Az öt leggyakoribb tévedés a borral kapcsolatban

Címkék: bor, évjárat, hal, sör, kén

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ma már kívánatos, sőt trendi dolog társaságban borokról beszélgetni, azonban berögződtek bizonyos közhelyek gasztronómiai tudatunkba, amelyektől csak nagyon nehezen tudunk megszabadulni. Összegyűjtöttük az öt leggyakoribb tévedést a borral kapcsolatban, amelyek újra meg újra felütik fejüket az amatőr, ám jó szándékú borkedvelők körében.

Nincs mindig olyan szerencsénk, hogy valódi borszakértőkkel hozzon össze minket a sors, ezért egyre többször hallhatunk bizonyos általános tévedéseket a borokkal kapcsolatban. Lássunk az öt leggyakoribb tévedést a borral kapcsolatban.

Csak az évjárat számít

Az évjáratot illetően a borrajongók két pártra szakadnak. Az egyik csoport kedvenc borászára és borászatára esküszik, és kitart mellette a gyengébb évjáratokban is. A másik csoport viszont a jó évjáratok termésére vadászik, és ezekben az években nemcsak a nagy nevek termékeit keresi, hanem a kis pincészetek nedűit is előszeretettel vásárolja.

rockpool.com.au
Nem elég a jó évjáratokra összpontosítani

Az évjárat természetesen nem elhanyagolható tényező egy bor megítélésekor, de ma már nincs akkora jelentősége, mint ötven, száz vagy akár több száz évvel ezelőtt. Gondos pincemunkával, korszerű és jól átgondolt növényvédelemmel, a szőlő nagyon alapos szelektálásával rosszabb évjáratokban is igen komoly eredményt lehet elérni.

A hozzáadott emberi tényező legalább olyan mértékben befolyásolja a bor minőségét, mint az időjárás. Még a legideálisabb viszonyok között, a legkiemelkedőbb évjáratokban is születnek rossz borok, sajnos a tökéletesen érett, hibátlan gyümölcs sem garancia arra, hogy csúcsbor készül majd belőle.

Arról nem is beszélve, hogy még az egymáshoz igen közel fekvő területek mikroklímája is eltérő lehet. Ne dőljünk hát be az évjárattáblázatoknak, kóstoljuk meg a bort, és döntsük el magunk, megéri-e bespájzolni belőle.

Ha hal, akkor fehérbor

Még mindig makacsul tartja magát ez a hiedelem, akárcsak a "fehér húshoz fehéret, sötét húshoz vöröset" tétel. Márpedig a borválasztásnál elsősorban nem a hús-hal fajtáját kell szem előtt tartani, hanem az elkészítés módját. Ha például a halat kevés sóval és olajjal készítik, nyugodtan ajánlhatunk hozzá vörösbort.


Nem mindig járnak együtt

Előfordul azonban olyan is, hogy bizonyos halfogások olyan erőteljes, fűszeres szószok kíséretében jelennek meg, amelyek mégis kifejezetten megkívánják a testes vörösbort. Persze a sósabb, citrommal ízesített halételhez kétségkívül egy gyümölcsös fehérbor illik leginkább.

A fő szabály tehát az, hogy ne az alapanyagot, hanem a kész fogást vegyük figyelembe, amikor kiválasztjuk a hozzá leginkább passzoló bort. A szósz jellege, a köret karaktere és valamennyi felhasznált fűszer szerepet kell, hogy játsszon a megfelelő kísérő ital kiválasztásában. Egy visszafogott süllő- vagy lepényhalételhez remekül illik a rizling vagy a chardonnay, viszont semmiképp sem ajánlanánk ezeket a fajtákat grillezett, aromagazdag lazac- vagy tonhalfilé kísérőjeként.

A borban lévő kén fejfájást okoz

A kénezés tartósító eljárás, a bor (szárított gyümölcs, torma) élettartamának növelésére szolgál. Az ókorban is alkalmazták, aztán egy időre betiltották, mert túladagolása egészségkárosodáshoz vezetett. Hogy mennyi kénre van szükség egy bor elkészítéséhez, az mindig az adott fajtától, illetve a szüret időpontjától függ.

A fehérborok esetében általában valamivel több ként használnak, mint a vörösöknél. A megengedett mennyiség 10 és 30 mg között mozog literenként. A kén elengedhetetlen az acetaldehides kötés létrejöttéhez (e nélkül nem születik bor), de a borban rejlő más anyagokkal is reakcióba lép, ami viszont veszélyezteti a bor aromáit.

Ezért aztán a borászok arra törekszenek, hogy a lehető legkevesebb mennyiséget használják. A manapság szokásos mennyiség olyan csekély, hogy az egészségre semmiféle károsító hatása nem lehet. Még a napi 150 mg-os kénmennyiség sem veri fejbe az embert, de a mai borokban rejlő 10-30 mg egészen biztosan nem okoz fejfájást senkinek.

Sörre bor, mindenkor

Ez a kis mondóka generációk óta szilárdan tartja magát a bor- és sörivók fejében. Valójában azonban nem a sorrend számít, hanem az alkoholmennyiség. Akár borra iszunk sört, akár sörre bort, a másnaposságot csak akkor spórolhatjuk meg magunknak, ha ebből is, abból is visszafogottan kortyolgatunk.

Deluxe.hu
Lehetőleg egyáltalán ne keverjük

Ugyanakkor tapasztalati tény, hogy aki egyféle alkoholt fogyaszt, az általában kevesebbet iszik, mint aki keveri a különféle alkoholtartalmú italokat. Ennek az állhat a hátterében, hogy a hasonló ízzel előbb-utóbb eltelítődünk, egyre lassabban fogyasztjuk, végül pedig egyáltalán nem kívánunk belőle többet.

Viszont ha újabb ízhatás ér bennünket, az arra ösztönöz, hogy megint csak gyorsabban és többet vegyünk magunkhoz belőle. Egyszóval a "jóból is megárt a sok" népi bölcsesség ez esetben mindenképpen igaznak bizonyul.

Minél öregebb, annál jobb

Bár akadnak több száz éves borok, amelyeket aukciókon hatalmas summákért vesztegetnek, ezeket bizony senki nem az élvezeti értékükért vásárolja. Valójában minden bornak más és más az érési potenciálja. A reduktív, nagy mennyiségben készülő borokat kifejezetten azonnali fogyasztásra szánják, egy-két évnél tovább semmiképp sem eltarthatók. A palackban már nem érnek tovább, sőt ha nem isszuk meg időben, hamarosan hanyatlani kezdenek.
 
MTI
A kor nem minden

Komolyabb, testesebb, fahordóban érlelt fehérborok több évig is eltarthatók, de évtizedeken keresztül csak a legmagasabb minőségű édes borok vagy a legnemesebb vörösborok őrzik meg vagy növelik minőségüket. Természetesen sok múlik a megfelelő tárolási körülményeken. Egy azonban biztos: hiába veszünk egy olcsó bort, majd fektetjük tíz évig akár a legideálisabb körülmények között, semmiképp sem lesz részünk felejthetetlen borélményben.

 

 

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

oRaszHizHing K.á.ika | 2010. március 22., hétfő 12:07:55

ne bántsátok, hadd írja.

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5