Kiderült, kik a legjobbak az első magyar Gault&Millau étteremkalauz szerint

Címkék: Gault&Millau, magyar, étterem

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

2012-ben először jelenik meg a világhírű Gault&Millau étteremkalauz magyar kiadása. A magyar GM 328 éttermet tesztelt, 107 borászatot és 407 szállodát értékelt. Ilyen alapos helyzetkép még sosem készült a magyar vendéglátásról.

A Gault&Millau [ejtsd: gó é mijjó] húszpontos rendszerben értékeli az éttermeket. A párizsi központ nem javasolja a húsz pont kiadását; azt inkább az elméleti tökéletesség jelképének tekinti. (Tehát 20 pont az elméleti maximum, 19 és 19,5 pontosak a világ legjobb éttermei.) Tíz pontnál kevesebbet nem adnak a nyugat-európai G&M-kalauzok. A magyarországi kalauz szerkesztői, a hazai mezőny színvonalához igazodva, némileg módosították, lefelé "kinyitották" a pontrendszert. Fontosnak tartják, hogy a tízpontos szintet még el nem ért, de törekvő vendéglátóhelyek is ösztönzést kapjanak. A magyar GM-kalauz alkalmazza továbbá a T, azaz "tesztelt" jelölést mindazon éttermekre, amelyek a 8 pontot nem érték el.

Costes
A Costes a GM szerint az egyik legjobb


A tesztelések

Az értékelés anonim módon történik. A szempontok:
● a felhasznált alapanyagok minősége, frissessége, szezonalitása
● az elkészítés professzionalitása
● a fogások harmóniája és az alkotóelemek aránya
● kreativitás, a konyha "egyénisége"
● a teljesítmény megbízhatósága, állandósága
● ár-érték arány

A pontozás

● 20 pont: az elméleti maximum, az elérhetetlen tökéletesség
● 19-19,5 pont: a világ legjobb éttermeinek egyike
● 17-18 pont: kivételes élményt nyújtó csúcsgasztronómia
● 15-16 pont: kiemelkedően jó, kreatív konyha
● 13-14 pont: egyértelműen jó konyha, megbízható, egyenletes teljesítménnyel
● 10-12 pont: konyha erényekkel, növekvő esély a jó étkezésre
● 8-9 pont: konyha, amely esetenként túlmutat a mindennapi rutinon
● T: étterem említhető pozitívum nélkül


Az Onyx pedig a másik legjobb


A szakácssapkák

A Gault&Millau a legjobb éttermeknek a pontszámok mellé szakácssapkákat is ad. (A jellegzetes formájú francia "toque" a szakácsszakma jelképének számít világszerte.)

● négy szakácssapka: 19-20 pont
● három szakácssapka: 17-18 pont
● két szakácssapka: 15-16 pont
● egy szakácssapka: 13-14 pont

Az étteremtesztek tapasztalatai

A Gault&Millau 328 magyar éttermet tesztelt a fent leírt módszerrel. Nagy örömünkre elmondható, hogy egyértelműen nőtt a jó, illetőleg a jó szívvel ajánlható éttermek száma. Persze még messze vagyunk nemcsak az európai élvonaltól, hanem a középmezőnytől is. Az átlagos magyar éttermek még mindig nem ütik meg a nyolcpontos szintet sem. Továbbra is elmondható, hogy az éttermi színvonal jóval magasabb a fővárosban: a szakácssapkát szerzett (legalább 13 pontos) 27 étterem közül mindössze 9 vidéki. 11 és 12,5 közötti pontszámot összesen 57 étterem kapott.

A GM tesztelői szerint az ország két legjobb étterme a Costes és az Onyx. Mindkettő Michelin-csillagos.

