Kempingben is jól érzi magát a 3D-s operát kitaláló világhírű magyar szoprán

Címkék: opera, interjú, Komlósi Ildikó

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Világpremierre készül a Magyar Állami Operaház: szeptember 7-én egy olyan opera- és balettprodukciót mutatnak be, mely az élő előadást 3D-s technológiával ötvözi. A kékszakállú herceg vára és a Bolero ebben a formában mindössze háromszor tekinthető meg Budapesten. Az ötletadóval, a világhírű magyar operaénekes Komlósi Ildikóval beszélgettünk.

A kékszakállú herceg várában Judit alakjának megformálója a nemzetközi operaszínpadok jelenleg egyik legismertebb mezzoszopránja, Komlósi Ildikó, aki egyben a produkció ötletadója is. A háromdimenziós animáció tervezője Andrew Quinn számítógépes szakember, aki korábban dolgozott a Mátrix, a Dark City és a Tomb Raider című filmekben is.
 
- Hogyan jött a 3D-s előadás ötlete?
- Veronában, egy Carmen előadásom után egy építészmérnök házaspárral beszélgettünk. Ők mesélték, milyen gyönyörű volt, amikor legújabb projektjüket, ami egy kínai városrész felépítése volt, 3D-ben mutatták be Kínában. Ezt én akkor megemlítettem a férjemnek, aki televíziós producer. Technikailag természetesen ő az, aki tudja, mit hogyan lehet megoldani. Azt mondta, hogy erre egyelőre nincsen technika és ezt még a Metropolitan sem tudta ezidáig megoldani. Most már ők is terveznek hasonló előadást, jövőre a Sigfried második felvonásában egy 10-12 perces betét lesz 3D-ben. Mi viszont egy teljes opera- és  balettelőadást viszünk színre ezzel a technikával.Nagyon büszke vagyok a nemzetközi csapatra, akik csatlakoztak hozzánk, és segítik megvalósítani ezt a merész álmomat. Bartók zenéjét egy színpompás palettához tudom egyébként hasonlítani: olyan hihetetlenül tudja megrajzolni, megfesteni az árnyalatokat, hogy amikor az ember hallgatja a zenét és becsukja a szemét, megjelenik előtte egy csodálatos világ. Ezt a színes, számomra végtelen tájat, amit Bartók fest, egy egyszerű, megépített díszlettel nem lehet bemutatni. Az új technológia, a 3D elképesztő mélységet ad a színpadképnek, fantasztikusan alakítható, formálható, mozgalmassá tehető. Ez a technika többet tud számunkra nyújtani, mint egy deszkákból és szögekből összeállított színpadkép.
 
- Világszerte elismert operaénekesként mennyit koncertezik?
- Sokat koncertezem, ami nagy örömömre szolgál. Idén Finnországban kezdtem, utána egy kemény két hét következett, amely alatt többször megjártam Svédországot, Dortmundot a Fesztiválzenekarral, közben beugrással megmentettem két koncertet itthon az Operaházban. Így három koncertem és négy előadásom volt, az átszállások miatt 16-szor repültem. A tavaszt Barcelonában töltöttem egy gyönyörű Parasztbecsület produkcióval, öt nap pihenés után Rómában, a Santa Ceciliában koncerteztem, majd elmentem a Holt-tengerre a Masadai Fesztiválra, az Aidában énekelni.Ezt München követte, ahol szintén Aida produkció várt rám. Elmondhatom, hogy hét év után ez volt az első nyár, hogy nem vállaltam semmit, csak pihentem a családommal. Csodálatos időszak volt. Élményekkel feltöltődve készen állunk a Bolero és a Kékszakállú herceg vára 3D-s változatának kihívásaira, melyből három előadás lesz szeptember 7-én, 9-én és 10-én. Szeptemberben még két koncertem lesz a Müpában, egy Mahler koncert, majd kedves kollégámmal, Marcello Giordanival egy közös ária és duett estünk. Karácsonyig szintén sűrű a program, de az ünnepeket itthon töltjük.
 
- Folyamatosan jönnek a felkérések, városról városra kell fellépni. Hol él, mit vall otthonának?
- Kétlakiak vagyunk, jelenleg Budapesten élünk, de megtartottuk milánói otthonunkat is. 13 évig Rómában laktunk, de a fiúnk itt szeret iskolába járni, ezért jelenleg Budapesten van a főhadiszállásunk.- Kik a példaképei a szakmában?
- Több példaképem van, nem tudok egy embert kiválasztani. Giulietta Simionato, Elizabeth Ganza, Irina Arhipova. Utóbbit valóban nagyszerű énekesnek tartom, gyönyörű hangja volt és gyönyörű technikával énekelt. Ezen felül vannak olyan példaképeim, akiknek nem teljesedett ki a karrierjük, mégis ahogyan hozzáálltak ehhez a pályához, az igenis példaképszerű. Közéjük tartozik például szeretett tanárnőm, Mirella Parutto. Csodálatos énekesnek tartom.
 
- Milyen tervei vannak, mit szeretne még elérni ennyi szerep után?
- Be kell vallanom, hogy majdnem mindent, ami elénekelhető és elérhető volt számomra, megkaptam. Többet is, mint ami a legmerészebb álmaimban megjelent. Talán még néhány Wagner-szerep vár rám, de természetesen a művészethez, a zenéhez szeretnék mindig közel maradni. Úgy érzem, még sok mindent tartogat számomra az élet.
 
- Van-e kedvenc külföldi és magyar bora? Ha igen, melyik?
- A cabernet-sauvignon és merlot fajtájú borokat szeretem a legjobban. Ha régiót kellene választanom, akkor a toszkániai borokat emelném ki, de szeretem a friuli borokat is. Nagy örömömre szolgál, hogy Magyarországon a bortermelés virágzik, melynek termékeit szívesen fogyasztom.- Van-e kedvenc étterme?
- Természetesen Lucullus csodáit én is élvezem Budapesten. Rengeteg nagyon jó étterem nyílt, és mi szívesen látogatjuk őket. Büszkék lehetünk arra, hogy Magyarországon megszületett a második Michelin-csillag is, mely gasztonómiai gazdagságunkat és igényességünket mutatja, ugyanakkor nem szégyellem bevallani, hogy néha a legegyszerűbb ételek esnek a legjobban egy kockás asztalterítő mellett.

- A sok fellépés mellett mennyi ideje marad a pihenésre?
- Megpróbálok azért arra is figyelni, hogy ne terheljem túl magam. Számomra mindig fontos volt a család, tehát egyenlően kellett elosztanom az energiámat a családom és a pályám között.- Hogyan és hol szeret lazítani? A fellépések adnak erre lehetőséget?
- Nagyon fontos, hogy a családom környezetében legyek, beleértve a nagy családot is. Szeretem a wellness-központokat, de jól tudom magam érezni a kempingtől az ötcsillagos szállodáig mindenütt. Ha fellépni megyek, akkor általában nem pihenni megyek. Ritka az az eset, amikor olyan a szerződésem, hogy az időmbe belefér egy kis pihenés is. Még ha az előadások közötti napokon meg is tudnám magamnak engedni a lazulást, akkor is vigyáznom kell, nehogy megfázzak. Ha akad is három-négy nap szünet, az akkor sem jelenti a felhőtlen pihenés időszakát. Maximum a hangom pihen, de azért ez nem ér fel egy igazi leengedéssel.
 
- Egy operaénekesnek adnia kell magára, milyen ruhákba öltözik szívesen?
- Egyszerű, de elegáns ruhákat viselek. Szeretem a színeket, de a feketét is, a dekoltázst, és hozzá ékszereket.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5