Közpénzből szépült az elnöki rezidencia

Címkék: Dél-Afrika, elnök,

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy ombudsmani jelentés szerint Jacob Zuma dél-afrikai elnök egyebek mellett úszómedencét és amfiteátrumot épített abból a 215 millió rand (kb. 4,6 milliárd forint) közpénzből, amelyet birtoka biztonsági fejlesztésére kapott az államtól - jelentette pénteken a helyi sajtó.

A The Mail and Guardian című lap kezébe került, Fényűzés magas fokon című előzetes jelentés azt állítja, hogy az államfő jelentős személyes hasznot húzott az építkezésből, és a közpénzek elherdálása mellett még a parlamentet is félrevezette a beruházással kapcsolatban.

Thuli Madonsela, az állampolgári jogok biztosa a jelentésben rámutatott: a hivatalosan biztonsági fejlesztésekként elkönyvelt tételek között szerepelt egy fogadószalon, egy amfiteátrum, egy marhakarám, sőt egy úszómedence is. Ez utóbbi a hivatalos dokumentumokban tűzvédelmi medence megnevezéssel szerepel azzal az indoklással, hogy a vizét tűzoltásra lehet felhasználni.

http://www.digitaljournal.com/img/9/5/2/7/6/0/i/1/6/2/o/nkandla2.jpg

A kormány nemrég bírósághoz fordult, hogy megakadályozza a jelentés közzétételét, arra hivatkozva, hogy az veszélyeztetheti Zuma biztonságát. Az ügyet végül ejtették, miután az ombudsman azt ígérte, gondoskodik róla, hogy a jelentés az elnök biztonságát ne veszélyeztesse.

Ha biztonsági szempontból nem is, politikailag mindenképpen árthat a most nyilvánosságra került jelentés Zumának és a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszusnak hat hónappal a választások előtt.

A fentieken kívül egyes más, amúgy valóban a ház és az elnök biztonságának javítására irányuló beruházásokat is túlzónak ítélt a jelentés. Az ombudsmanasszony szerint a birtokra felhúzott klinikának és az elnököt védő rendőröknek felépített 20 háznak jobb helye lett volna egy közeli településen, hogy a tágabb közösség is lássa a hasznukat, miként két helikopterleszálló kialakítása sem indokolt.

A dokumentum szerint Zuma visszaélt a köz vagyonával és félrevezette a parlamentet is. Tavaly az elnök az országgyűlés előtt azt mondta, hogy a birtokot ő és családja építette fel, nem a kormány.

A Mail and Guardian cikke rámutat, hogy míg Zuma birtokára 215 milliót költött az állam, addig Nelson Mandela volt elnök 32 milliót, F. W. de Klerk, az ország utolsó fehér elnöke pedig 236 ezer randot kapott az otthonán elvégzendő biztonsági fejlesztésekre. A Zuma házán kifogásolt fejlesztések költsége nagyjából 20 millió randot tesz ki.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5