Hazatért a világ legöregebb dzsunkája

Címkék: dzsunka, hajó

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

MTI - Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Visszaszállították Tajvanra a világ egyik legöregebb, 100 éves kínai vitorlását, az egyetlen olyan fennmaradtat, amely átszelte a Csendes-óceánt; a Csilungban csütörtökön partra rakott dzsunkát restaurálják és kiállítják a helyi tengerészeti múzeumban.

A Free China (Szabad Kína) nevű kínai vitorláshajó 1955-ben, 112 nap alatt tette meg az utat a tajvani Csilungból (Jilong/Keelung) a kaliforniai San Franciscóba, fedélzetén az akkori amerikai alkonzullal és öt tajvani halásszal. A dzsunka Amerikában maradt, többször is gazdát cserélt, míg végül évtizedeken át egy hajójavító-műhelyben porosodott.
   
Úgy tudni, hogy a 23 méter hosszú és 5 méter széles Free China az egyik legrégebbi, ősi kínai módra fából épített hajó, és az egyetlen, amely fennmaradt a Csendes-óceánt átszelő dzsunkák közül.


   
A becses történelmi ereklyévé nyilvánított vitorlást a tajvani műemlékvédelmi hatóság hozatta haza, hogy a szigeten gondosan felújítsák és majd kiállítsák a csilungi tengerészeti múzeumban.
   
A hajó restaurálásáért felelős tajvani műemlékvédelmi tisztségviselő, Stanely S. L. Wang szerint a "Szabad Kína" megtestesíti a tajvaniak kalandvágyó természetét.
   
A dzsunkát csütörtökön emelték le Csilungban az azt szállító teherhajó fedélzetéről. Július 11-én formálisan is megünneplik a hazatérését, a fogadóünnepségen jelen lesz egykori utasai közül a három még életben lévő halász és az elhunytak hozzátartozói is. A történelmi hajóról dokumentumfilm is készül.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5