Jövőre megnyit Londonban Európa legmagasabb felhőkarcolója

Címkék: London, felhőkarcoló

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Jövőre nyitja meg kapuit Londonban Európa legmagasabb felhőkarcolója: a The Shard (Üvegszilánk) névre keresztelt üvegtorony a Cityn kívül, London Southwark városrészében, a Temze déli partján épül.

A híres olasz építész, Renzo Piano tervei alapján készülő 310 méter magas, 72 emeletes épület közvetlen szomszédságában működő üzletek reményei szerint a beruházás segíteni fog felvirágoztatni a környéket, amely évszázadok óta a Temze kevésbé jómódú partszakaszának számít.A London világvárosi státuszát szimbolizáló Shard igazi nemzetközi együttműködés gyümölcse: a tervezője olasz, az építkezést a katari kormány finanszírozza, emellett pedig a kínai Sangri-La (Shangri-La) nevű hotelcsoport volt az első bérlő, amely bejelentkezett. "Azt akarjuk, hogy ezt az épületet minden londoni a magáénak érezze" - mondta a beruházó Irvine Sellar cég. - "Az ember itt megebédelhet, dolgozhat, aludhat és még a lenyűgöző panorámában is gyönyörködhet".

A főváros legtöbb pontjáról jól látható üvegtorony külső része várhatóan idén júniusra készül el. Az ultra-modern épület gyakorlatilag a történelmi London mellett terül el: szomszédságában, a Temze partján állt egykor az első római település, és Charles Dickens Kis Dorrit (Little Dorrit) című regénye is a torony mögötti utcákban játszódik. Közelében van a Globe színház és a folyón átellenben a Tower is.

Hatalmas sótartó

Az Irvine Sellarnak több mint 11 évébe telt, amíg megvalósíthatta nagyszabású tervét. A Cityn kívüli  üvegtorony felépítését ugyanis határozottan ellenezte több műemlékvédelmi szervezet, közöttük az English Heritage is, azt kifogásolva, hogy a felhőkarcoló tönkreteszi a Szent Pál-székesegyház védett panorámáját, holott majdnem egy kilométerre áll tőle, a Temze másik partján.

Maga Károly walesi herceg is rosszallóan "hatalmas sótartóhoz" hasonlította az épületet, bár nem lépett fel hivatalosan a beruházás ellen. Az UNESCO pedig tavaly bejelentette, hogy a felülvizsgálja a londoni Tower világörökségi helyszín státuszát, részben az épülő felhőkarcoló miatt.

A londoni városképet egyértelműen meghatározó üvegtorony jövője azonban még mindig bizonytalan. A Sangri-La mellett ugyan néhány étterem is aláírta a bérleti szerződést, a helyiségek legtöbbje azonban gazdátlan, jelezve, hogy a londoni székhelyű üzletek közül sokan éppen azzal küszködnek, hogy visszafogják a kiadásaikat.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5