Igen ritka Picasso Londonban

Címkék: Picasso, London, kiállítás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Pablo Picasso egy "rejtőzködő" portréját, a XX. század hajnalán a párizsi bohém élet színfoltjának számító Bibi la Purée című arcképét állította ki a londoni nemzeti galéria.

Az olajfestményt magángyűjtőtől kapta kölcsön a tekintélyes intézmény, így most a nagyközönség is megcsodálhatja Picasso e korai munkáját, a Párizs koszos negyedeiben jól ismert Bibi la Purée portréját. A málagai festő akkor készítette a képet, amikor 20 évesen - 1901-ben - a francia fővárosba ment, hogy előkészítse első kiállítását a Vollard galériában.

Bibi la Purée, ez a derűs és hóbortos figura - aki adószedő volt, de csavargóként végezte - a Montmartre és a latin negyed utcáin volt ismerős arc. Cipőpucolásból tartotta fenn magát, de ha kellett esernyőket lopott - legalábbis azok szerint, akik ismerték.A londoni galéria felidézte: la Purée esetenként becsületes munkát is vállalt, alkalmanként Paul Verlaine titkáraként dolgozott. A költő még egy szonettet is ajánlott neki.

Picasso tán egy olyan lokálban ismerte meg, ahol mindketten gyakori vendégek voltak. A róla festett portrén a festő híven tükrözte a lecsúszott adószedő energiáját, kifejező erejét. Az alkotás azonban csak ritkán került a nagyközönség elé: 1939-ben egy francia magángyűjteménybe került, és a Picasso munkásságának szentelt jelentős kiállítások egyikén sem volt látható.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5