A legjobb magyar éttermek a Michelin-kalauz szerint

Chilembu Krisztina

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Négy bisztró jellegű éttermet jutalmazott kiváló ár-érték arányt és magas színvonalat jelentő Bib Gourmand elismeréssel a 2010-es Michelin Guide európai kiadása. Az étteremkalauz szerint a Bock Bisztró, az Arcade Bistro, a 21 Étterem és a Csalogány 26 a legjobb hazai éttermek az egycsillagos Costes után. A díjazott éttermek nem akarnak változtatni, hiszen azért kapták az elismerést, mert úgy jók, ahogy vannak.

A Bib Gourmand szimbólumot 1997-ben vezették be a Michelin-ellenőrök. Ez a Michelin-csillag előtti legmagasabb szint, a kiváló ár-érték aránnyal, kiváló alapanyagokkal és kellő figyelemmel dolgozó, Michelin-ellenőrök által ajánlott éttermek kapják meg ezt a piktogramot, amelynek elnevezése a Michelin Bibendumból (Michelin kabalafigura) ered.


A Bib Gourmand kategóriába eddig összesen két hazai étterem került be: a már nem létező Vörös és Fehér csak egy ideig büszkélkedhetett a minősítéssel, a Náncsi néni viszont éveken át birtokolta a matricát, bizonyos vélemények szerint egy ideje méltatlanul, miközben számos kitűnő étterem sokáig egyszerűen fel sem került a Michelin-ellenőrök radarjára. Tavaly óta a helyzet megváltozott.

Bock Bisztró

A hazai viszonylatban szinte egyedülálló koncepcióval dolgozó étteremhez Bock József villányi borász a nevét és borait adta, az ételekért pedig Bíró Lajos konyhafőnök felel.
A Bock Bisztróban járó Michelin-ellenőr egy kicsit gyanúsan viselkedett, az ételek megrendelésénél nem fogadott el semmiféle tippet és javaslatot a pincérektől, hanem ragaszkodott a saját elképzeléseihez, mesélte Bíró Lajos.

Bock Bisztró
A Bock Bisztró belső tere

A Bib Gourmand kategória nem fog változást hozni az étterem életébe. Az étteremkalauz megjelenése óta az érdeklődés nőtt, bár ezt nehéz megbecsülni, eddig is két-három nappal előre kellett asztalt foglalni.

Egy Michelin-csillag miatt a külföldi szakma nem fog ódákat zengeni Magyarországról, az itthoni közönségnek és a szakmának azonban nagyon jót tett, mondta a konyhafőnök. A külföldi szakma figyelme egyre inkább a bisztró jellegű éttermek felé fordul, egy új trendről beszélhetünk. A "szakácspápaként" is emlegetett Paul Bocuse hármat is nyitott, és a Michelin külön kötetet szentelt a Bib Gourmand éttermek bemutatásának.

Bock Bisztró
Bock József villányi borász a nevét és borait adta az étteremhez

Ha a Bockba készülünk, félre kell tennünk az összes belsőségekkel és hizlalónak bélyegzett húsféleséggel szembeni előítéletünket. A bisztró kéthetente megújuló kínálatában ugyanis számos elfeledett, de a csúcsgasztronómia által rehabilitált hozzávalót, a marha és a sertés méltatlanul hanyagolt részeiből készült fogást is megkóstolhatunk, a húsvéti időszakban például báránybríz, bárányleves és kecskegidamáj is szerepel majd az étlapot helyettesítő táblákon. Természetesen azokra a vendégekre is gondoltak, akik nem tudnak megbarátkozni a belsőségekkel.

Arcade Bistro

Az étterem folyamatosan változik, és ennek a több mint egy éve elindult újítási folyamatnak köszönheti az elismerést, mondta Nagy András, az étterem tanácsadó testületének egyik tagja. "Az Arcade Bistro elindult egy úton, ami nemcsak konyhatechnológiai fejlesztéseket, hanem állandó továbbképzéseket és önkritikát is jelent". A Bib Gourmand miatt nem terveznek változtatásokat, hiszen éppen ezért kapták meg ezt a magas színvonalú elismerést.


