Magyar luxuskerteket gondoz Gwyneth Paltrow kertépítője

Címkék: kertépítés, luxus, Magyarország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy szép kert kialakítása bizonyos kultúrákban természetes, nálunk azonban még mindig luxusnak számít. Szakembereket kérdeztünk meg arról, milyen a 21. századi ideális kert, és milyen igényeik vannak a leggazdagabb megrendelőknek. Zöldfalak, angolszász trendek és sztárkertek következnek.

A kertkultúra szempontjából Magyarország igencsak elmaradt a világ kertnagyhatalmaitól, az itthoni helyzetet szinte össze sem lehet hasonlítani az Egyesült Királyság zöldellő udvaraival, és ezt nem foghatjuk pusztán az éghajlatra. "Kint a megrendelők ismerik a növények neveit, és általában határozott elképzeléseik vannak a kertjük kialakításával kapcsolatban" - mesélt angliai tapasztalatairól Szinyei Merse Kálmán tájépítész mérnök.

Angol minta


Itthon ez még luxusnak számít

Az angolkertek nem szimmetrikusak, inkább egy tájképre hasonlítanak. Az alaprajzokat tekintve az angolok az ívelt formákat kedvelik, és előszeretettel ültetnek örökzöldeket. Bár nem tartozik ebbe a kategóriába, az egyik legnépszerűbb növény a magnólia, mert ez az egyik első növény, amely virágot hoz a tél után. Nem mentek ki a divatból a nyírott növények, a bukszusok, tuják sem. A kertek kialakításánál a klíma sem jelent akadályt, a mediterrán növényeket dézsával együtt ültetik el, így ősz végén egyszerűen kiássák őket, télre pedig üvegházakban helyezik el őket.

Az angol házak viszonylag egyformák, ami megkülönbözteti őket a ház előtt parkoló autókon kívül, az a kert, így már a ház előtti kisebb zöld terület is reprezentatív szerepet tölt be. "A szép kert Angliában természetes, nálunk luxus" - mesélte a tájépítész.

Deluxe.hu
Gwyneth Paltrow kertje

Tapasztalatait London leggazdagabb lakónegyedeiben gyarapította, többek között Hampstead és Kensington luxuskertjeinek tervezésében vett részt. Ügyfelei között volt Gwyneth Paltrow és Chris Martin is, akik egyáltalán nem követték más hírességek megalomániáját, legalábbis a kertre vonatkozóan.

A tájépítő mérnök a brit vagyonlista élvonalához tartozó üzletembereknek is dolgozott, volt olyan megrendelő, aki az 500 négyzetméteres kertjében csak a növényekre több százezer fontot szánt. Az is előfordult, hogy a megbízók csak egy kerti padra egymillió forintnak megfelelő összeget költöttek el.

Mennyibe kerül Magyarországon?

Ha szép és funkcionálisan is tökéletes kertet szeretnénk, mindenképpen bízzuk szakemberre a kialakítását. Szinyei Merse Kálmán felhívta a figyelmünket arra, hogy a kertészmérnök és a tájépítő mérnök két külön hivatás, és az utóbbi az, aki közparkokat, kerteket tervez, így mindenképpen ilyen végzettséggel és tapasztalattal rendelkező szakembert keressünk.


Ápolni, ami eltakar

A kert megtervezése előtt a tájépítész ideális esetben kimegy a helyszínre, elkéri a helyszínrajzot, vagy saját felmérést készít, és sokat beszélget a megrendelőkkel. Felméri, hogy kinek milyen az ízlése, milyen elképzelései vannak az ügyfélnek, és milyen funkciókat szeretne a kertjébe.

Fontos, hogy vannak-e gyerekek, a tulajdonosok rendeznek-e összejöveteleket, sütögetnek-e a barátokkal, vagy egyszerűen csak gyönyörködni szeretnének a kertjükben. Arra is rákérdez, hogy akarnak-e fűszerkertet kialakítani, és tisztában vannak-e azzal, hogy a gyümölcsfák gondozása mennyi időt igényel.

