lehetne reklámozni, és az sem utolsó szempont, hogy elérhetőbb számunkra mind távolságban, mind anyagiakban...

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5