Az Arcade Bistro belső tere

A Fazekas László által vezetett konyha "speciálisan árkádos", magyaros, francia áthallásokkal. Az étlapon egyre nagyobb teret kap a kreativitás, a kínálat innovatívabb, változatosabb, bátrabban használják a fűszereket, mint azelőtt. Az étlapon jelenleg olyan fogások szerepelnek, mint a bélszíncarpaccio marinált aszalt szilvával és öreg balzsamecettel, a zsenge nyúlpaprikás galuskával vagy az ardenni sonkával és snidlingolajjal tálalt skót lazac.

A jó hír nyilvánosságra kerülése óta alig telt el egy hét, és már érzékelhetően nagyobb az érdeklődés, több a vendég, bár a foglalások számára eddig sem panaszkodtak. Michelin-csillagra azonban nem törekednek, mert ez nem lehet cél, kizárólag a csillagra hajtani öncélú dolog. "A célunk az, hogy egy jó étterem legyünk, és ha a zsűri úgy gondolja, meg fogjuk kapni ezért a díjakat, de nem szabad megfordítani a dolgot" - mondta Nagy András.

21 Étterem

Az étterem a rég elfeledett és hiányzó "Szindbádos" gasztronómiai élmény visszaadását tűzte ki célul, persze mindezt újszerűen, mellőzve a tipikus "magyaros étterem" kliséit. A vendégek a kedvenc régi ízeket kissé izgalmasabb megközelítésben idézhetik fel. Ez egy olyan hely, ahol lehet egy kicsit hangosabban beszélni és kicsit több bort megkóstolni, mint egy étteremben általában, olvashatjuk az étterem honlapján.

A 21-es házszámról elnevezett étteremben novemberben járt Michelin-ellenőr, alig egy évvel a hely megnyitása után. "A Bib Gourmand egyben visszaigazolás arról, amit alig egy év alatt elértünk" - mondta Zsidai Zoltán Roy, az étterem tulajdonosa. "Ez azt jelenti, hogy a koncepciónk működik, a minőség, az árképzés és a hangulat tekintetében is."

21 étterem
A házszámról nevezték el

A minősítés továbbra is alázatos munkát követel, tisztelni és szeretni kell a vendéget, az alapanyagot, ugyanúgy fel kell kelni korán, és kimenni bevásárolni a piacra. Folyamatosan, nap mint nap ilyen minőségben végezni a munkát a legnehezebb. Áremelést nem terveznek, a 21 kiváló bisztró szeretne lenni, amely széles közönség számára is elérhető.

A békebeli ízekhez kizárólag magyar borokat kínálnak, a választékban találunk máshol nem forgalmazott tételeket is. "Az elismerés legalább akkora teher, mint áldás" - mondta Litauszki Zsolt, az étterem kreatív séfje. "Igyekszünk megtartani azt az állapotot, amit az ellenőrök elcsíptek".  

Csalogány 26

Az étterem Pethő Balázs, a tulajdonos-konyhafőnök szerint "séfbisztró", egy olyan, külföldön elterjedt modellt képvisel, ami itthon egyelőre még nem túl gyakori. A Csalogány utca 26-os számról elnevezett hely megnyitásakor sokan biztosra vették, hogy az egésznek bukás lesz a vége, de úgy tűnt, nemcsak tévedtek, hanem jelentősen alábecsülték az éttermet és az itt dolgozó csapatot.


Hagyományos étlap nincs, így nem tudunk konkrét fogásokat ajánlani, semmi garancia nincs ugyanis arra, hogy ugyanazzal a fogással kétszer találkozik az arra járó ínyenc. A személyzet minden reggel új menüt ír az aznap érkezett és megfelelő minőségűnek talált alapanyagok alapján, így biztosítják az állandó színvonalat, amelyet a Michelin is kiemelkedőnek talált.

Pethő Balázsnak egyébként nem ez az első Bib Gourmand díja, a Vörös és Fehér is az ő idejében szerezte meg az elismerést.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5