Az öt legizgalmasabb magyar keserű

Címkék: keserű, ital, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A gyomorkeserűk, vagyis a keserű likőrök gyógyszerként kezdték pályafutásukat, de aztán egyik-másik olyan jó ízűre sikeredett, hogy a gyomorpanaszaikat kúrálók nem érték be a patikus által javallt néhány cseppel. Lássuk, akad-e konkurenciája a 220 éves, világszerte ismert Unicumnak.

Ma a gyomorkeserűket már többnyire aperitifként fogyasztjuk, de számos koktél ízvilágában is meghatározó szerepet játszanak. Ezúttal annak jártunk utána, mi a helyzet a magyar keserűk piacán, akad-e konkurenciája a 220 éves, világszerte ismert Unicumnak.

Csíksomlyói Salvator keserűlikőr

Kezdjük mindjárt egy vadonatúj termékkel. A 2010-es csíksomlyói pünkösdi búcsú alkalmából rukkolt elő a Salvator 2009 Kft. két újdonsággal. Az egyik lágy ízű, citrusos illatú gyógynövénylikőr, amely állítólag torokgyulladás ellen is nagyon hatásos, a másik pedig - pillanatnyilag minket ez érdekel jobban - 36 féle gyógy- és fűszernövényből kreált, gyomorbántalmakra ajánlott keserűlikőr.

Csíksomlyói Salvator
Kizárólag természetes alapanyagokból készül

Receptje természetesen titkos, készítői mindössze annyit árulnak el, hogy összetevői között szerepel édesgyökér, csillagánizs, rozmaring, bazsalikom, kálmosgyökér, angelika, tárnics és kakukkfű.

A Salvator keserűlikőr kizárólag természetes alapanyagokból készül. Színe sötét borostyán, illata a fűszerességen kívül pörkölt mogyorós, narancsos, borsos jegyeket mutat. Igazi keserédes ital, a kesernye és az édesség harmónikusan olvad össze a szánkban.

Bencés Keserűlikőr

A Pannonhalmi Főapátság sok száz éves gyógyászati múlttal rendelkezik. Az itteni bencés szerzetesek mindig híresek voltak saját készítésű teáikról, likőrjeikről, tinktúráikról. Fennmaradt például 1735-ből egy több mint hatszáz receptet tartalmazó gyűjtemény, melyet anno Reisch Elek bencés szerzetes állított össze.

Bencés Keserűlikőr
Sok száz éves gyógyászati múlt a palackban

A Reisch-féle kéziratos könyv jó néhány gyógyteakeverék és alkoholos ital receptjét tartalmazza, ezek egyike szolgáltatta az alapot a mai Bencés Keserűlikőr megalkotásához. A különleges aromájú ital hét gyógynövény és tizenkét illóolaj keverékéből áll össze harmonikus egésszé. A keserű likőr kulináris testőr. Nem csak finom, de egészséges is, csökkenti a teltségérzetet, jótékonyan segíti az emésztést.

A Bencés likőröket az Agárdi Pálinkafőzde készíti, ugyanolyan ugyanolyan aprólékos gonddal, ahogy a pálinkákat. A pálinkákhoz hasonlóan a likőrök esetében is óriási szerepe van az egészséges, tiszta gyümölcsnek és alapanyagnak.

Ferencz keserűlikőr

"A keserűk császára. A császárok keserűje." Ezzel a szlogennel dobta piacra termékét a Győri Likőrgyár Zrt., a néhai Magyar Likőripari Vállalat jogutódja. A győri cég standard és prémium kategóriájú szeszesitalai mellett újabban néhány úgynevezett de Luxe, azaz szuperprémium tétellel is előrukkolt.

Ezek egyike a Ferencz névre hallgató gyomorkeserű, amely hat hónapig érlelődött tölgyfahordóban. Ez a tény a végeredmény színében és ízében egyaránt megmutatkozik. A huszonhárom gyógynövény, illetve fűszernövény kivonatából és párlatából összeállított ital meglepően sötét és sűrű.

