A legjobb kézműves borok novemberben

Címkék: bor, készműves, legjobb

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Novemberben is szép számmal bukkantunk számunkra új, felfedezésre váró tételekre. Most túlnyomó többségben kis kézműves borászatok termékei közül válogattunk össze egy csokorra valót. Ebből is kiderül, hogy fehérborokban vagyunk a legerősebbek.

DemeterVin Úrágya Furmint 2008

Demeter Ervin (a politikus) és fia, Endre borászata Mádon található. Gyönyörűen felújított, középkori épület, amely később a híres Pulszky-család birtokában is volt. Demeter Ervin annak idején borgyűjtőként indult, majd szép lassan maga is borászkodni kezdett.

Deluxe.hu
Mád egyik leghíresebb dűlőjéből

A Mádi Kör oszlopos tagjaiként, Szepsy István nyomdokain haladva fiával közösen készít kézműves borokat. Az Úrágya-dűlőben, öreg tőkékről szüretelték ezt a nemes alapanyagot, amely spontán erjedés után tizenhárom hónapon keresztül fejlődött. Minden ízében nemes és elegáns. Illatában az ásványosság dominál, ízében felsejlik a gyümölcs, de továbbra is a köveké a főszerep. Cizellált savak, olajos szerkezet, hűvös elegancia.

Szászi Szigligeti Olaszrizling Kabócás 2006

A szigligeti Kabócás dűlőből származik az alapanyag, amelyet szigorúan ökológiai hozzáállás mellett termelt Szászi Endre, a természetesség iránt rendkívül érzékeny kézműves borász.

Méltán a pincészet zászlós bora, minden kortya csúcsminőségről árulkodik - persze az ára is, egy palack hatezer forintba kerül.

Már a bor színe is vibráló, mély, aranysárga. Illatában az erőteljes ásványi jegyek mellett mentalevél, zöldfűszerek, rózsa, méz, hársfavirág vezetik az orrot. Szerkezete vastag, krémes, olajos, mégis elképesztően könnyed, légies, és elegáns. Élénk, de barátságos savai mellett alapvetően a gyümölcsösség határozza meg az ízvilágot. Nagyon jó inni, ha ételt kell mellé választani, halak és saláták jöhetnek számításba.

Bott Judit Határi Furmint 2007

Bott Judit férjével, Bodó Józseffel együtt borászkodik Tokajban. Területeik Tokaj, Erdőbénye, Tarcal határában találhatók. Alig pár hektár szőlő összesen. Ez a furmint a Határi-dűlőből származik, gazdag talaján agyag, mészkő, riolittufa, obszidián osztozik.

A bor harmincöt éves tőkék gyümölcse. Illata kirobbanóan virágos, szinte parfümös: lila és fehér ibolya, illetve jázmin a meghatározó első szippantásra. Az ásványiság ízében jelentkezik, de ott sem súlyos tömbökben, hanem légies, elegáns karakterben. Noha egy házaspár készítette, mégis inkább azt mondanánk, nőies bor: gyengéd, érzékeny, impulzív, érzéki, kicsit kacér.

Bott Frigyes Sauvignon Blanc 2009

Hogy a két Bott között van-e rokoni szál, nem tudjuk. Mindketten Szlovákiából származnak, azzal a különbséggel, hogy Bott Frigyes jelenleg is ott él és borászkodik.

Deluxe.hu
A muzslai dombokról

A pincészet Komárom mellett, Örsújfaluban található, négy hektár szőlőt művel a muzslai dombokon a borász. Ő is az úgynevezett kézműves borászok táborát gyarapítja, akik a természetesség jegyében, adalékanyagok, fajélesztő nélkül, a legkevesebb beavatkozással, a szőlő minőségére koncentrálva igyekeznek palackba varázsolni a hely szellemét.

A Garam és a Duna között a muzslai dombok a vidék legmelegebb területének számítanak. Ne felejtsük, hogy a szőlőtermesztés északi határán járunk. Talaja mészkő alapokon löszös agyag. Ez a bor egyáltalán nem akar megfelelni a sauvignon blanc-ról alkotott kliséknek. Intenzív illatát gyümölcsös, mentás, citrusos aromák alkotják. Némi maradékcukor van benne, utóíze édeskés. Olajos struktúra, intelligens savak, hosszú, emlékezetes ízek.

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2008

A legszebb hárslevelű, amivel az utóbbi években találkoztunk. Mióta nemzetközi szinten, kvázi "hivatalosan" is a furmintot kiáltották ki a magyar bor etalonjának, a hárslevelű még inkább kikerült a reflektorfényből. Pedig remek borokat képes produkálni.

Így a tokaji Demeter Zoltán pincészetében is. A furminthoz képest állítólag nem rendelkezik olyan mély struktúrával. Nos, ez a bor erre rácáfol. Kérdés, lehet-e bor ennél összetettebb. Egyszerre gyümölcsös (őszibarack) és virágos, férfias és nőies, feszes és elegáns. Savai olvadnak, szerkezete krémes. Vibráló, sziporkázó tétel. Azt nem tudjuk, hogy a borász mennyire számít kézművesnek, de a bor minősége mindent felülír.

Laposa Rizling2 2008

Deluxe.hu
Két rizling házassága

Rizling a négyzeten, hirdeti a címke. Pontosabban két rizling, az olasz és a rajnai házasításából született mély, nemes, aranyszínű nedű. Illata nagyon gazdag: szalma, szárított virágok, aszalt gyümölcsök, gyógynövények arzenálja. Szerkezete telt, kerek, vastag oszlopokban csorog alá a pohár falán. Ízében felfedezni a minerális, sós aromákat, de hosszú utóízében inkább a gyümölcsösség uralkodik.

Rácz Miklós Tamás Diósviszlói Chardonnay 2009

Deluxe.hu
Debütáló bor

Az egyik legfiatalabb borász, akit ismerünk, most debütál, első bora nemrég jelent meg a Bortársaság polcain. A fiatalember így számol be a bor születéséről: "Egy délelőtt szedtük le a barátaimmal augusztus legvégén, még aznap délután feldolgoztuk. Két napig ülepítettem, levegőztettem az erjedés előtt. Másodtöltésű francia barrikban erjesztettem, nem nyúltam hozzá. Lefejtettem, visszatöltöttem, ebben a hordóban is érett tovább. Most úgy látom, hogy minél kevesebb maceráció, minél nagyobb nyugalom az, ami a fehérbornak ahhoz szükséges, hogy igazán lendületes, fajtajelleges, zamatgazdag és ne túl krémes borrá váljon. Csak finom derítést és szűrést kapott, mielőtt szeptember utolsó napjaiban lepalackoztuk. Nincs sok belőle, de remélem, hogy lesz még egy pici ideje a palackban is érni. Akinek eddig mutattam, megszerette, nekem pedig nagyon nagy élmény az első palackos borom. 526 palackot készítettem belőle." Minden szavát igazolja a pohár tartalma.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5