Jane Austen gyűrűjét árverezte el a Sotheby’s

Címkék: Jane Austen, gyűrű, árverés

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Több mint 152 ezer fontért (55,4 millió forint) kelt el a Sotheby's londoni árverésén Jane Austen (1775-1817) angol regényírónő egykori gyűrűje, több mint ötszörösét produkálva az előzetesen becsült leütési árának.

Az oválisra csiszolt türkizkék drágakővel díszített aranygyűrűért nyolcan szálltak versenybe: a győztes licit végül telefonon keresztül érkezett egy neve elhallgatását kérő gyűjtőtől - közölte kedden az aukciósház.

"Jane Austen egyszerű, szerény gyűrűje rendkívül személyes és múltat idéző vagyontárgy. A leütési ár és az ékszert övező magas érdeklődés kétségbevonhatatlan bizonyítéka az írónő mai napig töretlen népszerűségének, illetve az irodalmunkban és kulturális örökségünkben elfoglalt jogos helyének" - hangsúlyozta egy közleményben Gabriel Heaton, a Sotheby's kézirat-specialistája.Austent a 19. századi angol irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként tisztelik. Regényeinek főszereplői intelligens, erkölcsileg erős hősnők, akik éles kontrasztban állnak környezetük balgaságával. Az Értelem és érzelem, valamint a Büszkeség és balítélet című műveit az angol irodalom klasszikusaiként tartják számon. A Sotheby's tavalyi árverésén 1,6 millió dollárért (375 millió forintnak megfelelő összegért) cserélt gazdát Austen legkorábbról fennmaradt kézirata, egyik kiadatlan könyvének vázlata.

Az aukciósház angol irodalmi, történelmi tételeket, valamint gyermekkönyveket és illusztrációkat felvonultató árverésén egyebek között William Shakespeare, Charlotte Bronte és Geoffrey Chaucer munkáinak korai kiadványaira, valamint Beatrix Potter akvarell képeire és Jonathan Swift leveleire licitálhattak az érdeklődők.

Az aukció több mint 1,5 millió fontos (564 millió forint) bevétellel zárt. A tételek jelentős része az előzetes becsléseket túlszárnyaló összegekért cserélt gazdát.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5