A szakember ezután tervet készít, amelyben elkülönülnek egymástól a játszó, pihenő, társalgó funkciók, az esetleges főzőterület és a haszonkert. A növénykiültetési terv célja, hogy a kert folyamatosan változzon, tavasztól őszig mindig legyen olyan növény, amelyik virágzik.

A színek harmóniáját nemcsak a virágok árnyalatival lehet elérni, a sárgás és piros levelű növényekkel is lehet játszani. Ezek után következik az öntözőrendszer megtervezése, a szórófejek és a csepegtetőcsövek helyének kialakítása.

A lenyűgöző, ugyanakkor praktikus kert nem olcsó. Egy kert kialakítása extrák nélkül is legalább 3-4 millió forintba kerül, Magyarországon átlagosan ennél többet nem is költenek a megrendelők. Egy 2000 négyzetméteres területen csak az öntözőrendszerre 500 ezer-egymillió forintot kell szánni a szakember szerint. A tervezési díj a kamarai díjszabás szerint a teljes bekerülési költség 4-6 százaléka, (de leginkább megegyezés kérdése).


Viráglépcső

Ha talajcserét kell végrehajtani, vagy egy lejtős területen teraszokat kell kialakítani, a költségek tovább nőnek. Ráadásul nem elég megépíteni egy kertet, folyamatosan karban kell tartani, biztosítani kell a védelmet a kártevők ellen.

A legújabb luxus: zöldfalak

A zöld növényekkel borított függőleges felületek, sövényfalak az ókorban, a barokk korszakban és a 19. században voltak nagyon népszerűek. A modern városi emberek ismét felfedezik az elő növényekkel borított falakat, a sövényfalak helyett azonban "épített" zöldfalakkal színesítik a környezetüket. A modern zöldfalak "atyja" egy francia botanikus, Patrick Blanc, aki sajátos technológiát dolgozott ki az esőerdőkben élő, függőleges felületet alkotó növények tanulmányozása után.

"Zöldfalakat bármilyen felületre lehet telepíteni, kültéren is beltéren egyaránt" - mondta Kiss Márton okleveles tájépítész, a Mohány és Páfra Bt. egyik vezetője. "Homlokzatokra, térelválasztó falakra, kihasználatlan függőleges felületekre is kerülhetnek növények. Egy metróalagutat is fel lehet dobni vertikális kerttel, ha a megfelelő növényeket választjuk ki, és gondoskodunk a speciális megvilágításról".

Mohány és Páfra Bt.
Zöldfalakat bármilyen felületre lehet telepíteni

A cég külföldi példák alapján kifejlesztett saját technológiával dolgozik. Kiss Márton a vállalkozás másik vezetőjével, Dancsuly Krisztinával együtt jelenleg is kutatásokat folytat, hogy megtalálja azokat a növényeket, amelyek a legalkalmasabbak Magyarországon a zöldfalak kialakítására. A beltéri falakat szobanövényekkel lehet benépesíteni, kültérre pedig olyan növényeket kell választani, amelyek akár a mínusz 20 fokot is bírják - tudtuk meg a szakembertől.

Magyarországon egyelőre nagyon kevés a zöldfalak száma, ennek a fő oka az, hogy igen kevesen vannak tisztában a jelentésével és az előnyeivel. Budapesten a Manier Divatszalon, a Normafa síház és néhány exkluzív kert büszkélkedhet zöldfallal, amelynek kialakítása szintén nem tartozik a költségkímélő megoldásokhoz.

Az ár négyzetméterenként ötjegyű összegbe kerül, és függ a helyszíntől, a telepített növényektől és attól, hogy igényelnek-e hozzá öntözőrendszert vagy megvilágítást. Bár automatizált rendszerekről van szó, a zöldfal is igényel karbantartást. Egy négyzetméteren akár 20 növény is élhet, ezeket folyamatosan rendezgetni kell.

Egy 21. századi kerthez tehát egyáltalán nem szükséges hatalmas alapterület, és egyre inkább a természetesség és a funkcionalitás a meghatározó. Bármennyit is tudunk a kert kialakítására szánni, nem érdemes spórolni a szakembereken.

 

 

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Aku Anka | 2011. február 2., szerda 16:10:33

A zöldfal nagyon tetszik, de ne gondoljuk, hogy az angoloknál a kertek mind így néznek ki.

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5