Kalandos történetű kép lesz a Christie's aukciójának sztárja

Címkék: aukció, Christie's, festmény

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy Krisztust ábrázoló 16. századi festmény a Christie's aukciós ház régi mesterek munkáit felvonultató keddi New York-i árverésének fénypontja.

A várhatóan hárommillió dollárért - mintegy 730 millió forintnak megfelelő összegért - gazdát cserélő alkotás több mint egy évtizednyi huzavona után a közelmúltban került vissza jogos tulajdonosaihoz. A Girolamo Romanino olasz művész által 1538-ban festett, Christ Carrying the Cross című alkotást 1914-ben vásárolta meg egy párizsi aukción Federico Gentili di Giuseppe. Az olasz származású zsidó férfi 1940-ben meghalt, mielőtt a nácik megszállták Franciaországot, családja pedig elmenekült a németek elől. A festményt - Gentili gyűjteményének több mint hetven másik darabjával együtt - a Vichy-kormány 1941-ben eladta.
   
A férfi örökösei kitartottak amellett, hogy a bábkormány jogtalanul adott túl a műalkotáson. A festmény 1998-ban a híres milánói Pinacoteca di Brerá múzeumhoz került, amely nem volt hajlandó visszaszolgáltatni azt az örökösöknek, tavaly azonban kölcsönadta a floridai Tallahassee-ben működő Mary Brogan Museum of Art and Science-nek. A képet novemberben lefoglalták az amerikai hatóságok, majd idén februárban egy amerikai bíróság elrendelte a visszaszolgáltatását.
   
Gentili örökösei úgy döntöttek, hogy eladják a festményt, amely a becslések szerint hárommillió dollárért cserélhet gazdát a mintegy száz tételt felvonultató és várhatóan több mint 10 millió dollár összbevételt hozó liciten.


   
Kalapács alá kerül egyebek között Sir Peter Paul Rubens The Adoration of the Magi című alkotásának vázlata, amelynek leütési ára akár az egymillió dollárt is elérheti. Az aukción többek között a Metropolitan Museum of Art, a Chicagói Művészeti Intézet és a Fine Arts Museums of San Francisco gyűjteményeinek néhány darabjára is lehet majd licitálni.
   
A másik híres aukciós ház, a Sotheby's szerdán két helyszínen rendez árverést: a több mint száz tételt felvonultató aukció várhatóan 5,2-7,5 millió dollár közötti bevételt hozhat.
   
A londoni licit fénypontja idősebb Lucas Cranach The Feilitzsch Altarpiece című alkotása, amely akár a hatmillió fontos (2,2 milliárd forintnak megfelelő összegű) leütési árat is elérheti.
   
A New York-i árverés fénypontjai Apollonio Domenichini két alkotása lesz, amelyek a becslések szerint 400-600 ezer dollár közötti áron kelhet el.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5