Első szippantásra a keserűsége dominál, de ha rövid ideig levegőztetjük, előbújnak az édes-karamellás illatok. Kóstoláskor ugyanezt tapasztaljuk: kezdetben a kesernyés zamatok uralják a szánkat, később azonban a melaszos-karamellás rétegek válnak uralkodóvá.

Várda keserű

A kisvárdai cég története 1922-ben kezdődött, majd a történelem számos átalakulásra kényszerítette (1950-ben államosítás, 1993-ban privatizáció, 2007-ben tulajdonosváltás). Ma Várda-Drink névre hallgat, és valamennyi tevékenysége közül a pálinkafőzésre helyezi a legnagyobb hangsúlyt.

Várda keserű
Érett, zamatos gyümölccsel dolgoznak

Vásárosnaményben működő pálinkafőzdéjükben készül a ma már nyolc tagból álló prémium kategóriás Naményi Pálinka széria. Kizárólag válogatott, kifogástalan minőségű, érett, zamatos gyümölccsel dolgoznak, a végeredmény pedig tiszta, gyümölcsös illat, hosszan tartó, harmonikus ízvilág. A nyolc naményi íz: szilva, vilmoskörte, alma, fürtös meggy, bodza, barack, muskotályos szőlő és birs.

A pálinkaszortiment mellett összeállítottak egy likőrkülönlegességet is, a Várda keserűt, amely harminchárom gyógynövény kivonatából és párlatából készül, és 3 hónapos hordós érlelés után kerül palackba.

Színe zöldes árnyalatú, textúrája olajos. Illatában a gyógynövényesség dominál, ízében a mézes-mazsolás jelleg keveredik az erőteljes kesernyével.

Unicum

Utoljára hagytuk a mindenki által ismert, mára már hungarikumnak számító gyomorkeserűt, a Zwack-család több mint kétszáz éves találmányát.

Unicum
Hungarikumnak számít

Az italt 1790-ben alkotta meg dr. Zwack, II. József császár udvari orvosa. A különleges gyógynövénylikőr - a legenda szerint - magának a császárnak köszönheti a nevét. Az történt állítólag, hogy amikor II. József megkóstolta az orvos által kikísérletezett új medicinát, a császár így kiáltott: "Das ist ein Unicum!"

A párja nincs ital nemcsak a császárnak ízlett, hanem számos külhoni úriembernek is, akik hírét vitték szerte a világban. Az Unicum népszerűsége töretlen, a mai napig folyamatosan növekszik az exportra szánt palackok mennyisége.

Az Unicum 1790-es keletkezése óta ugyanazon recept szerint készül, csak a technológia korszerűsödött az évtizedek-évszázadok során.

Az alapanyagok bizonyos hányadát egy hónapon át áztatják, a másik részét viszont párolják. A gyógynövénykeveréket, amely több mint negyvenféle gyógy- és fűszernövényt tartalmaz, legalább fél évig érlelik különleges tölgyfahordókban, mielőtt a jellegzetes pocakos butéliákba kerül.

Az Unicum állítólag rendkívül hatásos étvágygerjesztő és emésztést segítő szer, de roboráló képessége sem utolsó, akár testi, akár idegi kimerültség esetén jó szolgálatot tehet. Van, aki esküszik rá, hogy elmúlik tőle a csuklás.

Az Unicum színe sárgásbarna, vagy ha úgy tetszik, aranybarna. Textúrája olajos. Illatában a gyógynövények mézzel és karamellel keverednek. Ízében az édesség, a keserűség és a citrusosság hármassága dominál.

 

 

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

doboslikor | 2011. január 24., hétfő 09:14:07

Valaki tudna segíteni abban, hogy hol kapható Budapesten a Salvator keserű és gyógynövény likőr? Még sehol nem találkoztam velük. Köszönöm előre is!

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5