Kivándorlási hullám ritkítja a kínai milliomosokat

Címkék: Kína, milliomos, gazdag

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A kínai milliomosok közel felének van kivándorlási szándéka, 14 százalékuk már külföldön kezdett új életet, vagy beadta az erre vonatkozó kérelmet. Közben egyre több és egyre drágább termékeket vásárolnak az országban.

A május és szeptember között végzett kutatás során a megkérdezett 980 milliomos 46 százaléka jelezte, komolyan fontolóra vette, hogy elhagyja az országot. A válaszadók valamennyien 10 millió jüan (1,6 millió dollár) feletti személyi vagyonnal rendelkeznek, s 18 nagyváros - így például Peking, Sanghaj, Vuhan, Nanking, Talien, Szucsou - lakói.

A válaszadók átlagéletkora 42 év volt, vagyonuk - szintén átlagosan - több mint 60 millió jüan (2,1 milliárd forint). A távozásukat fontolgatók elsődleges célországai az Egyesült Államok és Kanada. A megkérdezettek egyharmada állította, hogy külföldön már vagyonnal, elsősorban ingatlannal rendelkezik. A külföldi vagyonnal nem rendelkezők közel 30 százaléka jelezte: tervezi, hogy a következő három éven belül külföldi beruházásba fog.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen szándék húzódik meg külföldi befektetéseik mögött, a megkérdezettek fele a gyerekek jobb oktatásának biztosítására hivatkozott, míg egyharmaduk a maguk jövőjét szem előtt tartva, a kivándorlás lehetőségére gondolva fektetett be. Voltak olyanok is, akik úgy gondolták, vagyonuk nagyobb biztonságban van Kínán kívül.

globaltimes.cn
Nem mindenki akar az országban maradni

A Hurun 2011-es, szupergazdagokra vonatkozó listáján 271 kínai dollármilliárdos szerepel, ami több mint az egy évvel korábbi 189-es szám. A legutóbbi összeállítás szerint 960 ezren rendelkeznek 10 millió jüannál (359 millió forintnál) többet érő vagyonnal. Számuk 2010-hez képest 9,7 százalékkal nőtt.

Közben egyre több és egyre drágább termékeket vásárolnak a kínaiak - derül ki a McKinsey&Company felméréséből. A hazai gazdaság lassulása, a magas infláció és a világgazdaság nehézségei ellenére is optimisták pénzügyi kilátásaik illetően a kínaiak - derül ki a kínai fogyasztói szokásokat vizsgáló éves jelentésből.

A vállalat idén február és április között, a kelet-ázsiai ország 49 városában 15 ezer, 8 ezer jüan (267 ezer forint) átlagos jövedelemmel rendelkező középosztálybelit kérdezett meg. A felmérés során a válaszadók túlnyomó része a tavalyinál derűlátóbbnak bizonyult: 58 százalék gondolta úgy, jövedelme jelentősen emelkedni fog a következő öt évben, szemben a 2010-es 39 százalékos aránnyal.         

A mind tehetősebbé váló kínaiak egyre nagyobb mennyiségben és egyre drágábban vásárolnak - állítja a jelentés. A 2010-es 26 után idén már 35 százalék mondta azt, magasabb összeget költ egy adott termékre, 60 százalék pedig a korábbinál többet vásárol, s ennek következtében növekszenek kiadásai. A válaszadók fele ugyanakkor nem fogyasztását, hanem elsősorban az idén éves szinten 5,8-6 százalék körülire várt inflációt okolja magasabb számláiért. A kutatásból az is kiderül: vásárlásaik során a kínaiak előnyben részesítik a nagy, jól ismert nemzetközi márkákat, a válaszadók 45 százaléka szerint a névhez ugyanis minőség társul.

AFP
Egyre többet költenek az országban

Ezt a trendet az elmúlt évek élelmiszer- és hamisítás-botrányai csak felerősítették - jegyzik meg a jelentés készítői, hozzátéve: az Egyesült Államokban csupán a lakosság egyharmada gondolkodik hasonlóan. Egy-egy termék megvásárlásakor a minőség mellett leginkább a közeli ismerősök szavának van döntő szerepe: a kínaiak kétharmada azt az árut választja, melyet családtagjai, barátai is jónak tartanak, javasolnak. Amerikában ezt a fogyasztók csupán fele véli fontosnak.          

A kínai lakosság fogyasztói szokásainak megismerése kulcsfontosságú tényező lehet a kínai piacra igyekvő illetve az ott jelen lévő vállalatoknak, de ugyanígy a belső fogyasztást fellendíteni igyekvő központi vezetés számára is. A McKinsey&Company becslései szerint ráadásul az évtized végére a kelet-ázsiai ország lakosainak reálfogyasztása a mostani duplájára, 4,8 ezer milliárd dollárra nőhet, ezzel az Egyesült Államok után 2020-ra Kína lesz a világ második legnagyobb fogyasztói piaca.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5