Hiánycikk lehet az ezüst

Címkék: hiánycikk, ezüst

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Világszerte óriási az ezüst iránti kereslet, a kínálat pedig egyre csak szűkül. Az elmúlt időszakban jócskán megnövekedett ezüstárfolyam a pattanásig feszülő ezüstpiaci helyzetet tükrözi vissza - tájékoztat az Aranypiac.hu.

Az Egyesült Államok pénzverdéje saját honlapján tette közzé, hogy az "Ezüst Sas" névre keresztelt befektető érmék gyártásához már nem rendelkezik megfelelő mennyiségű ezüst lapkával. Ezért a verde az úgynevezett "verdefényes" kivitelben készülő érmék gyártását átmenetileg felfüggeszti. Minderre azt követően került sor, hogy januárban rekordmennyiségű, 6,4 millió uncia (1 uncia = 31,1 gramm) "Ezüst Sas" érme került értékesítésre, ami az USA éves ezüstkitermelésének közel 20 százalékát teszi ki. Ilyen kiugróan magas forgalom mellett ez az egy befektetési termék az év közepére már egyedül elfogyasztaná az Egyesült Államok ezüstbányáinak teljes éves kitermelését.

aranypiac.hu
Az amerikai Ezüst Sas és a a kanadai Ezüst Juharlevél

A Kanadai Királyi Pénzverdénél szintén előállt ezüst alapanyag-ellátási problémákról a King World News számolt be még február végén. Az "Ezüst Juharlevél" elnevezésű egyunciás kanadai befektetési ezüstérmék iránti kereslet kiszolgálása a kanadaiak számára is egyre nagyobb nehézségekbe ütközik. Ezért a pénzverő az érmék leosztásánál már mennyiségi szigorításokra kényszerül a forgalmazókkal szemben. Ezzel szemben a nemesfémkohászattal és alapanyaggyártással foglalkozó német Hereus cég, amely egyébként a befektetési rudak gyártásában is jeleskedik, hivatalosan egyelőre nem erősíti meg az ezüsthiányról szóló híreket. Az európai forgalmazóknál mindazonáltal tény, hogy a Hereus ezüstrudak beszállításánál is már két hét várakozási idővel számolni kell.
 
Az ezüstpiacon mutatkozó relatív hiány kialakulásáért minden piaci elemző egyhangúan Kínát teszi felelőssé, amely évtizedeken keresztül ezüstexportőr volt, de a belföldi ipari és befektetői kereslet növekedése miatt mostanra már ezüstbehozatalra szorul. A legfrissebb statisztikák szerint, Kína importja a fehér nemesfémből 2009-ről 2010-re mintegy megnégyszereződött! Míg a Föld legnépesebb országa 2005-ben még több mint 100 millió uncia ezüstöt exportált, 2010-ben a kereslet kielégítéséhez már több mint 120 millió uncia ezüst behozatala vált szükségessé.

Az ezüst kurzusa megbízható indikátorként tükrözi a piacon kialakult kínálati és keresleti viszonyokat. Idén az év eleje óta eddig közel 20 százalékot emelkedett a dollárban jegyzett árfolyam, miután tavaly is már 80 százalékos árnövekedést regisztrálhattunk. A legnagyobb fizikai ezüsttel fedezett  ETF (tőzsdén kereskedett alap), az iShares Silver Trust a hivatalos közzététel szerint február eleje óta 570 tonna ezüstöt vásárolt fel, így a felhalmozott ezüstkészlete aktuálisan eléri már a 10.974 tonnát.
 
Ezzel egy időben a határidős ezüstkereskedelem szereplői is jócskán hozzáteszik a magukét a kialakult feszült piaci helyzethez. Egyedül a New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a spekulánsok naponta 400 millió uncia - nyilvánvalóan csak papíron létező - ezüstre kötnek ügyleteket. Ezzel szemben a Föld egész éves kitermelése mindössze 800 millió unciát tesz ki. Az ezüst változatlanul a "backwardation" állapotában van, ami azt jelenti, hogy azonnali szállításra a vevők most hajlandóak magasabb árat fizetni, mint a későbbi lejáratú kontraktusokért. Ez egyrészt arra utal, hogy sokaknak nagyon kell az ezüst minél hamarabb, másrészt pedig hiányzik a bizalom a szállítók jövőbeni maradéktalan teljesítőképességében. Hiszen rendre felröppennek pletykák arra vonatkozólag, hogy a COMEX raktáraiban messze nincs elegendő fém arra az esetre, ha az értékpapírok tulajdonosai egyszer csak azok fizikai teljesítését kérnék.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5