Dél-amerikai és határon túli magyar ízek a nyírségi kóstolón

Címkék: Magyarország, kóstoló, rendezvény

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Orfűi medvehagymás rőzsehús, tóparti tirpák árvagulyás, cakompakk pandúr módra, hucul borscs, brindzás haluska, vajdasági szárma és motoros slambuc is szerepel a menün a szeptember 17-18-i Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű ételkóstolón, amelyen 34 szakácscsapat 80 féle ételkülönlegességet főz majd a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Múzeumfaluban.

Páll István, az intézmény igazgatója az elmondta: a kétnapos gasztronómiai show-n a hazai tájegységek ételkülönlegességei mellett a szomszédos országok határ menti területeinek kedvenc népi ételeit, sőt a dél-amerikai konyha kuriózumait is megkóstolhatják a látogatók.

Az utóbbit egy ecuadori séfgárda tálalja majd fel, akik a rendezvényen kiemelt vendégnek számító, a Csendes-óceán partján, Kolumbia és Peru között fekvő ország szakácsait képviselik. Menüjükről lehet választani a többi között a híres fritada (olajban sült sertéshús), patacones (sült banán), ceviche de palmito (pálmarügy-saláta), valamint a chucula (banános-tejes édesség) nevű ételt is.

laylita.com
Ecuadori ízek Magyarországon

A kóstolóhoz kapcsolódóan a dél-amerikai országban élők ruházatát egy népviselet-kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők, a bemutatásra kerülő öltözetek Koncz László "Mamani" gyűjteményéből származnak.

A szomszédos országok szakácsai közül a szlovákiai iskeiek a brindzás haluskát, a szerbiai tornyosiak a vajdasági szármát, míg az ukrajnai ungváriak a hucul borscsot is megfőzik majd.

Az ország különböző tájegységeiből érkező hazai szakácsok a vidékükre jellemző ételeket kínálják majd az ínyenceknek, közte az orfűi medvehagymás rőzsehúst, a nyírségi tóparti tirpák árvagulyást, a cakompakkot pandúr módra, de emellett megfőzik a Magyarországon élő nemzetiségek kedvenc ételeit is, így például a ruszinok, lengyelek, németek, vagy örmények különlegességeit.

A séfek között amatőr szakácsok is lesznek, például a veterán motorokat és autókat gyűjtő nyíregyháziak, akik a bakancsos motoros slambucot tálalják fel, miközben kiállítják féltve őrzött járműkülönlegességeiket.

Az ízkavalkádot a hagyományos népi italok és feldolgozott gyümölcsök bemutatója egészíti ki, a házi szilvalekvártól, a kisüsti szilvapálinkáig. A Kóstolja meg Magyarországot! rendezvényen tartják országos összejövetelüket a Slow Food, a komótos étkezés hívei, akik a tapasztalatcsere mellett természetesen bemutatják, hogyan kell élvezni az ételek ízeit az asztalnál.

Páll István közlése szerint a péntek-szombati rendezvényre több mint tízezer érdeklődőt várnak a Nyíregyháza-sóstógyógyfürdői Múzeumfaluba.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5