Az Oracle vezére az évtized legjobban fizetett cégvezetője

Címkék: milliomos, Larry Ellison, Oracle

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Közel 2 milliárd dollárral a szoftvergyártó Oracle alapító-vezérigazgatója, Larry Ellison az 21. század első évtizedének legjobban fizetett cégvezetője a tőzsdén jegyzett amerikai vállalatok körében. A The Wall Street Journal (WSJ) listájára a világgazdasági válság elmélyüléséhez vezető Lehman Brothers-csőd főszereplője is felkerült majdnem félmilliárd dolláros fizetéssel.

 A New York-i gazdasági lap kedden közölt összesítése szerint Larry Ellison 1,84 milliárd dollárt keresett 2000 és 2009 között. A második helyen az étteremkalauztól videómegosztóig közel 50 internetes vállalkozást működtető IAC/InterActive vezérigazgatója, Varry Diller áll 1,24 milliárddal.

A harmadik Ray Irani, az Occidental Petroleum Corp. energetikai társaság vezetője, aki tíz év alatt 857 millió dollárt keresett. Steve Jobs a felmérés szerint 749 millióval a negyedik.

Az alapfizetés jellemzően elenyésző rész a cégvezetők keresetéből. A jövedelem többségét a különböző részvényopciók, bónuszok és egyéb juttatások teszik ki. Steve Jobs éves alapfizetése például kerek 1 dollár.

AFP
Az Oracle alapító közel 2 millió dollárt keresett

A 25 legjobban fizetett vezérigazgató között van Richard Fuld, akinek vezetése alatt, 2008-ban csődbe ment a Lehman Brothers befektetési bank, magával rántva a válságba a globális pénzügyi rendszert és a reálgazdaságot. A bankvezér a 11. helyen végzett, 457 millió dollárral.

A gyakran igen bőkezű juttatások és a vezetett vállalat teljesítménye nem mindig áll arányban egymással; az Apple-részvény értéke ugyan a 10 évvel korábbinak a 12-szerese, az Oracle piaci értéke pedig megháromszorozódott, az első tíz helyezett közül viszont 4 vezérigazgatóval nem jártak jól a részvényesek, befektetésük veszített értékéből - írta a WSJ.

A lista második felében sem jobb a helyzet; a Dell informatikai óriásvállalat papírja például 66 százalékkal gyengült a vizsgált időszakban, míg a cég vezére, Michael Dell 454 millió dollárt vihetett haza, amivel a 12. helyre került.

A vezérigazgatók javadalmazása és a vállalati eredmények közötti aránytalanság "csüggesztő jelenség, azt mutatja, hogy nagy pénzekhez lehet jutni valódi teljesítmény nélkül" - kommentálta a WSJ felmérésének eredményeit Jesse Fried, a Harvard egyetem jogászprofesszora.

Az utóbbi években egy másik típusú bírálat is megfogalmazódott a fizetés és teljesítmény közti kapcsolattal összefüggésben; számos elemző a világméretű gazdasági válság kiváltó okai között tartja számon a vállalatvezetői juttatások rendszerét. Sokan főleg a részvényopciós megoldást bírálják, ami - hangoztatják az elemzők - a rövid távú nyereségességben teszi érdekeltté a vezetőket, és túlzott kockázatvállalásra ösztönzi őket, a cég fenntartható, biztonságos fejlődése helyett.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5