A Laposa Pincészet 2010 legjobb ipari épülete

Címkék: Laposa, pincészet, épület

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A badacsonytomaji Laposa Pincészet lett 2010 legjobb ipari épülete az ArchDaily nemzetközi építészeti portál versenyén. A tizennégy kategóriában meghirdetett pályázat eredményét kedden hozták nyilvánosságra a Archdaily.com oldalon.

A címet a közönség szavazatai alapján ítéli oda a három éve alapított építészeti portál: február 13-ig bárki voksolhatott kedvenc épületeire. A négy hét alatt mintegy harmincezren szavaztak a Building of the Year (Az év épülete) elnevezésű megmérettetés tizennégy kategóriájának versenyzőire, köztük oktatási, hivatali, iroda-, vallási és sportlétesítményekre. A badacsonytomaji pincészet az ipari épületek kategória győztese lett.

MTI
Bárki szavazhatott rá

Laposa Bence, a Bazaltbor-Badacsony Kft. ügyvezetője elmondta: már az épület terveinek elkészítésekor céljuk volt, hogy modern kortárs üzemet hozzanak létre, ezért esett a választásuk a Kis Péter vezette építészműteremre.

"A szándékunk nem az volt, hogy a világ legmodernebb épületét tervezze meg nekünk, de amikor az első látványtervek elkészültek, nyilvánvaló volt, hogy úttörő épülettel állunk szemben" - fogalmazott Laposa Bence, hozzátéve, hogy uniós pályázati források felhasználásával, mintegy egymilliárd forintos beruházással tíz hónap alatt készült el a badacsonyi hegyoldalba a terepszinttől 12 méter mélyre besüllyesztett háromszintes borászati üzem.

MTI
Egyesek szerint tájidegen

Az épület különlegességeként említette az anyaghasználat mellett a homlokzati betonelemekbe egyedileg "nyomott" szőlőinda-mintákat és az épület formáját, amelyet a kiömlő vulkáni lávafolyam ihletett. Az ezerötszáz négyzetméteres bazaltpincészet üvegfelületeinek érdekessége, hogy a fémperforációkkal az üveg előtt futó indaminta egységes homlokzatot alkot, és a környék présházainak szőlővel befuttatott falait idézi.

A borászati üzemben az ügyvezető elmondása szerint gravitációs technológiát alkalmaznak, amelyben a szőlő a szürettől a hordóig a lehető legkíméletesebb módon, saját súlyánál fogva jut el; az első szüret éppen tavaly ősszel volt.

Laposa Bence szólt arról is, hogy a helyiek körében "nem egyértelmű az épület fogadtatása", de reméli: a díj hozzájárul ahhoz, hogy a közvélemény jobban elfogadja majd az úttörő épületet.

A helyi civil szervezetek állítólag már az építkezés előtt lakossági fórumokon tiltakoztak a túl modern borászati üzem megépülése ellen, mivel szerintük az nem illeszkedik a badacsonyi tájba és a borászati hagyományokhoz sem; a formabontó épület ellen további tiltakozó akciót is szerveznek.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5