Hétmillióan ittak a világ legnagyobb népünnepélyén

Címkék: Octoberfest, sör, fesztivál

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az őszbe nyúló nyárnak köszönhetően rekord számú látogatót vonzott az Oktoberfest.

A világ legnagyobb népünnepélyének számító, hétfő este véget ért sörfesztiválra a szervezők szerint kereken 6,9 millió hazai és külföldi - köztük magyar - vendég látogatott el, ami 26 év óta a legmagasabbnak számít. Az évszázados hagyományokra visszatekintő Oktoberfest történetében az eddigi látogatói rekordot még mindig az 1985-ös esztendő tartja 7,1 millióval.


Jót tett a jó idő

A sörfesztivált München és Bajorország I. Lajos királynak köszönheti, aki 1810. október 12-én, még trónörökösként vette feleségül Therese von Sachsen-Hildeburghausen hercegnőt. A király a néphez való közelségét kívánta demonstrálni azzal, hogy népünnepélyt rendezett, amely október 17-én lóversennyel ért véget. Mindez a Terézia-réten (Theresienwiese) zajlott, és ma is így nevezik az Oktoberfest helyszínét.

Az idei fesztivál - ugyancsak a hagyományoknak megfelelően - szeptember harmadik szombatján nyílt meg, és több mint három héten át tartott. A szeptemberi kezdetnek csakis praktikus okai vannak. Az időpontot a rendezők az idők folyamán abból kiindulva változtatták meg, hogy a szeptember végi időjárás az októberinél jóval kellemesebb. Az előzetes és felettébb kedvező meteorológiai előrejelzések tökéletesen beigazolódtak, és a felhőtlen időjárást - illetve sörözést - szinte egyetlen hűvös vagy esős nap sem zavarta meg.

Mindez a rendezők örömére rányomta bélyegét a sörfogyasztás mennyiségére is. Az előzetes becslések szerint a több mint három hét alatt összesen 7,5 millió korsó - azaz liter - sör fogyott, ami - akárcsak a látogatók száma - fél millióval több a tavalyinál. A vendégeknek azt sem szegte kedvét, hogy az elmúlt évihez képest az ár is változott, és egy korsót már több mint 9 euróért mértek.

A sör mellett bőven fogyott a harapnivaló. A vendégek étvágyának a statisztika szerint 118 ökör és több ezer csirke "látta kárát".

Az idei - immár 178. - sörfesztiválra ugyanakkor rányomta a bélyegét, hogy arra nem sokkal az Egyesült Államok elleni terrortámadások tizedik évfordulója után került sor. A rendezők ezért a korábbiaknál jóval szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosítottak, a békés sörfogyasztást állandó bevetésben több mint 500 rendőr garantálta. Szerencsére semmilyen incidens nem történt, sőt az alkoholmérgezések száma is erősen csökkent a tavalyihoz képest.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5