● három szakácssapka

Costes étterem / Budapest 18
Onyx étterem / Budapest 17

● két szakácssapka

Mák Bistro / Budapest 16
Csalogány 26 étterem / Budapest 15
Nobu étterem / Budapest 15

● egy szakácssapka

Alabárdos étterem / Budapest 14
Aranyszarvas vendéglő / Budapest (14)
Bock bisztró / Budapest 14
Borkonyha / Budapest 14
Boscolo Salon / Budapest 14
Château Visz / Visz 14
Fausto’s Ristorante / Budapest 14
Hotel Hertelendy Kastély / Kutas (14)
JT Enoteca / Pécs 14
Laci!Konyha! / Budapest 14
Olimpia étterem / Budapest 14
Ráspi vendéglő / Fertőrákos 14
Arany Kaviár étterem / Budapest 13,5
Baraka étterem / Budapest 13
Café Pierrot étterem / Budapest 13
Gresham Hotel / Budapest 13
La Plaza Iberostar Hotel / Budapest 13
Brill bisztró / Békéscsaba 13
Kistücsök étterem / Balatonszemes 13
Villa Medici étterem / Veszprém 13
Jankovich Kúria Hotel / Rácalmás 13
Mandula étterem / Villány 13

A dőlt betűvel jelölt éttermekben a tesztelés után változott a konyhafőnök személye, ezért a konyha jövőbeni teljesítménye nehezen jósolható; a pontszámok zárójelben vannak.

Külön elismerés illeti azokat a vidéki éttermeket, amelyek a szerényebb fizetőképes kereslet ellenére is megpróbálják tartani a magas minőséget. Évek óta jól teljesít a balatonszemesi Kistücsök, a veszprémi Villa Medici, a fertőrákosi Ráspi, a pécsi Enoteca, a békéscsabai Brill, a Château Visz. A jobbak közé tudott emelkedni a rácalmási Jankovich Kúria koreai-magyar étterme, a győri La Maréda, amelynek főszakácsa, Horváth Szilveszter nyerte az idei Hagyomány és Evolúció versenyt, Villányban Gere Attila borhotelének étterme, a Mandula.

Föltűnő, hogy néhány élénk idegenforgalmat bonyolító régióban, fürdőhelyeken szinte egyáltalán nincs jó szívvel ajánlható étterem. A balatoni helyzet is szomorú, de Hévízen, Miskolctapolca vagy Harkány környékén még lehangolóbb. Érdekes jelenség, hogy milliárdos költséggel épült wellness-szállodákban arra már nem jut pénz, hogy megfizessenek egy tehetséges szakácsot, és elfogadható minőségű alapanyagokat szerezzenek be.

Budapest után Észak-Dunántúlon a legkedvezőbb a helyzet (3 sapkás hely, 19 étterem pedig 11 pont fölötti), azután a Dél-Dunántúlon (5 sapkás étterem és két 11 pontos). Az adottságai és hagyományai alapján sokkal többre hivatott Alföld még nem talált igazán magára. Egyetlen szakácssapkás étterme a békéscsabai (13 pontos) Brill bisztró. Jó szívvel ajánlható a gödöllői Solier Café és a kecskeméti Bagatelle Bistro. Az Alföld két legfejlettebb nagyvárosában, Szegeden és Debrecenben, érthetetlen módon, nincs szakácssapkás étterem.

iStock

Borászatok

Az első magyarországi G&M hazai és külföldi szakembereket kért föl, hogy értékelje a 107 legjobbnak tartott hazai borászatot.

Itt ötfokozatú a skála, a borászatok szőlőfürtöt kapnak:

● öt fürt: világklasszis borászat
● négy fürt: magyar csúcsborászat
● három fürt: nagyon jó borászat
● két fürt: jó borászat
● egy fürt: megbízható borászat

A Gault&Millau Magyarország azt tervezi, hogy bővíti a kalauz borászatokkal foglalkozó részét, és jövőre már minden fontosabb, piacra kerülő bort értékel.

Szállodák

A GM-kalauz nem veszi figyelembe a hotelek saját kiadványaiban, esetleg már a nevekben is feltüntetett csillagokat és egyéb - mint pl. superior - jelöléseket; kizárólag a saját tapasztalatok alapján értékel.

● négy oszlop koszorúval: luxusigényeket kielégítő szálloda
● négy oszlop: nemzetközi színvonalú, kitűnő szálloda
● három oszlop: tisztes polgári szálloda
● két oszlop: egyszerű, hétköznapi igényeket kielégítő szálloda
● egy oszlop: egyszerű panzió, vendégfogadó
● ?: információ hiányában nem értékelt szálloda

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5