Nagy-Britannia magának tartja meg a világ leghíresebb gyémántját

Címkék: leghíresebb, gyémánt, Koh-i-Noor

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Továbbra is Angliában marad a világ egyik leghíresebb gyémántja: az indiai látogatáson tartózkodó David Cameron brit kormányfő visszautasította a Koh-i-Noor gyémánt visszaadását szorgalmazó kéréseket.

"Ha igent mondanánk, egyszer csak kiürülne a British Museum" - mondta az egyik indiai televíziós csatornának adott interjújában a miniszterelnök. "Attól tartok, csalódást kell okoznom a nézőknek, a gyémánt marad, ahol van" - jegyezte meg.

A gyémánt jelenleg londoni Towerben található, a koronaékszerek között, II. Erzsébet királynő néhai édesanyjának, az anyakirálynénak a koronáját díszítve. Értékét megbecsülni sem lehet, soha nem is próbálták, biztosítást sem kötöttek rá.

smashinglists.com
Koronát díszít a világ leghíresebb gyémántja

Az indiai-brit kapcsolatok szempontjából nagy jelentőséggel bíró látogatás előtt Keith Vaz indiai származású munkáspárti brit parlamenti képviselő felvetette, itt az ideje, hogy Nagy-Britannia a gyarmatosító múltjától végleg elszakadva, a "vezeklés" jegyében visszaszolgáltassa a gyémántot.

Nem ez az első alkalom, hogy a Koh-i-Noor sorsa felett vitáznak, 1976-ban Ali Bhutto pakisztáni miniszterelnök követelte országának a drágakövet. A kérést azonban hamar lesöpörték az asztalról.

A gyémánt a híres drágakövek között is kiemelkedő helyet foglal el. Pontos kora nem ismert, írásos emlékekben először 1526-ban tettek róla említést. Akkor a nagymogul dinasztia alapítójának, Babúrnak a birtokában volt, de már azokban az időkben is 300 éves lehetett.

A Koh-i-Noor 105 karátos, számos uralkodó és vezér kezén megfordult a mai Afganisztán, Pakisztán és India területén. Angliába 1850-ben érkezett, Viktória királynőnek Dulep Szingh, a szikh királyság örököse "mutatta be".

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5