Kevesebb, de jobb minőségű bor kerül a pincékbe idén

Címkék: bor, pincészet, borászat

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az idén várhatóan kevesebb bor kerül a pincékbe az átlagosnál - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára.

A képviselők az ágazat helyzetéről hallgattak meg beszámolót az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának ülésén. A HNT főtitkára jelezte: az idén a szőlőtermést mintegy 64 ezer hektárról takarították be a gazdálkodók. Ez mintegy 470 ezer tonna körüli szőlőmennyiséget jelent. Ebből a termésből várhatóan, 2,5 millió hektoliter bor készülhet. Hozzátette, hogy a mennyiség ugyan kevesebb a szokásosnál, ugyanakkor a borok minősége várhatóan meghaladja majd az átlagos szintet, a mustok cukortartalma jó.

A HNT főtitkára az idei legnagyobb ágazati gondnak nevezte azt, hogy már az első félévben több mint 500 ezer hektoliter bor érkezett Olaszországból Magyarországba az olasz statisztikák szerint. A magyar statisztikák e mennyiség mintegy a felét mutatják ki. Horváth Csaba szerint az olasz import rendkívüli mértékben befolyásolja főként az olcsó borok piacát, ahol erősen torzító hatású.


A mennyiség csökkent, a minőség emelkedett

Abban az országgyűlési képviselők is egyetértettek a jelenlévő szakemberekkel, hogy az olasz borimportot ellenőrzött keretek közé kell szorítani, így jobb piaci feltételeket teremtve a belföldi bortermelőknek. Az albizottsági ülésen az országgyűlési képviselők tájékoztatást kaptak arról, hogy a Nemzeti Borakadémia Kft. közreműködésével elkészült 34 magyar bor termékleírása, amely várhatóan segíti majd a magyar borok eddiginél kedvezőbb piacra jutását és versenyképességének növelését.

Négy szakmai szervezet - a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége, a Pannon Bormíves Céh, valamint a Vindependent - képviselői létre kívánják hozni a szőlő-borágazat szakmaközi szervezetét. Ez a szervezet a szőlő- és bortermelőket, valamint kereskedőket tömörítené, annak érdekében, hogy az ágazat az eddiginél összehangoltabban működhessen egymás érdekeinek kölcsönös figyelembevételével.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5